Αντιληπτική-κινητική λειτουργία

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Ελεύθερος χρόνος
Λέξεις κλειδιά
  1. Αντιληπτικές λειτουργίες κινητήρα
Το ήξερες;

Οι αντιληπτικο-κινητικές λειτουργίες μπορούν να επηρεαστούν σε προκλινικές φάσεις της άνοιας!

Οι αντιληπτικές-κινητικές λειτουργίες μπορούν να θεωρηθούν μια σειρά από ικανότητες απαραίτητες στις καθημερινές δραστηριότητες. Περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση εκούσιων κινήσεων και αντίληψης, συντονισμό ματιού-χεριού (σημαντικός για παράδειγμα στο σχέδιο), ικανότητα αναγνώρισης της σημασίας ορισμένων κινήσεων (για παράδειγμα, λέγοντας «γεια» με τα χέρια) και επίγνωση της αντίληψης (για παράδειγμα, αναγνώριση προσώπου )[1].

Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, μπορεί να χάσετε αυτές τις ικανότητες. Μπορεί να ξεχάσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο και την προετοιμασία του καφέ.

Ένας τρόπος για να εκπαιδεύσετε τις αντιληπτικές-κινητικές σας λειτουργίες είναι ο γνωστός πίνακας «Labyrinth». Το παιχνίδι έχει στόχο να μετακινήσει την μπάλα για να φτάσει στόχους, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή μέσα από τον Λαβύρινθο.


1667234343534.png

1650012146731.png
Εσείς, πώς εκπαιδεύετε τις Αντιληπτικές-κινητικές σας ικανότητες;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Το ήξερες;
Οι αντιληπτικο-κινητικές λειτουργίες μπορούν να επηρεαστούν σε προκλινικές φάσεις της άνοιας!

Οι κινητικές διαταραχές θεωρούνται συνήθως συγκεκριμένα συμπτώματα ορισμένων μορφών ασθενειών όπως το Πάρκινσον. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι κάποιες κινητικές δυσκολίες υπάρχουν και σε προκλινικές φάσεις ορισμένων μορφών άνοιας (των οποίων τα περισσότερα πρωτότυπα συμπτώματα είναι γνωστικά, όπως στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ).

Συγκεκριμένα, ενώ οι πρώτες διακυβευμένες γνωστικές λειτουργίες είναι ο προσανατολισμός, η μνήμη και η πράξη, οι κινητικές λειτουργίες που επηρεάζονται περισσότερο είναι ο μυϊκός τόνος και ο δυναμικός συντονισμός.

Τι είναι οι αντιληπτικές-κινητικές λειτουργίες;

Οι αντιληπτικές-κινητικές λειτουργίες περιλαμβάνουν μια σειρά από ικανότητες απαραίτητες στις καθημερινές δραστηριότητες: τις ικανότητες που περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση εκούσιων κινήσεων και αντίληψης, τον συντονισμό ματιού-χεριού που είναι σημαντικός για παράδειγμα στο σχέδιο ή το παιχνίδι με μπάλα, αλλά και την ικανότητα αναγνώρισης κάποιων κινήσεων ή στο τρόπο που κάνετε τις κινήσεις (π.χ. πείτε «γεια» με τα χέρια) όπως και της επίγνωσης αντίληψης (π.χ. αναγνώριση προσώπου).

Κάθε δραστηριότητα απαιτεί συγκεκριμένες ακολουθίες χειρονομιών για την επίτευξη ενός στόχου σε σχέση με τον εξωτερικό χώρο. Τα άτομα που ζουν με άνοια μπορεί να χάσουν αυτή την ικανότητα. Μπορεί να ξεχάσουν τις απαραίτητες ακολουθίες για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο και την προετοιμασία του καφέ. Μπορεί επίσης να μην θυμούνται πώς να χρησιμοποιούν ένα αντικείμενο. Μερικές φορές μια εργασία μπορεί να μείνει ημιτελής ή μπορεί να χρειαστεί μια αρχική βοήθεια για να εκτελεστούν σωστά οι ενέργειες.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιταχύνει τη σωματική παρακμή, εξ ου και η σημασία ενός ενεργού τρόπου ζωής και σωματικής δραστηριότητας. Έχουν θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στη γνωστική λειτουργία. Για παράδειγμα, η σταδιακή μείωση της κινητικής λειτουργίας των χεριών σχετίζεται με τη μείωση της ικανότητας εκτέλεσης λειτουργικών καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η κίνηση αντικειμένων, το ντύσιμο, το φαγητό και το γράψιμο, και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές για εφαρμογές και παιχνίδια μέσω των οποίων μπορείτε να εκπαιδεύσετε αντιληπτικές και κινητικές λειτουργίες!

