Χρονικός Προσανατολισμός

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Τεχνολογική Συσκευή
Λέξεις κλειδιά
  1. Προσανατολισμός
Γνωρίζεις ότι..

Μικρές προσαρμογές στο σπίτι με νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο!


Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, μικρές προσαρμογές στο σπίτι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών μπορούν να σας βοηθήσουν να προσανατολιστείτε καλύτερα στο χώρο και στο χρόνο. Είναι επίσης χρήσιμο να θυμάστε για παράδειγμα την ακριβή ημερομηνία και ώρα.

Ένα παράδειγμα συσκευής είναι το ηλεκτρονικό ημερολόγιο.

1667292754339.png

Ποια είναι η ιδέα αυτού του gadget;

Αυτό είναι ένα ευανάγνωστο ρολόι ψηφιακού ημερολογίου απώλειας μνήμης. Λέει την ώρα, την ημέρα, την ημερομηνία, τον μήνα και το έτος. Η μεγάλη γραμματοσειρά κάνει την ανάγνωση του ρολογιού εύκολη στην ανάγνωση. Πολύ χρήσιμο για να παρακολουθείτε διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις (όπως για παράδειγμα «δείπνο στο Suze κάθε τελευταία Δευτέρα του μήνα») και ραντεβού.

Σύσταση

Μια τέτοια συσκευή είναι εύκολη στη χρήση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε το καθημερινό τους πρόγραμμα και μπορείτε να προγραμματίσετε συναντήσεις και υπενθυμίσεις.

Γνωρίζετε νέες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιβάλλοντα κατ' οίκον φροντίδας για να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια να περιηγηθούν καλύτερα στο χρόνο και στο χώρο;

Ένα παράδειγμα είναι ένα ηλεκτρονικό tablet για ηλικιωμένους που μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με γνωστικά προβλήματα.

Εφαρμογές

1667292822056.png

Ποια είναι η ουσία αυτών των νέων τεχνολογιών;

Το tablet μπορεί να εμφανίσει την ημέρα, την ημερομηνία, την ώρα, τον τοπικό καιρό. Διαθέτει λειτουργία υπενθύμισης (όταν πρέπει να ληφθούν τα φάρμακα και θέματα ημερήσιας διάταξης). Μπορεί επίσης να λαμβάνει μηνύματα και φωτογραφίες μέσω Διαδικτύου, ενεργοποιεί βιντεοκλήσεις και άλλες υπηρεσίες και εφαρμογές (με δυνατότητα διαμόρφωσης).

Σύσταση

Το tablet έχει πολλές λειτουργίες και με τη βοήθεια του φροντιστή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να βοηθά το άτομο με άνοια σε πολλές λειτουργίες και εργασίες. Αυτή είναι μια πρακτική λύση για όλη την οικογένεια.


1650621107296.png
Τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας
Γνωρίζεις ότι..

Μικρές προσαρμογές στο σπίτι με νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο!
Οι αλλαγές στον προσανατολισμό είναι σύμπτωμα νευρογνωστικών διαταραχών. Η γνώση τους μας επιτρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τον σωστό τρόπο και να βρούμε στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν.

Φανταστείτε ότι ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και έχετε χάσει τον χωροχρονικό συντονισμό: δεν ξέρετε τι ώρα της ημέρας είναι ή γιατί έξω είναι σκοτεινά. Όλα αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν σύγχυση και φόβο για πιθανούς κινδύνους για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Εκτός από τις δυσκολίες προσανατολισμού στο χώρο, ο χρονικός προσανατολισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε όσους ζουν με άνοια: μπορεί να ξεχάσουν την ημέρα της εβδομάδας ή να βιώσουν μια αλλαγή στην αντίληψη του χρόνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό;

Μπορούμε να βοηθήσουμε άτομα με άνοια παρέχοντας ημερολόγια που μας επιτρέπουν να σημειώνουμε την ώρα, για παράδειγμα σημειώνοντας την τρέχουσα ημέρα κάθε πρωί και γράφοντας καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης του χρόνου που περνάει, όπως η χρήση μιας κλεψύδρας ή η έκφραση "όταν το πλυντήριο έχει τελειώσει τον κύκλο".

Μπορείτε να επωφεληθείτε από την τεχνολογία για να βρείτε διασκεδαστικές και διαδραστικές λειτουργίες για να διατηρήσετε έναν καλό χρονικό προσανατολισμό, για παράδειγμα, μέσω tablet. Η επίγνωση του ότι βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη εποχή ή η οπτικοποίηση των καιρικών συνθηκών της ημέρας βοηθά τα άτομα που ζουν με άνοια να εφαρμόσουν συμπεριφορές και να κάνουν κατάλληλες επιλογές για το πλαίσιο, όπως η επιλογή του κατάλληλου ρουχισμού για την εποχή και τη θερμοκρασία.

Συμπερασματικά, μικρές προφυλάξεις και καθημερινές χειρονομίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα ενός ατόμου με άνοια. Παρέχουν μια αίσθηση κυριαρχίας και την ασφάλεια ότι δεν βρίσκεστε στο έλεος των απροσδόκητων γεγονότων.


1650621107296.png
Εσείς, ποιες τεχνολογικές συσκευές χρησιμοποιείτε για να προσανατολίζεστε καλύτερα στο χώρο και στο χρόνο;\
Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας
 
Top