GPS sledilne naprave

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija) in Foundation Compassion Alzheimer Bulgaria (Bolgarija)
Vsebine
 1. Tehnološke naprave
Ključne besede
 1. orientacija
Ste vedeli?
Tehnološke naprave z GPS lahko izboljšajo orientacijo!


1650018361295.png»Želim si svet, ki je bolj prostoren od tega, v katerem sem zdaj!
Ne gre toliko za tavanje kot za raziskovanje sveta.«

Če ste oseba z demenco, lahko tehnološke naprave z GPS izboljšajo vaše orientacijske sposobnosti in preprečijo tavanje. Za osebo z demenco je običajno, da odide (odtava) in to se lahko zgodi v kateri koli fazi bolezni. Šest od desetih oseb z demenco bo vsaj enkrat odtavalo (3).

Izraz »tavanje« se nanaša na ponavljajočo se in pogosto hojo, ki je lahko povezana s poskusi pobega ali izgubo brez spremstva (2). Vključuje lahko brezciljno, nesmiselno vedenje, ki nima časovne orientacije, ali hojo v iskanju nečesa z namenom, ki opazovalcu očitno ni znan. Primeri »tavanja« so: beg, prekomerna hoja, korakanje ali brezciljna hoja naprej in nazaj, pobeg, iskanje drugih in nezmožnost sedenja (1).

Tavanje nima jasne etiologije, lahko pa je povezana z dolgočasjem, malodušjem, dezorientacijo, težavami s spominom itd. (4). Zelo pomembno je razumeti prikrite razloge v človekovem gibanju (5).

Kako preprečiti tavanje?
Če želite preprečiti tovrstno vedenje:
 • Predlagajte strukturirane in smiselne aktivnosti čez dan.
 • Načrtujte stvari ob urah za katere je največja verjetnost, da bi oseba odtavala (dejavnosti in vadba lahko pomagajo zmanjšati tesnobo, vznemirjenost in nemir).
 • Zagotovite, da so izpolnjene vse osnovne potrebe, vključno z opravljeno straniščno potrebo, prehrano in hidracijo.
 • Vključite osebo v dnevne aktivnosti, kot je zlaganje perila ali priprava večerje
 • Pomirite osebo, če se počuti izgubljeno, zapuščeno ali dezorientirano.
 • Izogibajte se prometnim krajem, ki povzročajo zmedo in lahko povzročijo dezorientacijo, kot so nakupovalna središča.

Kaj storiti, ko oseba odtava?
Ukrepi:
 • Takoj začnite iskati osebo, pri tem pa ne pozabite, katera je dominantna roka osebe (tavajoči vzorci običajno sledijo smeri dominantne roke).
 • Začnite z ogledom okolice.
 • Preverite lokalne krajine, kot so ribniki, drevoredi ali ograje.
 • Iščite na območjih, kjer se je oseba v preteklosti potepala.
 • Če osebe ne najdete v 15 minutah, pokličite pristojne, da podajo prijavo pogrešane osebe. Povejte jim, da ima oseba demenco.
Prevetivna dejanja
V torbo ali plašč lahko všijemo kontaktne podatke najbližjih. Poleg tega lahko veliko prispeva skupnost, v kateri osebe z demenco živijo: ko se oseba giblje po običajnih poteh, bi bilo koristno obvestiti trgovce in znance z navodili o priporočenih ukrepih, če se oseba znajde v težavah.

Poleg navedenih previdnostnih ukrepov obstajajo tehnološke naprave, ki lahko pomagajo oskrbovalcem. Obstajajo različni instrumenti, najpogostejši so GPS naprave (39,76 %) ter alarmi in senzorji (16,7 %).

Sistemi za spremljanje gibanja v realnem času, kot je sistem Vigil Dementia System, prepoznajo neposredno lokacijo, kjer se nahaja oseba in omogočijo posredovanje, če ta nevarnosti (5).

Obstajajo tudi nosljive naprave (pametna ura, zapestni trak, vložki za čevlje, vrvica, pas), ki uporabljajo mobilne lokatorje. Te tehnologije ponujajo možnost ublažitve tveganj, hkrati pa osebi z demenco omogočajo fizično aktivnost (2). Na primer, aplikacija iWander za Android nudi oskrbovalcem nadzor na daljavo z uporabo storitve, ki temelji na GPS sledenju (5).