Εφαρμογές:


1650013332885.png
Σε αυτήν την εφαρμογή υπάρχουν διάφοροι τύποι παιχνιδιών που λειτουργούν σε αντιληπτικές-κινητικές λειτουργίες: επανάληψη συμμετρικών μοτίβων, εντοπισμός αντικειμενικού αριθμού εντός αριθμητικού εύρους, αναγνώριση τρισδιάστατων μορφών, διακοπή κινούμενων στοιχείων, παζλ, εκτίμηση της περιμέτρου και του μήκους μέτρησης . Υπάρχουν προοδευτικά επίπεδα δυσκολιών. (iOS και Android)
1650013338160.png
Αυτή η εφαρμογή λειτουργεί στον συντονισμό και στοχεύει να διεγείρει την ικανότητα κίνησης χεριού-ματιού. Συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε παιχνίδια για: διχειροκίνητο συντονισμό στοιχείων, επιλογή σωστών αντικειμένων, επίλυση λαβύρινθων χρησιμοποιώντας το γυροσκόπιο, επιλογή μεταξύ δεξιάς ή αριστερής πλευράς, αποφυγή σύγκρουσης με αντικείμενα, δημιουργία σειρών αριθμών αποφεύγοντας αντικείμενα. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολιών. (iOS και Android)
Επιτραπέζια
1650012117618.png
Λαβύρινθος: αυτό είναι ένα εύκολο παιχνίδι στο οποίο εκπαιδεύετε τις οπτικοκινητικές δεξιότητες μετακινώντας τον λαβύρινθο για να κάνετε την μπάλα να κινείται κατά μήκος της διαδρομής. Μπορείτε να συντονίσετε την όραση και τις κινήσεις των χεριών για να πετύχετε τον στόχο.
1650013377137.png
Cortex: σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόκληση όπου πρέπει να αναγνωρίσετε το αντικείμενο μιας κάρτας αγγίζοντας την. Απαιτείται και διεγείρεται η απτική αναγνώριση.
1650013382737.png
Παζλ: φτιάχνοντας παζλ δουλεύεις πάνω στην οπτικο-χωρική ικανότητα και τις λεπτές κινήσεις των χεριών.
Άλλα Παιχνίδια
1650013436608.png
Κάθε παιχνίδι που απαιτεί τη χρήση της μπάλας διεγείρει τις αντιληπτικές-κινητικές δεξιότητες, ως συντονισμός ματιών-χεριών.

Σύσταση
Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς ποια ώρα και ποιο επίπεδο παιχνιδιού είναι ιδανικό για εσάς, γι' αυτό θυμηθείτε να σταματήσετε πριν αισθανθείτε ή νιώσετε οποιαδήποτε κούραση ή πλήξη! Το παιχνίδι πρέπει να είναι μια στιγμή ευχαρίστησης, όπου παράλληλα εργάζεστε πάνω στη μνήμη σας, και νιώθετε καλά και άνετα.




1650012146731.png
Εσείς, πώς εκπαιδεύετε τις Αντιληπτικές-κινητικές σας ικανότητες;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Αναφορές

Edition, F. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. Am Psychiatric Assoc, 21, 591-643.
Moro V, Facci E, Amato S, Stefanescu G, Gobbetto V, Fontana G, di Francesco V, Gambina G. I disturbi motori nella demenza: uno strumento per la diagnosi e l'intervento precoci. Boll Epidemiol Naz 2020; 1(2):22-31.
 
Top