Ελεύθερος χρόνος

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Παιχνίδια
Λέξεις κλειδιά
  1. Καθημερινή ζωή
Γνωρίζεις ότι..

Το να αφιερώνεις μια ώρα την ημέρα σε χόμπι είναι βοηθητικός παράγοντας για την άνοια!
1667290278915.png
Η ενασχόληση με χόμπι και δραστηριότητες που μας αρέσουν περισσότερο στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για την ευημερία μας. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας!

Για να προγραμματίσετε καλύτερα τις δραστηριότητες αναψυχής σας, πρέπει να λάβετε υπόψη προσωπικά ενδιαφέροντα και ανάγκες που είναι μέρος στην τρέχουσα καθημερινή σας ρουτίνα ή ήταν στο παρελθόν καθημερινή σας ρουτίνα. Το περπάτημα, τα χαρτιά, το τραγούδι, ο χορός, ο χρόνος με τους φίλους και την οικογένεια, η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η φροντίδα συγγενών ή κατοικίδιων ζώων, είναι μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να δώσουν μια αίσθηση ευχαρίστησης.




1650006130124.png

Εσύ πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Γνωρίζεις ότι..

Το να αφιερώνεις μια ώρα την ημέρα σε χόμπι είναι βοηθητικός παράγοντας για την άνοια!
Η ενασχόληση με χόμπι και δραστηριότητες που μας αρέσουν περισσότερο στον ελεύθερο χρόνο μας μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία για την ευημερία μας. Το να ξοδεύετε μία ώρα ή περισσότερη την ημέρα για χόμπι είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι της εμφάνισης άνοιας. Βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής όσων ζουν με άνοια. Η επιδίωξη των παθών που υπάρχουν πριν από την εμφάνιση της ασθένειας επιτρέπει σε κάποιον να συνδεθεί με ένα μέρος του εαυτού του, να εξασκηθεί, να αναπτύξει και να εκπαιδεύσει τις υπολειπόμενες δεξιότητες και να τις μοιραστεί με άλλους. Ο πρακτικός και επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των χόμπι βοηθά στην επίτευξη πνευματικής τάξης και προβλεψιμότητας, εξ ου και μια αίσθηση άνεσης.

Για να προγραμματίσετε καλύτερα τις δραστηριότητες αναψυχής σας, πρέπει να λάβετε υπόψη προσωπικά ενδιαφέροντα και ανάγκες, μέρος της τρέχουσας και της προηγούμενης καθημερινότητάς σας.

Επιπλέον, οι δραστηριότητες πρέπει να είναι ουσιαστικές και σχετικές για τα άτομα που ζουν με άνοια. Η πρόταση δραστηριοτήτων προσαρμοσμένων στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των ατόμων με άνοια οδηγεί σε σημαντική αύξηση των θετικών συναισθημάτων και σε μεγαλύτερο έλεγχο των διαταραχών συμπεριφοράς που προκαλούνται από την πλήξη.

Το περπάτημα, το να παίζετε χαρτιά, να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που στοχεύουν στη φροντίδα ή τη βοήθεια συγγενών ή του κατοικίδιου ζώου σας, είναι μερικά μόνο παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να δώσουν μια αίσθηση ευχαρίστησης, αυτοεκτίμησης και ανεξαρτησίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε μουσικές δραστηριότητες όπως το τραγούδι, ο χορός και το παιχνίδι. Μπορούν να αποτελέσουν πηγή πιθανών κινητικών, γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών οφελών. Μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές επιδράσεις στη διάθεση και στις γνωστικές ικανότητες σε δραστηριότητες προσοχής και μνήμης.


1650006130124.png

Εσύ πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Αναφορές

Beard, R. L., Knauss, J., and Moyer,D. 2009. “Managing Disability and Enjoying Life: How We Reframe Dementia through Personal Narratives.” Journal of Ageing Studies 23: 227–35.
Hughes TF, Chang C-CH, Vander Bilt J, Ganguli M. Engagement in Reading and Hobbies and Risk of Incident Dementia: The MoVIES Project. American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias®. August 2010:432-438.
Tak SH, Kedia S, Tongumpun TM, Hong SH. Activity Engagement: Perspectives from Nursing Home Residents with Dementia. Educ Gerontol. 2015;41(3):182-192.
Yatczak J. The Power of Ritual and Hobbies: Engaging in Favourite Pastimes Can Help People With Dementia. Journal of the American Society and Aging.2011; 35(3):71-7.
Kolanowski AM, Buettner L, Costa J, PlT, Litaker MS. Capturing Interests: Therapeutic Recreation Activities for Persons with Dementia. 2001; 35
Kolanowski AM, Litaker M, Buettner L. Efficacy of theory-based activities for behavioural symptoms of dementia. Nursing Research. 2005; 54(4):219–228.
Kolanowski AM, Litaker MS, Baumann MA. Theory-based intervention for dementia behaviours: a within-person analysis over time. Applied Nursing Research. 2002; 15(2):87–96.
Särkämö T.
Music for the ageing brain: Cognitive, emotional, social, and neural benefits of musical leisure activities in stroke and dementia. Dementia. 2018;17(6):670-685.
 
Top