Izvršilne funkcije

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Prosti čas
Ključne besede
  1. izvršilne funkcije
  2. socialne in čustvene spretnosti
Čelni reženj in izvršilne funkcije

Izvršilne funkcije omogočajo kognitivne sposobnosti na višji ravni, značilne so za človeško inteligenco in imamo jih zahvaljujoč čelnemu režnju. Ta je največji del možganske skorje, pod čelnim delom lobanje, ki sodeluje pri nadzoru gibanja, odločanju in v izražanju osebnostnih značilnosti. Čelni reženj se je v razvoju vrst razvil najkasneje, najbolje pri človeku.

Kaj so izvršilne funkcije?
Izraz se nanaša na sposobnost uravnavanja našega vedenjskega odziva na okolje. Izvršilne funkcije posamezniku omogočajo načrtovanje, organiziranje dejanj in časa, reševanje problemov, sprejemanje odločitev, iskanje rešitev na podlagi povratnih informacij in napak, ohranjanje koncentracije z ignoriranjem zunanjih dražljajev in na koncu organiziranje socialnega in čustvenega vedenja.

Zakaj so tako pomembne v vsakdanjem življenju?
Poleg zavedanja naši možgani izvajajo številne korake vnaprejšnjega načrtovanja, ki nam omogočajo izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. Čelni reženj uporabljamo pri vsakdanjih opravilih, kot je načrtovanje dnevnih aktivnosti, organiziranje poti do trgovine ali drugam, oblačenje. Uporablja se tudi za fleksibilno spreminjanje načrtov in prilagajanje vedenja novim razmeram, ko pride do nepričakovanih dogodkov. Okvara izvršilnih funkcij vključuje težave pri organiziranju, načrtovanju ali pričetku in dokončanju naloge. Otežuje komunikacijo, zlasti tekoči govor in lahko povzroči neprimerno družbeno vedenje. Včasih lahko opazimo nihanje razpoloženja ali spremembe v vedenju in osebnosti.

Študije kažejo, da lahko telesna aktivnost izboljša izvršilne funkcije in učinkovitost nevronov (glejte sklop Telesna aktivnost).

V nadaljevanju predstavljamo nekaj aplikacij in iger, ki uporabljajo izvršne funkcije!

Aplikacije

1.jpg
V tej aplikaciji je na voljo več vrst iger, ki delujejo na izvršilnih funkcijah: preslikava poti z eno črto, sudoku, drsni blok, seštevanje števil, gradnja stolpa z najmanjšim številom premikov, ugibanje skritega barvnega zaporedja. Igra omogoča različne težavnostne stopnje (iOS in Android).
2.jpg
Tangram je igra, v kateri morate poustvariti dane oblike. Delate na sposobnosti načrtovanja in miselnega organiziranja gibov blokov, trenirate mentalno fleksibilnost in sposobnost načrtovanja akcije korak za korakom. Z delovnim pomnilnikom lahko tudi miselno vrtite oblike.
3.jpg
Cilj igre je izbrati ime barve ali barvo napisane besede. Trenirate zaviralno sposobnost, da ostanete osredotočeni na nalogo, tudi ob prisotnosti motilcev.

Namizne igre

11.png
Mastermind: je igra, ki uri veščine načrtovanja in razporejanja ter sposobnost uporabe povratnih informacij in napak za sklepanje pravil za ustvarjanje pravilne kombinacije barvnih kroglic.
4.png
CodeNames: cilj te igre je, da vaša ekipa ugane nekaj besed z uporabo logičnih povezav kot namigov. Lahko bi bilo koristno trenirati mentalno prožnost in sposobnost abstrahiranja stvari ter povezovanja med pojmi.
5.png
Cortex: je igra, ki trenira koncentracijo in logično razmišljanje.
Ima več iger/kart in nekatere od njih delujejo na pozornost, zlasti na selektivno pozornost in hitrost obdelave (na primer iskanje na sliki, kateri element se pojavi manj ali iskanje manjkajoče številke).
Ostanite osredotočeni na igro, da se odzovete hitreje kot drugi igralci.


Priporočilo
Nihče ne ve bolje od vas, kateri čas in stopnja igre sta za vas popolna, zato se ustavite preden doživite ali začutite utrujenost ali dolgočasje! Igranje je čas užitka, namenjen mentalnemu treningu ob dobrem počutju.1650010659162.png
In vi, kako trenirate svoje izvršilne funkcije?
Razpravljajte s člani skupnosti.

Čelni reženj in izvršilne funkcije

Izvršilne funkcije omogočajo kognitivne sposobnosti na višji ravni, značilne za človeško inteligenco in zahvaljujoč čelnemu režnju. To je del možganov, ki se nahaja tik za našim čelom.

Izvršilne funkcije so zelo dragocene za vsakdanje življenje, saj se izraz nanaša na sposobnost uravnavanja našega vedenjskega odziva na okolje. Posameznikom omogočajo načrtovanje, organiziranje dejanj in časa, reševanje problemov, sprejemanje odločitev, iskanje rešitev na podlagi povratnih informacij in napak, ohranjanje koncentracije z ignoriranjem zunanjih dražljajev in na koncu organiziranje socialnega in čustvenega vedenja.

Način za treniranje izvršilnih funkcij je dobro znana družabna igra imenovana »Mastermind«. Namen igre je razbiti tajno kodo z uporabo deduktivnega sklepanja.

11.png Zajeta slika.JPG
 
Last edited:
Top