Ασφάλεια στο σπίτι

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Τεχνολογική Συσκευή
Λέξεις κλειδιά
  1. Ασφάλεια στο σπίτι
Γνωρίζετε ότι τα άτομα με άνοια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πτώσεων;
Η νόσος του Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη, την ισορροπία, τον συντονισμό, την κρίση και την αντίληψη ενός ατόμου. Όλες αυτές οι επιπλοκές συμβάλλουν στην πτώση.

Η πρόοδος των τεχνολογιών προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη διαδικασία φροντίδας.

Ένα παράδειγμα σε αυτό το πεδίο είναι το Bed Sensor Pad.

Εφαρμογές

1667293353001.png
Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό το εργαλείο;

Ειδοποιεί τον φροντιστή όταν η πίεση φεύγει από το μαξιλάρι. Το μαξιλαράκι μπορεί να τοποθετηθεί στο κάθισμα μιας καρέκλας και η οθόνη θα ειδοποιήσει τον φροντιστή όταν ο ασθενής σηκωθεί ή εγκαταλείψει την καρέκλα.

Σύσταση

Μια συσκευή όπως αυτή είναι ασφαλής στη χρήση. Τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους μπορούν να αισθάνονται άνετα καθώς αποφεύγουν τους πιθανούς κινδύνους.

1650619612670.png

Εσείς, πώς βελτιώνετε την ασφάλεια στο σπίτι;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Οι πτώσεις και η ασταθής ισορροπία συμβάλλουν σημαντικά στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ηλικιωμένων και συμβάλλουν ουσιαστικά στον περιορισμό της κινητικότητας και στην πρόωρη είσοδο στην υποβοηθούμενη διαβίωση. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μεταξύ των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται μετά από πτώση, μόνο οι μισοί επιβιώνουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις πτώσεις δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς, περίπου το 5% προκαλεί κάταγμα ή απαιτεί νοσηλεία. Επιπλέον, οι σχετικές επιπλοκές αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία και διπλασιάζονται σε άτομα άνω των 75 ετών.

Γενικά, οι λειτουργικές συνθήκες που διευκολύνουν τις πτώσεις είναι η απώλεια μυϊκής δύναμης, η δυσκολία στο βάδισμα και η ισορροπία, η μυϊκή αδυναμία, η οποία σε άτομα με άνοια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πιο αναλυτικά, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο πτώσης ως πολυπαραγοντικό σύμπλεγμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ισορροπία, το βάδισμα, η όραση, οι ψυχοκοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες και η εξέλιξη της άνοιας.

Τα άτομα που ζουν με μορφές άνοιας όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια Lewy Body ή η αγγειακή άνοια είναι πιο επιρρεπείς σε κινητικές διαταραχές.

Μια διεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος προτείνει ότι η γνωστική αξιολόγηση, με έμφαση στις εκτελεστικές λειτουργίες και την αξιολόγηση βάδισης θα πρέπει να ενσωματωθεί στην αξιολόγηση κινδύνου.

Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • τη χρήση βοηθημάτων βάδισης με βάση των ψυχοσωματικών χαρακτηριστικών·
  • προπονητικά προγράμματα που εντοπίζουν ανωμαλίες στο βάδισμα, καθώς και δύναμη και ισορροπία.
  • ειδικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσοχής, των δεξιοτήτων σχεδιασμού, της επίλυσης προβλημάτων και της γνωστικής ευελιξίας που στοχεύουν στη βελτίωση της βάδισης, ιδίως στο σχεδιασμό και την εκτέλεση σύνθετων διαδρομών.
  • την αξιολόγηση της στάσης του ασθενούς ως προς τον κίνδυνο, της κρίσης και του ανασταλτικού ελέγχου.
  • μια καλή στρατηγική επικοινωνίας με το άτομο και τον φροντιστή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ξεκάθαρη και απλή γλώσσα, με σύντομες προτάσεις, να προτείνετε μια οδηγία κάθε φορά για να βεβαιωθείτε ότι έχει ληφθεί, να δίνετε χρόνο για να λάβετε το μήνυμα, να τους ενθαρρύνετε και να τους παρακινείτε, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις χειρονομίες τους και εκφράσεις για να μην ενσταλάξουν φόβο ή σύγχυση. Εν τω μεταξύ, βεβαιωθείτε για την ασφάλεια του ατόμου, ενθαρρύνετε την οπτική επαφή και μειώστε πιθανούς περισπασμούς του περιβάλλοντος κατά την επικοινωνία.
Επιπλέον, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις εντός του σπιτιού:
  • Διευκόλυνση της προβολής και της συγκέντρωσης σε σχετικές λεπτομέρειες, στο φωτισμό και την αντίθεση. Χρησιμοποιήστε βοηθήματα όπως νυχτερινά φώτα ή διακόπτες ορατοί στο σκοτάδι, φωτισμός συγκεκριμένων χώρων (όπως πόρτες, ντουλάπες).Αποφύγετε αντικείμενα με πολύ θολά περιγράμματα.
  • Εμπόδια και επικίνδυνα αντικείμενα πρέπει να αφαιρούνται από το έδαφος, χαλιά ή κινούμενα αντικείμενα στο πάτωμα, τρύπες ή διαρροές υγρού στις επιφάνειες πρέπει να αποφεύγονται, αιχμηρές άκρες σε επιφάνειες και στο πάτωμα, επικίνδυνα και ασταθή έπιπλα.
  • τα αντικείμενα κοινής χρήσης πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά, να τοποθετούνται ετικέτες σε ντουλάπια και άλλα αντικείμενα για να διευκολύνεται η αναγνώριση.
  • χρησιμοποιήστε κατάλληλα, άνετα και αντιολισθητικά υποδήματα.
  • αποφύγετε την έκθεση σε ξαφνικούς και έντονους ήχους που μπορεί να τρομάξουν τους ανθρώπους και να οδηγήσουν σε ξαφνικές συμπεριφορές φυγής.

Τέλος, μια τεράστια βοήθεια θα μπορούσε να προέλθει από τη χρήση τεχνολογίας όπως το Bed Sensory Carpet, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε άτομα με άνοια στο κρεβάτι ή κάποια καρέκλα. Η οθόνη θα ειδοποιήσει τον φροντιστή όταν ο ασθενής σηκωθεί ή εγκαταλείψει την καρέκλα. Μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια και την αυτονομία του ατόμου, το οποίο μπορεί να παραμείνει μόνο του σε ένα δωμάτιο για μικρά χρονικά διαστήματα σε ασφαλείς συνθήκες.



1650619612670.png

Εσείς, πώς βελτιώνετε την ασφάλεια στο σπίτι;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Αναφορές

Fernando E. et al (2017),
Risk Factors Associated with Falls in Older Adults with Dementia: A Systematic Review. Physiotherapy Canada, Spring 2017; 69(2): 161–170.
Zhang W. Et al (2019), Review of Gait, Cognition, and Fall Risks with Implications for Fall Prevention in Older Adults with Dementia. Dementia and Geriatric Cognitive Disorders 2019 ;48:17–29
ISS Epicentro, Le cadute negli anziani, da https://www.epicentro.iss.it/incidenti-domestici/rischi-cadute-anziani#7
Shaw, Fiona. (2003). Falls in Older People with Dementia. Geriatrics & Aging, p 37-40.
Alzheimer Society of Manitoba, Reducing risk of falls for people with Dementia, da https://www.alzheimer.mb.ca/wp-cont...014-Dementia-Fall-Risk-Checklist-template.pdf, ultimo accesso 28/01/2022
 
Top