Sessie 1.1

HET BELANGRIJKE GEBRUIK VAN TAAL EN BEELDEN IN DE CONTEXT VAN DEMENTIE

Gebied 1. MYH4D CoP van volwassenenopleiders die lesgeven aan personen met dementie in de gemeenschap of aan mantelzorgers

Sessie 1.1: HET BELANGRIJKE GEBRUIK VAN TAAL EN BEELDEN IN DE CONTEXT VAN DEMENTIE

De theorie van Tom Kitwood Kitwood, T. (1993). (Bron: Towards a theory of dementiezorg: het interpersoonlijke proces. Veroudering & Samenleving, 13(1), 51-67) onderstreept psychologische behoeften (comfort, identiteit, Hechting, beroep en inclusie) van een persoon met dementie en hoe dit heeft betrekking op de communicatie: communicatie kan persoonsversterking of persoonsondermijning afhankelijk van hoe we binnenkomen contact opnemen met de PwD.

Volwasseneneducatie moet rekening houden met recente aanwinsten in de neurowetenschappen om onderwijsdoel en doelbehoeften beter op elkaar afstemmen. In het geval van een persoon met dementieadviezen zullen worden verstrekt om onderwijsdoelen beter af te stemmen op: rechter hersenhelft: non-verbale, paraverbale en verbale aanbeveling worden ontwikkeld om de betere leeromstandigheden voor een persoon met dementie te verbeteren.

Verklarende woordenlijst om verbaal, paraverbbaal en onverbaal met een persoon te communiceren met dementie en mantelzorgers. Bij mensen met dementie rustige toon of brede en nadrukkelijke gebaren om verbaal te versterken communicatie-inhoud wordt toegelicht (T. Kitwood, Framework for quality of leven 2016). Verschillende woordenschat voor zorgverleners over communicatie problemen, gebrek aan geheugen, desoriëntatie (bijv. WIE ik steun, Alzhaimer Federation, Federazione Alzheimer Italia…) zijn reeds voorzien. MYH4D Woordenschat (inclusief non-verbale en paraverbale communicatie) het zal zijn speciaal ontwikkeld voor volwassen leraren en opvoeders die betrokken zijn bij leeractiviteiten met mensen met dementie, met hun verzorgers als evenals de burgers van de gemeenschap.

Gebruik het volgende formulier om termen en methodologieën te presenteren om: verbaal, paraverbale en on-verbaal communiceren met een persoon met dementie en mantelzorgers, evenals burgers van de gemeenschap.

Woord/gedrag*

Titel

Beschrijving *
(max 500 woorden)

Beschrijving

Inhoudsopgave *

☐ het stigma verminderen door middel van taal en afbeeldingen

☐ het gemeenschappelijke beeld van dementie in kaart brengen en herkaderen

☐ Stem geven aan mensen met dementie

ageisme

Zoekwoorden *

Stigma

kaderen en herkaderen

…..

Top