Γλώσσα

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Ελεύθερος χρόνος
Λέξεις κλειδιά
  1. Γλώσσα
Το ήξερες;

Η καλύτερη επικοινωνία μπορεί να διευκολύνει την κάλυψη των αναγκών του ατόμου με άνοια!
Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, γνωρίζετε ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τις λέξεις, μερικές φορές μπορεί να χάσετε το νόημα των λέξεων ή το νήμα της ομιλίας. Αυτό μπορεί να σε στεναχωρήσει. Μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική σας ζωή με μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής σας. Η προσπάθεια και το άγχος που προκύπτουν από τη δυσκολία στην εύρεση λέξεων μπορεί να σας κάνουν να σιωπήσετε και να αποφύγετε να μιλήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μην επιμένετε: αποσπάστε την προσοχή σας για μια στιγμή, κοιτάξτε έξω από το παράθυρο και απελευθερώστε την ένταση της στιγμής. Θα εκπλαγείτε πώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε άλλες συνθήκες.

Ένας τρόπος για να εκπαιδεύσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες είναι το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται «Scrabble». Το παιχνίδι στοχεύει στο σχηματισμό συμπλεκόμενων λέξεων στον πίνακα του παιχνιδιού με σταυρόλεξο.
1667235800542.png


1650011136712.png
Εσείς, πώς εκπαιδεύετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Το ήξερες;

Η καλύτερη επικοινωνία μπορεί να διευκολύνει την κάλυψη των αναγκών του ατόμου με άνοια!
Η γλώσσα είναι μια διαδικασία που επιτρέπει σε ένα άτομο να εκφράσει σκέψεις και ιδέες και να κατανοήσει ένα μήνυμα, μέσω προφορικών ήχων, ομιλίας, γραφής ή χειρονομίας.

Η γλώσσα έχει μια εκφραστική λειτουργία που στοχεύει στη μετάδοση πληροφοριών ή περιεχομένου και μια σχεσιακή λειτουργία: όταν μιλάμε, επικοινωνούμε επίσης τη διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, εάν είμαστε ειρηνικοί και ήσυχοι, θα χρησιμοποιήσουμε έναν ήρεμο και φιλόξενο τόνο φωνής, αν είμαστε θυμωμένοι, θα υψώσουμε τη φωνή μας. Η προσοχή στη γλώσσα του συνομιλητή μας μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πτυχές όπως το τι νιώθει ο συνομιλητής και την επίδραση που έχουν τα λόγια μας πάνω του.

Πώς αλλάζει η γλώσσα σε ένα άτομο που ζει με άνοια;

Τα άτομα που ζουν με άνοια χάνουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν ένα σύνολο ήχων και λέξεων (ομιλούμενων ή γραπτών) σε ένα μήνυμα και να κατανοούν τις πληροφορίες ενός μηνύματος. Η γλωσσική αλλαγή ονομάζεται αφασία και συνεπάγει δυσκολίες στην εύρεση λέξεων και στη δημιουργία φράσεων. Ένα άτομο που ζει με άνοια μπορεί να μην μπορεί να βρει λέξεις ή μπορεί να χάσει το νόημα των λέξεων. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η διαδικασία συμβαίνει αλλά απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Ένα άλλο αλλοιωμένο στοιχείο είναι η τάση να χάνεται το νοήμα του λόγου. Η λεκτική επικοινωνία μπορεί να γίνει δύσκολη και κουραστική. Τα άτομα που ζουν με άνοια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακτήσουν λέξεις, μπορεί να μην καταλαβαίνουν ορισμένα μέρη του λόγου και μπορεί να χρησιμοποιήσουν μικρό αριθμό λέξεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην επικοινωνία και τη διατήρηση της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Οι αρνητικές συνέπειες θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Πρέπει να θυμάστε…

Εάν συνομιλείτε με άτομα που μπορεί να έχουν κάποιες γλωσσικές δυσκολίες, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε μη λεκτικά στοιχεία, όπως ο τόνος της φωνής και η ταχύτητα με την οποία μιλούν. Θυμηθείτε ότι αυτές οι πτυχές της συζήτησης συνεχίζουν να γίνονται κατανοητές και να εκφράζονται ακόμη και από άτομα που ζουν με άνοια!

Οι λιγότερο χρησιμοποιημένες λέξεις τείνουν να χάνονται πρώτες, γι' αυτό χρησιμοποιήστε εύκολες και κοινές εκφράσεις. Να θυμάστε ότι εάν ένα άτομο μιλάει περισσότερες από μία γλώσσες, θα θυμάται καλύτερα την πρώτη που έμαθε ως παιδί.

Εφαρμογές:

1650011329323.png
Παιχνίδια γλώσσας: Σε αυτήν την εφαρμογή υπάρχουν διάφοροι τύποι παιχνιδιών που λειτουργούν στη χρήση της γλώσσας: π.χ. επιλογή της σωστής γραμματικής επιλογής, εύρεση συνωνύμων και αντωνύμων, αναγνώριση λέξεων, τοποθέτηση γραμμάτων για τη δημιουργία λέξεων ή ρήσεων, συσχέτιση ορισμών με τη σωστή λέξη. Υπάρχουν προοδευτικά επίπεδα δυσκολιών. (iOS και Android)
Επιτραπέζια:
1650011125613.png

Scrabble: αυτό είναι το κλασικό παιχνίδι λέξεων, όπου πρέπει να δημιουργήσετε λέξεις χρησιμοποιώντας τα γράμματα που έχετε στην αρχή του παιχνιδιού και συνδυάζοντας τα με τα γράμματα που είναι ήδη στον πίνακα. Διεγείρετε τη χρήση λέξεων που γνωρίζετε και τη εύρεση λέξεων, διατυπώνοντας λέξεις ξεκινώντας από τα μεμονωμένα γράμματα που τις συνθέτουν.
1650011359774.png
Ταμπού: Ο στόχος είναι να κάνετε τους ανθρώπους να μαντέψουν τη λέξη στις κάρτες. Στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού, ορισμένες από τις λέξεις στην κάρτα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά το παιχνίδι μπορεί να απλοποιηθεί χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις ως υποδείξεις για να τις μαντέψουν. Διεγείρονται οι δεξιότητες έκφρασης και περιγραφής, η διατύπωση προτάσεων και η επιλογή συνωνύμων. Από την άλλη όταν είστε ο παίκτης που μαντεύει τη λέξη, εκπαιδεύετε την εύρεση λέξεων, ξεκινώντας με την ακρόαση της περιγραφής.

Σύσταση

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς ποια ώρα και ποιο επίπεδο παιχνιδιού είναιι το βέλτιστο για εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο που ζει με άνοια. Θυμηθείτε λοιπόν να σταματήσετε πριν νιώσετε, ή αντιληφθείτε ότι το μέλος της οικογένειάς σας, έχει κουραστεί! ! Το παιχνίδι πρέπει να είναι μια στιγμή ευχαρίστησης, όπου παράλληλα εργάζεστε πάνω στη γλώσσα σας, και νιώθετε καλά και άνετα.

1650011136712.png

Εσείς, πώς εκπαιδεύετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Αναφορές

Kempler, D., & Goral, M. (2008). Language and Dementia: Neuropsychological Aspects. Annual review of applied linguistics, 28, 73–90. https://doi.org/10.1017/S0267190508080045
"Non so come avrei fatto senza di te" Manuale per i familiari delle persone con demenza (2013), Servizio Sanitario Regione Emilia Romagna
https://www.alzheimers.org.uk/about...gnosis/how-dementia-progresses/function-brain
 
Top