Χαρτογράφηση συμπεριφοράς και ημερήσιος προγραμματισμός

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Παιχνίδια
Λέξεις κλειδιά
  1. Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες
Το ήξερες;

Οι ηλικιωμένοι λατρεύουν τη ρουτίνα!
1667288313300.png

Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, οι ρουτίνες μπορούν να παρέχουν άνεση και υποστήριξη, βοηθώντας σας να διατηρήσετε την ανεξαρτησία και την αίσθηση του χρόνου.

Οι ρουτίνες συχνά παραμένουν προσβάσιμες ακόμη και στα μεσαία στάδια της νόσου.

Οι καθημερινές ρουτίνες μπορούν να σας εμπλέξουν σε γνωστές [1]δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος και την απογοήτευση και να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και ελέγχου στο περιβάλλον.

Η ενασχόληση με δραστηριότητες βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, παραμένοντας σωματικά και πνευματικά δραστήριοι. Επιπλέον, οι καθημερινές δραστηριότητες και οι ρουτίνες μπορούν να σας δώσουν κάτι στο οποίο να εστιάσετε, αυξάνοντας την αίσθηση της παραγωγικότητας και της χρησιμότητάς σας.


[1] https://www.whereyoulivematters.org/importance-of-routines-for-dementia/


1650010092129.png
Πώς επιλέγετε ποιες δραστηριότητες θα προγραμματίσετε;
Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Το ήξερες;

Οι ηλικιωμένοι λατρεύουν τη ρουτίνα!

Μερικές φορές θέλουμε να οργανώσουμε νέες δραστηριότητες ή να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες γιατι πιστεύουμε ότι τα άτομα με άνοια θα βαρεθούν. Αντίθετα, οι ρουτίνες ενισχύουν την ανεξαρτησία και την αίσθηση του χρόνου.

Δεδομένου ότι οι ρουτίνες αποθηκεύονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη και η άνοια συνήθως επηρεάζει πρώτα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, οι ρουτίνες συχνά παραμένουν προσβάσιμες ακόμη και στα μεσαία στάδια της νόσου. Οι καθημερινές ρουτίνες βοηθούν τα άτομα με άνοια να αντιμετωπίσουν τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης εμπλέκοντάς τους σε γνωστές[1] δραστηριότητες. Μπορούν να μειώσουν την αίσθηση του άγχους και της απογοήτευσης που προκύπτει από άγνωστα και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Η ρουτίνα κάνει τους ανθρώπους ελεύθερους να κάνουν πράγματα χωρίς να σκέφτονται συνεχώς πώς να το κάνουν!

Μια δομημένη ρουτίνα βοηθά τα άτομα που ζουν με άνοια να περάσουν τη μέρα τους με μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και αίσθησης ελέγχου του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο τόσο για τους φροντιστές όσο και για άτομα με άνοια. Οι φροντιστές θα αρχίσουν να ανησυχούν λιγότερο για δραστηριότητες που πρέπει να προγραμματίσουν. Από την άλλη, τα άτομα που ζουν με άνοια θα επιτύχουν βελτίωση της διάθεσης και μείωση του άγχους και της διέγερσης από δομημένες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.

Η ενασχόληση με δραστηριότητες βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, παραμένοντας σωματικά και πνευματικά δραστήριοι. Επιπλέον, οι καθημερινές δραστηριότητες και οι ρουτίνες μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους που ζουν με άνοια κάτι στο οποίο να επικεντρωθούν, αυξάνοντας την αίσθηση της παραγωγικότητας και της χρησιμότητας τους.

Για να προγραμματίσετε ευχάριστες δραστηριότητες, μια παρατήρηση της συμπεριφοράς των ατόμων με άνοια θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη. Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο αγχωτικές; Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο ταραγμένοι; Και ποια είναι πιο ευχάριστα ανάλογα με τη μη λεκτική έκφραση και τη συμπεριφορά τους; Σημειώστε τα, ακολουθώντας το παρακάτω διάγραμμα.

1667288529460.png

Θα μπορούσε να γίνει σαφές πώς να οργανώσετε τη μέρα αλλάζοντας κάποιες πτυχές και σχεδιάζοντας την ημέρα εστιάζοντας σε ευχάριστες στιγμές. Συχνά, προκλητικές συμπεριφορές (σύγχυση, επιθετικότητα, ανυπομονησία κ.λπ.) συμβαίνουν για κάποιο λόγο και μερικές φορές ο λόγος είναι ότι τα άτομα με άνοια δεν μπορούν να ρωτήσουν τι θέλουν ή να εκφράσουν αυτό που χρειάζονται.

Μερικές συμβουλές [1]:
  • Λάβετε υπόψη τι τους αρέσει, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους
  • Οι αυθόρμητες δραστηριότητες των καθημερινών δουλειών του σπιτιού είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αίσθησης ότι ολοκληρώνετε κάτι: αφήστε τους λοιπόν να σας βοηθήσουν να πλύνετε τα πιάτα, να στρώσετε το τραπέζι πριν από τα γεύματα, να διπλώσετε τα ρούχα κ.λπ.
  • Επιλέξτε ώρες της ημέρας που λειτουργούν καλύτερα και σκεφτείτε χρόνο ανάπαυσης και διαλείμματα
  • Παραμείνετε ευέλικτοι και δημιουργικοί (οι ικανότητες θα αλλάζουν καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, επομένως η επιτυχία μιας δραστηριότητας μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα)
  • Τέλος, να θυμάστε ότι μερικές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο!

1650010092129.png
Πώς επιλέγετε ποιες δραστηριότητες θα προγραμματίσετε;
Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Αναφορές

https://www.whereyoulivematters.org/importance-of-routines-for-dementia/

https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/daily-care-plan
 
Top