geheugen

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Spellen
  2. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Geheugen
Weet je?

Geheugenverlies is geen normaal onderdeel van het ouder worden!

Tijdens het ouder worden, verandert het vermogen om nieuwe informatie te verwerven, maar oudere mensen kunnen zich nog steeds dingen herinneren of nieuwe herinneringen creëren.

Het geheugen zorgt voor het verwerven van nieuwe informatie en deze in de toekomst terug op te roepen.

Een manier om je geheugen te trainen is het bekende bordspel genaamd "Memory". Het spel is gericht op het vinden van paren van gelijke kaarten.1661932446126.png

En jij, hoe train je je geheugen?

Bespreek het met de leden van je gemeenschap.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is geheugenverlies, net als bij alle andere cognitieve functies, geen fysiologisch aspect van veroudering. Tijdens het verouderen verandert het vermogen om nieuwe informatie te verwerven, als gevolg van het progressieve verlies van efficiëntie van hersensystemen, maar oudere mensen kunnen nog steeds dingen onthouden of nieuwe herinneringen creëren. Studies tonen aan dat een van de vaardigheden die het meest worden beïnvloed door veroudering snelheid is: het betekent echter niet dat je niet in staat bent om te reageren of een herinnering op te roepen als je jezelf genoeg tijd geeft.

Wat is het geheugen?

Het geheugen is, net als intelligentie, een van de meest complexe functies van de mens; het is het vermogen om nieuwe informatie of ervaringen op te slaan waarmee mensen tijdens hun leven te maken krijgen en het vermogen om die in de toekomst weer op te roepen. Er zijn vele soorten geheugen, de belangrijkste zijn: kortetermijngeheugen, werkgeheugen, langetermijngeheugen, autobiografisch geheugen en prospectief geheugen. Het geheugen is niet alleen een kwestie van dingen kunnen onthouden, maar het speelt in het leven van de mens ook een belangrijke rol in het behoud van het gevoel zichzelf te zijn, want zonder geheugen verliezen we het gevoel wie we zijn. Ten slotte is het geheugen belangrijk voor het behoud van de dagelijkse onafhankelijkheid.


Hoe kunt u uw geheugen trainen?

Er zijn verschillende manieren om het geheugen te trainen en te oefenen in het dagelijks leven. Dit dankzij het aanpassings- en compensatievermogen van de hersenen, dat ook bij ouderen aanwezig blijft. Een mogelijkheid om deze cognitieve functie op een grappige manier te oefenen, is door middel van apps die u in uw vrije tijd kunt spelen of met bordspellen die u met uw dierbaren kunt delen. Jezelf vermaken met dit soort spelletjes kan een gunstig effect hebben op je geheugen en je kwaliteit van leven.

Apps
1661932720903.png

In deze app zijn er verschillende soorten spelletjes die het geheugen trainen: o.a. pare afbeeldingen koppelen, de straat volgen om obstakels te vermijden, een nieuwe element vinden, ingrediënten onthouden en toevoegen aan de pizza, boodschappenlijstje onthouden, kleurenvolgorde onthouden en herhalen, de naam onthouden die overeenkomt met elk gezicht. Er zijn verschillende niveaus van moeilijkheid aanwezig. (iOS en Android)

1661932765643.png
Deze app werkt op het visuele en korte geheugen. Het doel is om de combinatie van de matrix die je eerder hebt gezien opnieuw te maken. Er zijn verschillende moeilijkheidsniveaus. (Android)


1661932803765.png
Dit spel is hetzelfde als met geheugenkaarten spelen. Er zijn verschillende niveaus van moeilijkheden en tijden om te reageren.

(iOS en Android)


Tafelspelletjes


1661932921050.png
Geheugenkaarten: er zijn verschillende versies van dit spel. Het doel is om paren van gelijke kaarten te vinden. Normaal gesproken deel je het spel met andere spelers, maar je kunt ook alleen spelen. U kunt ook beslissen hoeveel paar paar kaarten u wilt gebruiken.


1661932959901.png
Trivial: Dit is een quizspel met algemene kennisvragen (geschiedenis, aardrijkskunde, literatuur, kunst, wetenschap en sport).
Met dit spel kun je eerder geleerde informatie oproepen of nieuwe informatie leren en plezier hebben met andere spelers.


Niemand weet beter dan jij welk spelniveau perfect voor je is, dus vergeet niet om te stoppen voordat je je te moe voelt of er geen plezier meer aan beleeft! Het moet een moment van plezier zijn, waar je aan je geheugen werkt terwijl je je goed en comfortabel voelt.
 
Top