Het bevorderen van zelfstandigheid van mensen met dementie

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
ZDUS
Trefwoorden
  1. Onafhankelijkheid en betrokkenheid
  2. Dementie-inclusieve samenlevingen
Inhoudsopgave
  1. Stem geven aan mensen met dementie
Kunnen mensen met dementie aan het woord komen?

Na de diagnose of na het ontwikkelen van tekenen van dementie, rijzen er vragen over de verdere betrokkenheid van de persoon. De afhankelijkheid van familieleden, verzorgers, gezondheidswerkers of wettelijke vertegenwoordigers ontwikkelt zich in de late stadia, maar ondertussen moet men zijn energie richten op een ‘goed’ leven met dementie. In het leven met dementie streeft men naar een vreugdevol leven, met mogelijkheden voor mensen om zichzelf naar eigen goeddunken te identificeren, hun voorkeuren, interesses, behoeften uit te drukken en in het algemeen deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

Als volwassenenopvoeder is het jouw rol om mensen met dementie een stem te geven, zodat ze gehoord worden. Je kunt dit doen door ze op te nemen in je workshops, hun volledige potentieel te erkennen, te focussen op wat ze kunnen, in plaats van op wat ze niet kunnen en hen de ruimte te geven om hun ervaring over leven met dementie te delen . Op maatschappelijke gronden draagt dit bij aan het opbouwen van dementie-inclusieve samenlevingen waar mensen met dementie een plek hebben. Op persoonlijke gronden draagt het bij aan hun deelname aan zinvolle activiteiten om verbonden en sociaal betrokken te blijven. Deel uitmaken van iets waar ze gehoord en aanwezig kunnen zijn, kan grote voordelen opleveren voor hun welzijn.

U moet uw leerlingen hiervan de voordelen laten zien. Mensen met dementie een stem geven kan op verschillende manieren en op verschillende gebieden. Hier zijn enkele voorbeelden van activiteiten om te laten zien:

GivingVoice Chorus

Dit is een praktijkvoorbeeld hoe mensen met dementie de mogelijkheid hebben om samen te zingen en deel te nemen aan activiteiten met anderen. Dit initiatief geeft organisaties de nodige hulp om een zangkoor op te starten met mensen met dementie en hun zorgverleners. Muziek en zang worden gebruikt als een hulpmiddel om de kwaliteit van leven te bevorderen. Het potentieel van de verschillende deelnemers wordt hier aangesproken.
Video:

The UK network of dementia voices DEEP

DEEP – Dementia Engagement and Empowerment Project is een onafhankelijk Brits netwerk dat verschillende groepen mensen met dementie samenbrengt en hen aanmoedigt om zich uit te spreken over kwesties die belangrijk voor hen zijn en niet over kwesties die andere mensen als belangrijk voor hen beschouwen. Eén van die groepen is gevestigd in Manchester en ze noemden zichzelf Fabulous Forgetful Friends en ze zeggen dat ze "Goed leven - ondanks dementie”. Video:

Een Stem geven gaat over het creëren van kansen voor mensen met dementie om zich gewaardeerd en opgenomen te voelen, de beperkingen achter zich te laten en de persoonlijke kenmerken naar voren te brengen. Wees niet bang om hen te vragen of ze deel willen uitmaken van je lezing en hun ervaring willen delen! Ga er niet zomaar van uit dat ze niet geïnteresseerd zouden zijn.

Om meer te weten te komen over hoe plaats te geven aan mensen met dementie, refereer je naar de MYH4D "Be connected" MOOC, Module 4 - Inclusive Community Focused on People Living with Dementia.

Geef uw mening:

Kent u voorbeelden van het geven van een stem aan mensen met dementie in uw gemeenschap?


[1] https://www.alzheimers.org.uk/about...gnosis/how-dementia-progresses/function-brain
 
Top