Κάνοντας τη γειτονιά προσβάσιμη

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Κοινοτικές ιδιωτικές υπηρεσίες
Λέξεις κλειδιά
  1. Δημόσιοι χώροι (π.χ. βιβλιοθήκες ή μουσεία για άτομα με άνοια)
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πόλεις κατάλληλες για άτομα που ζουν με άνοια;

Θα θέλατε να ζείτε σε ένα μέρος χωρίς αποκλεισμούς και φροντίδα, σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες κοινωνικοποίησης και ασφάλειας;

Ακολουθούν δύο παραδείγματα:

1) Σε ένα χωριό στη Μόντσα της Ιταλίας (1) χτίστηκε ένα πραγματικό χωριό. Κάθε κτίριο και δημόσιος χώρος σχεδιάστηκε για να προωθήσει την ανεξαρτησία των ατόμων που ζουν με άνοια. Εδώ μπορείτε να βρείτε πλατείες, δρόμους, θέατρο, εκκλησία, καταστήματα και ό,τι άλλο υπάρχει σε μια πόλη, σχεδιασμένη για να σας κάνει να νιώσετε «σαν στο σπίτι σας».

2) Στο Kortrijk του Βελγίου (2), δημιουργήθηκε μια διαδρομή με παγκάκια και χώρους ανάπαυσης. Κάθε περιοχή έχει πληροφορίες για τα κτίρια και την ιστορία ενός τόπου. Αυτός είναι ο λόγος που έχει ονομαστεί Reminescent Promenade.


1650017846960.png
Χάρτης με 4 διαδρομές1650017886464.png
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη γειτονιά σας πιο ανοιχτοί προ όλους;

Συζητήστε το με την κοινότητα

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πόλεις κατάλληλες για άτομα που ζουν με άνοια;
Προκειμένου να γίνει το μέρος όπου ζείτε χωρίς αποκλεισμούς και φιλικό για την άνοια, είναι δυνατό να αλλάξετε τον τρόπο δομής των πόλεων και των γειτονιών και να κάνετε κάποιες προσαρμογές για να γίνουν πιο προσβάσιμες προς όλους. Μερικές προτάσεις προέρχονται από το χωριό Alzheimer "Il Paese Ritrovato" (1). Αυτό είναι ένα χωριό στη Μόντσα (Ιταλία) με προστατευόμενα διαμερίσματα για άτομα που ζουν με άνοια. Κάθε χώρος (δρόμοι, πλατεία, θέατρο, κήποι, βιβλιοθήκη, εκκλησία, λαχανόκηπος κ.λπ.) είναι διαμορφωμένος για να είναι συμβατός με την ασθένεια και να δίνει την αίσθηση του «είμαι στο σπίτι». Πρόκειται για ένα καινοτόμο, αναπαραγόμενο έργο, το οποίο αποτελεί έναν νέο τρόπο θεραπείας.
Σε αυτό το περιβάλλον υπήρξε βελτίωση των συμπτωμάτων των ατόμων με άνοια, βελτίωση της διάθεσης, κοινωνικοποίηση και ενεργή συμμετοχή σε διεγερτικές δραστηριότητες, όπως ο κοινοτικός κήπος. Αυτή είναι η καινοτόμος πτυχή του έργου.
Η ζωή σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει στα άτομα που ζουν με άνοια να επιλέγουν με ασφάλεια πώς να περνούν το χρόνο τους είναι απαραίτητη για την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους.

Μερικές ιδέες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

• Κάντε το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο γαλήνιο και καθησυχαστικό χρησιμοποιώντας χρώματα.
• Κάντε το περιβάλλον προσιτό ενθαρρύνοντας την ανεξαρτησία και τον προσανατολισμό μέσω ευδιάκριτων, καθαρών οδικών πινακίδων και σημάνσεων, χρησιμοποιώντας κινούμενα σχέδια και εικόνες.
• Αποφύγετε την κυκλοφορία, τον θόρυβο και κάθε μορφή υπερβολικής πληροφορίας
• Κάντε διαφορετικά περιβάλλοντα και υπηρεσίες αναγνωρίσιμα στις λειτουργίες τους και εύκολα προσβάσιμα σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.
• Δημιουργήστε χώρους αναψυχής και χώρους που ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση

Προκειμένου να γίνουν οι δημόσιοι χώροι «φιλικοί προς την άνοια», ακόμα μια ιδέα έρχεται από την πόλη Aalbeke στο Kortrijk (Βέλγιο). Στην πόλη αυτή δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι έξω από έναν οίκο ευγηρίας που ονομάστηκε «Reminescent Promenade». Πρόκειται για ένα μονοπάτι με σημεία ανάμνησης. Περιλαμβάνει πληροφορίες για κτίρια ή μνημεία που σχετίζονται με γεγονότα του παρελθόντος. Τα άτομα που ζουν με άνοια μπορούν να ξαναζήσουν γεγονότα από το παρελθόν και να μιλήσουν για αυτά. Οι στόχοι είναι τόσο να γίνουν τα άτομα με άνοια μέρος της τοπικής καθημερινής ζωής όσο και να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ των γενεών, καθώς ο περίπατος είναι ανοιχτός στη συμμετοχή όλων.

1650017886464.png
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη γειτονιά σας πιο ανοιχτοί προ όλους;

Συζητήστε το με την κοινότητα

Αναφορές:

https://cooplameridiana.it/centri_e_servizi/paese-ritrovato/
https://www.agefriendlyeurope.org/news/“go-back-time”-reminiscence-promenade-belgium
https://efid.info/casestudy/31-a-reminiscence-promenade-in-aalbeke-belgium/
https://www.kortrijk.be/agenda/e/levend-geheugen/035428a3-59a0-4e86-9bf7-d8aea1cd394f
 
Top