dementievriendelijke winkels en horeca

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
 1. Gemeenschappelijke privédiensten
 2. Buitenshuis
Trefwoorden
 1. Privé winkels faciliteiten
 2. Vrije tijd (bijv. café Alzheimer)
Weet je?

Een veilige omgeving kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren!


Mensen bouwen dikwijls dagdagelijkse routines op. Iemand gaat graag koffie drinken, anderen kopen graag zelf de krant of ontmoeten vrienden voor een gezellig gesprek.
1664185808194.png
Dagelijkse routines hebben een belangrijke waarde in verband met het gevoel erbij te horen en autonomie. Zij hebben ook een belangrijke sociale waarde. Als u een persoon bent die met dementie leeft, kunt u verwarring en problemen ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Om de dagelijkse gewoonten zo lang mogelijk veilig te kunnen volhouden, is het van essentieel belang dat de omgeving en de toegang tot winkels/diensten veiliger en geschikter worden gemaakt.

1664186087246.png En jij, hoe doe je dat om de toegang tot winkels en diensten veiliger te maken?

Meer Weten?
Soms bouwen ouderen na hun pensionering hun eigen dagelijkse routine op. Sommigen gaan graag een kopje koffie drinken, anderen kopen de krant of ontmoeten vrienden voor een gezellig gesprek.

Er zijn veel activiteiten zoals boodschappen doen, brood kopen, naar de supermarkt of de plaatselijke markt gaan, naar de apotheek of de kledingwinkel gaan, die mogelijk kunnen blijven. Dagelijkse routines hebben een belangrijke waarde in verband met het gevoel erbij te horen en autonomie, ze hebben ook een belangrijke sociale waarde, omdat ze een dagelijkse stimulans bieden die voor een langzamere progressie van de ziekte kan zorgen. Mensen met dementie kunnen verwarring en problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Om de dagelijkse gewoontes zo lang mogelijk veilig vol te houden, kunnen we enkele oplossingen implementeren.

Hieronder vindt u enkele suggesties om de omgeving en de toegang tot winkels / diensten veiliger en geschikter te maken voor mensen met dementie en een lonende en minder verwarrende ervaring te bieden:
 • Gekleurde paden gemarkeerd op de grond om de route naar de winkel, de kassa en vervolgens de uitgang aan te geven
 • Plaats in een bar of restaurant tafels ver uit elkaar om een privé en rustige omgeving te garanderen. Overmatig lawaai kan leiden tot grote desoriëntatie.
 • Vermijd het plaatsen van een zwarte deurmat bij de ingang: donkere kleuren op de vloer kunnen ten onrechte als leeg worden ervaren.
 • Markeer trappen of en vervang ze waar mogelijk door oprijplaten
 • Vermijd spiegels of glazen deuren
Andere suggesties:
 • Toon één product tegelijk, bijvoorbeeld als de persoon een paar schoenen wil kopen, laat ze dan één model tegelijk zien om over stimulatie te voorkomen.
 • Spreek af met lokale winkeliers om later te betalen voor de koffie of de krant
 • Het kan nuttig zijn om het telefoonnummer van de zorgverlener aan lokale winkeliers te geven zodat bij eventuele problemen gebeld kan worden.

Het vergroten van de kennis van dementie is cruciaal voor de uitvoering van deze activiteiten. Dit is een voorwaarde voor een goede en vruchtbare samenwerking.
Idealiter worden buurtbewoners en winkeliers opgeleid en voorbereid op de omgang met mensen met dementie en andere vormen van handicaps, zodat de omgeving creatief kunnen worden aangepast. Een voorbeeld is het project "Dementievriendelijke supermarkt" in Bari, waar 13 werknemers opgeleid werden om mensen met dementie te begeleiden bij het winkelen. Ze pasten de structuur aan, voorzagen borden met vergrote letters en rustplaatsen tussen de gangpaden om de winkeltijd aan te passen aan klanten met dementie. Er werden ook identificatiebadges uitgedeeld aan klanten voor persoonlijke hulp en voorrang bij kassa's en kassa's.


Verwijzingen


http://www.alzheimer.it/todisorientamento.html

https://www.dementiafriendly.it/sto...ntro-estetico-delle-sorelle-ilaria-e-arianna/

https://startupitalia.eu/2494-20210...tro-inclusivo-ecco-le-citta-dementia-friendly

 
Last edited:
Top