Dostopne soseske

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3
Vsebine
  1. Javne storitve v skupnosti
  2. Zunanjost
Ključne besede
  1. javni prostori in storitve
Ali veste, da obstajajo mesta, primerna za osebe z demenco?

Da bi kraj, kjer živite, postal vključujoč in prijazen do demence, je potrebno spremeniti način strukturiranja mest in sosesk ter narediti nekaj prilagoditev.

Nekaj predlogov prihaja iz t.i. Alzheimerjeve vasi »Il Paese Ritrovato«.
1) Gre za vas v kraju Monza v Italiji, ki ima varovane stanovanjske zgradbe za osebe z demenco. Vsak prostor je zasnovan tako, da spodbuja neodvisnost. Tukaj najdete trge, ulice, gledališče, cerkev, trgovine in vse ostalo, kar potrebuje mesto, in je zasnovano tako, da se počutite »kot doma«.

Gre za inovativen, prenosljiv projekt, ki predstavlja nov način zdravljenja in ki prispeva k dvigu kakovosti življenja oseb z demenco, kar se kaže v izboljšanju razpoloženja, večji socializaciji in aktivnem sodelovanju pri skupinskih aktivnosti, kot je urejanje skupinskega vrta.

Življenje v okolju, ki osebam z demenco omogoča varno izbiro načina preživljanja časa, je bistveno za njihovo dobro počutje in kakovost življenja. Nekaj idej, ki jih predlagajo:
  • Z barvami naredite okolje kar se da mirno in pomirjujoče.
  • Naredite okolje dostopno, spodbujajte neodvisnost in orientacijo z jasno vidnimi prometnimi znaki in oznakami, z uporabo karikatur in slik.
  • Izogibajte se prometu, hrupu in kakršni koli obliki prekomerne stimulacije.
  • Poskrbite, da bodo različna okolja in storitve prepoznavne in da bodo v bližini.
  • Ustvarite rekreacijske kraje in prostore, ki spodbujajo socializacijo.

2) Iz mesta Aalbeke v Kortrijku (Belgija) prihaja še ena ideja, da bi javne prostore naredili »demenci prijazne«. Tako je nastala pot pred domom upokojencev, imenovana »Spominska promenada«. To je promenada z reminiscenčnimi točkami. Vključuje informacije o zgradbah ali spomenikih, povezanih s preteklimi dogodki. Osebe, ki živijo z demenco, lahko podoživijo dogodke iz preteklosti in se o njih pogovarjajo. Cilja sta vključitev oseb z demenco v lokalni vsakdanjik in spodbujanje medgeneracijskega dialoga, saj je promenada odprta za vse.


1650017846960.png
Zemljevid štirih poti Spominske promenade


1650017886464.png
Kaj lahko storite, da bo vaša soseska bolj vključujoča?
Razpravljajte s člani skupnosti.

Ali veste, da obstajajo mesta, prilagojena za življenje osebam z demenco?

Bi radi živeli v vključujočem kraju, oblikovanem tako, da bo ustrezal vašim potrebam po socializaciji in varnosti?

Pa poglejmo dva primera:


1) V Monzi v Italiji (1) je bila zgrajena prava vas. Vsaka zgradba in vsi javni prostor so bili zasnovan tako, da spodbujajo neodvisnost oseb, ki živijo z demenco. Tukaj najdete trge, ulice, gledališče, cerkev, trgovine in vse ostalo, kar ima običajno mesto, a je zasnovano tako, da se osebe z demenco počutijo »kot doma«.

2) V kraju Kortrijk v Belgiji (2) je bila ustvarjena pot s klopmi in počivališči za osebe z demenco. Vsako območje ima informacije o zgradbah in zgodovini kraja. Poti so poimenovali Spominska promenada.

1650017846960.png
Zemljevid štirih poti Spominske promenade


1650017886464.png

Kaj lahko storite, da bo vaša soseska bolj vključujoča?
Razpravljajte s člani skupnosti.
 
Last edited:
Top