Te tehnologije lahko podaljšajo samostojnost oseba z demenco, ki še živijo doma in izboljšajo občutek varnosti tako oseb z demenco kot njihovih oskrbovalcev.

1650622187871.png
In vi,
katere tehnološke naprave uporabljate za izboljšanje orientacije?
Razpravljate s člani skupnosti.

Viri:
1) Brittain, K., Degnen, C., Gibson, G., Dickinson, C. & Robinson, L. (2017). When walking becomes wandering: representing the fear of the fourth age. Sociology of Health & Illness, 39(2), 270–284. doi:10.1111/1467-9566.12505
2) Neubauer, N.A., Lapierre, N., Ríos-Rincón, A., Miguel-Cruz, A., Rousseau, J. & Liu, L. (2018). What do we know about technologies for dementia-related wandering? A scoping review. Canadian Journal of Occupational Therapy, 85(3), 196–208.
3) https://www.alz.org/help-support/caregiving/stages-behaviors/wandering
4) http://www.alzheimer.it/wander.html
5) Graham, M.E. (2017). From wandering to wayfaring: Reconsidering movement in people with dementia in long-term care. Dementia (London, England), 16(6), 732–749.

Ste vedeli?
Tehnološke naprave z GPS lahko izboljšajo orientacijo!


1650018361295.png»Želim si svet, ki je bolj prostoren od tega, v katerem sem zdaj!
Ne gre toliko za tavanje kot za raziskovanje sveta.«

Če ste oseba z demenco, lahko tehnološke naprave z GPS izboljšajo vaše orientacijske sposobnosti in preprečijo tavanje.

Kaj je bistvo teh novih tehnologij?
GPS naprave se trenutno uvajajo v socialnem varstvu za podporo uporabnikom pri samostojnih vsakodnevnih aktivnostih, tako v zaprtih prostorih kot na prostem in so uporabne za osebe s kognitivnimi motnjami.

Primer so GPS alarmi, namenjeni podpori uporabnikom pri samostojnih opravilih.


Aplikacije

1.
1.png
2.png
GPS v uri ali obesku z možnostjo geofencinga. Če ste oseba z demenco, vam tehnologija sledi in stopi v stik z nadzorno agencijo, če sporočite, da ste se izgubili ali ste dosegli določeno cono. Kot primer - Spotter GPS Watch lahko zelo dobro deluje kot budilka za starejše. Tako lahko svojcem v nujnih primerih pošljete SOS sporočilo s pritiskom na SOS gumb. Seniorska ura je opremljena tudi s funkcijo klica in nastavitvijo različnih con, opremljena pa je s številnimi dodatnimi funkcijami.
2.
3.jpg
Zapestnice za sledenje demenci so sledilci v realnem času. Zelo so koristni za aplikacije, ki se uporabljajo v zdravstvu, ne glede na to, ali gre za starejšo osebo z demenco, Alzheimerjevo boleznijo ali drugo obliko kognitivnega upada. Starejša oseba nosi GPS zapestnico za starejše in potem lahko zadevni družinski člani ali zdravstveni oskrbovalci 24 ur na dan pregledujejo podatke o sledenju v živo, ki jih prenaša ta GPS zapestnica za starejše.

Priporočila
Dandanes se razvija veliko inovativnih rešitev. Proizvajalci GPS tehnologij za osebe z demenco in njihove oskrbovalce želijo dokazati, da so nove tehnologije klinično učinkovite in nudijo ekonomsko vrednost.

Te naprave so namenjene spodbujanju boljše kakovosti življenja in pomagajo pri nevarnostih tavanja oseb z demenco. Naprava, kot je GPS ura ali zapestnica, je lahko dobra rešitev. Oskrbovalce lahko razbremeni stresnih situacij.


1650622187871.png
In vi,
katere tehnološke naprave uporabljate za izboljšanje orientacije?
Razpravljate s člani skupnosti.
 
Last edited:
Top