Časovna orientacija

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija) in Foundation Compassion Alzheimer Bulgaria (Bolgarija)
Vsebine
  1. Tehnološke naprave
Ključne besede
  1. orientacija
Ste vedeli?
Majhne prilagoditve doma z novimi tehnologijami lahko pomagajo pri orientaciji v prostoru in času!

Spremembe v orientaciji so simptom nevrokognitivnih motenj. Če jih poznamo, lahko poiščemo strategije, ki nam bodo pomagale, da se z njimi spopademo na ustrezen način.

Predstavljajte si, da se zbudite sredi noči in izgubite občutek za prostor: ne veste kje ste ali zakaj je zunaj temno. Vse to lahko povzroči zmedo in strah pred morebitnimi nevarnostmi.

Poleg težav z orientacijo v prostoru lahko osebam z demenco težave povzroča tudi časovna orientacija: zgodi se lahko, da pozabijo, kateri dan je v tednu ali pride do spremembe v zaznavi časa.

Kaj lahko storimo?
Osebam z demenco lahko pomagamo s (pametnimi) koledarji, ki omogočajo označevanje časa, na primer tako, da vsako jutro označimo trenutni dan in si zapišemo dnevne obveznosti. Prav tako je lahko koristno poiskati alternativne načine izražanja za časa, kot je uporaba peščene ure ali ko želimo povedati kdaj bomo nekaj končali oz. koliko čas bo trajalo npr. »ko pralni stroj konča pranje«.

Tehnologijo lahko izkoristite za iskanje zabavnih in interaktivnih načinov za ohranjanje dobre časovne orientacije, na primer prek tablic. Zavedanje, da ste v določenem letnem času ali vizualizacija dnevnih vremenskih razmer pomaga osebam, ki živijo z demenco, da sprejemajo odločitve, ki ustrezajo kontekstu, kot je izbira nošenja primernih oblačil glede na letni čas in temperaturo.

Skratka, majhni previdnostni ukrepi in vsakodnevne geste lahko spremenijo vsakdanje življenje osebe z demenco. Zagotavljajo občutek obvladovanja razmer in varnosti, da niste prepuščeni nepričakovanim dogodkom.

Ste vedeli?
Majhne prilagoditve doma z novimi tehnologijami lahko pomagajo pri orientaciji v prostoru in času!

Če ste oseba z demenco, vam lahko majhne prilagoditve doma s pomočjo novih tehnologij pomagajo pri boljši orientaciji v prostoru in času. Obstajajo digitalni pripomočki, ki prikazujejo točen datum in uro in so koristni tudi za urjenje spomina.

Primer pripomočka je elektronski koledar.

2.png

Kakšna je ideja tega pripomočka?
To je lahko berljiva digitalna ura. Prikazuje uro, dan, datum, mesec in leto. Velika pisava olajša branje ure. Zelo uporabno za spremljanje različnih načrtovanih dogodkov (kot je na primer družinska večerja vsak zadnji ponedeljek v mesecu) in morebitnih zdravstvenih pregledov.

Priporočilo
Takšna naprava je enostavna za uporabo. Lahko pomaga pri sledenju dnevnega urnika in programiranju sestankov in opomnikov.

Ali poznate nove tehnologije, ki jih je mogoče uporabiti pri oskrbi na domu, da bi osebam z demenco pomagali pri boljši orientaciji v času in prostoru?

En primer je elektronska tablica za starejše ljudi, ki je lahko v pomoč tistim s kognitivnimi težavami.

1.png

Kaj je bistvo teh novih tehnologij?
Tablica lahko prikaže dan, datum, čas, lokalno vreme. Ima funkcijo opomnika (kdaj je treba vzeti zdravila). Prav tako lahko sprejema sporočila in fotografije prek interneta, omogoča video klice in druge storitve in aplikacije.

Priporočilo
Tablica ima veliko funkcij in s pomočjo oskrbovalca jo je mogoče konfigurirati tako, da pomaga osebi z demenco pri številnih funkcijah in opravilih. To je praktična rešitev za vso družino.


1650621107296.png
In vi,
katere tehnološke pripomočke uporabljate za boljšo orientacijo v prostoru in času?

Razpravljate s člani skupnosti.
 
Last edited:
Top