DemenTalent

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Buitenshuis
Trefwoorden
  1. Openbare voorzieningen (bijv. bibliotheken of musea voor mensen met dementie)
  2. Vrije tijd (bijv. café Alzheimer)
"Ongeacht de symptomen die de persoon ervaart, in de eerste plaats blijft hij altijd een persoon. "
1664192732273.png
Het DemenTalent Project heeft als doel de middelen en talenten van mensen met dementie te vergroten en hen uit te nodigen om ze nuttig te maken voor de samenleving.
Dit is vooral belangrijk voor het emotionele leven van de persoon met dementie en hun families.
De eerste Italiaanse ervaring van dit type ging in 2019 van start op het grondgebied van Pinerolo (bij Turijn). Het project is ontstaan uit de samenwerking tussen Diaconia Valdese, CISS en ASLTO3, Dienst Psychologie.
Laten we het voorbeeld van Luigi nader bekijken in onderstaand filmpje.

1664192784594.pngEn Jij, Wat doe jij om je talenten in te zetten?

Meer Weten?

"Ongeacht de symptomen die de persoon ervaart, in de eerste plaats blijft hij altijd een persoon "

Het project DemenTalent heeft tot doel de hulpbronnen en talenten van mensen met dementie te vergroten, door hen uit te nodigen deze nuttig te maken voor de samenleving en ze te ontwikkelen. Hierbij worden ze gesteund door deskundigen op dit gebied. Dit is van belang voor het emotionele leven van cliënten en hun familie. Vanuit een pionierservaring in Nederland sinds 2013 is in 2019 op het grondgebied van Pinerolo (bij Turijn) de eerste Italiaanse ervaring van dit type gestart. Het project is ontstaan uit de samenwerking tussen Diaconia Valdese, CISS en ASLTO3, Dienst Psychologie.

De onderliggende filosofie is om de persoon in het middelpunt van alle activiteiten te plaatsen, met de nadruk op de sterke punten (of talenten) en mogelijkheden. Met behulp van lokale realiteiten (commerciële activiteiten, culturele verenigingen, openbare instanties, enz.) worden geïndividualiseerde ervaringen ontworpen waarin mensen met dementie worden opgenomen, in overeenstemming met hun interesses en in een gezonde omgeving.

Laten we eens nadenken over hoezeer we in het dagelijks leven overgeleverd zijn aan een routine die ons vaak weghoudt van onze genoegens en activiteiten die ons een goed gevoel geven. Met dit project kunnen mensen met dementie deze dimensie terugvinden en vergeten interesses herontdekken of nieuwe ervaringen opdoen. Laten we als voorbeeld meneer Luigi nemen: hij studeerde aan de kunstacademie, maar hij moest zijn creativiteit verminderen om zich te wijden aan een administratieve baan. Na zijn pensionering en na de vaststelling van dementie kon hij samen met een plaatselijke kunstenaar opnieuw beginnen met houtsnijden en met succes deelnemen aan de plaatselijke ambachtstentoonstelling.

Dit type persoonsgerichte aanpak geeft mensen met dementie een grotere stem, waardoor zij actief deelnemen aan de maatschappij.

Verwijzingen

Diaconia Valdese and CISS are associated partner of MYH4D project

Diaconia Valdese and CISS are associated partner of MYH4D project
 
Last edited:
Top