DemenTalent

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3
Vsebine
  1. Javne storitve v skupnosti
  2. Zunanjost
Ključne besede
  1. javni prostori in storitve
  2. javna okolja
»Ne glede na simptome, ki jih oseba z demenco doživlja kadarkoli, je vedno na prvem mestu on/ona kot oseba.«

Namen projekta DemenTalent je opozoriti na možnosti in talente oseb, ki živijo z demenco in jih povabiti, da postanejo družbeno koristni, ob podpori strokovnjakov s tega področja.

To je še posebej pomembno za čustveno življenje bolnikov in njihovih družin. Iz izkušenj pilotnih projektov na Nizozemskem od leta 2013, se je prva italijanska tovrstna izkušnja začela leta 2019 v kraju Pinerolo, blizu Torina. Projekt je nastal v sodelovanju med Diaconia Valdese, CISS[1] in ASLTO3, psihološko službo.

Temeljna filozofija projekta je postaviti osebo v središče vseh dejavnosti, s poudarkom na prednostih (ali talentih) in sposobnostih. Individualizirane izkušnje so oblikovane s pomočjo lokalnih realnosti (komercialne dejavnosti, kulturna društva, javni organi itd.), v katere so vključene osebe z demenco, v skladu z njihovimi interesi in v zdravem okolju.

Pomislimo, koliko smo v vsakdanjem življenju prepuščeni milosti in nemilosti rutine, ki nas velikokrat oddalji od naših užitkov in dejavnosti, zaradi katerih se dobro počutimo. S tem projektom je osebam z demenco omogočeno, da najdejo in ponovno odkrijejo pozabljena zanimanja ali se vključijo v nove izkušnje. Vzemimo primer gospoda Luigija: študiral je na umetniški akademiji, vendar je moral zmanjšati ustvarjalnost, da bi se posvetil administrativnemu delu. Ko je bil vključen v ta projekt, je končno lahko z lokalnim umetnikom ponovno začel rezbariti les in uspešno sodeloval na lokalni obrtni razstavi.

Ta vrsta pristopa, osredotočenega na osebo, omogoča osebam, ki živijo z demenco, večjo samostojnost in vključenost v družbo.

[1] Diaconia Valdese in CISS sta pridružena partnerja projekta MYH4D.

»Ne glede na simptome, ki jih oseba z demenco doživlja kadarkoli, je vedno na prvem mestu on/ona kot oseba.«

1.png


Namen projekta DemenTalent je opozoriti na možnosti in talente oseb, ki živijo z demenco in jih povabiti, da postanejo družbeno koristni. To je še posebej pomembno za čustveno življenje bolnikov in njihovih družin.

Prva italijanska tovrstna izkušnja se je začela leta 2019 v kraju Pinerolo (blizu Torina). Projekt je nastal v sodelovanju med Diaconia Valdese, CISS[1] in ASLTO3, psihološko službo.


1650015528351.png
In vi, kaj počnete za krepitev talentov oseb, ki živijo z demenco?
Razpravljajte s člani skupnosti.[1] Diaconia Valdese in CISS sta pridružena partnerja projekta MYH4D.
 
Last edited:
Top