Κάντε το περιβάλλον του σπιτιού πιο ασφαλές (αποφεύγοντας αλλαγές συμπεριφοράς)

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Κοινοτικές ιδιωτικές υπηρεσίες
Λέξεις κλειδιά
  1. Ελεύθερος χρόνος (π.χ. καφέ Αλτσχάιμερ)
Γνωρίζεις ότι..

Ένα ασφαλές περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια!

Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, ένα ασφαλές περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σας. Η ακατάλληλη διάταξη του σπιτιού θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και στο συναίσθημα, όπως παραισθήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι προστατευμένο και εφαρμόστε μέτρα και αλλαγές για να το κάνετε πιο ασφαλές.

Δεδομένου ότι μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με τις παραισθήσεις, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε καθρέφτες, πίνακες ζωγραφικής, σκοτεινές γωνίες, ειδώλια ή στολίδια με σχήμα ζώου. Αυτά τα αντικείμενα που μπορούν να δημιουργήσουν αλλοιώσεις. Για να τα αποφύγετε, μπορείτε να τροποποιήσετε το περιβάλλον. Όταν εμφανίζονται ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, να είστε προσεκτικοί! Πρώτα, αξιολογήστε την κατάσταση και λύστε το πρόβλημα με τις κατάλληλες ενέργειες.



1650015982973.png
Εσείς, τι κάνετε για να κάνετε το περιβάλλον του σπιτιού πιο ασφαλές;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Γνωρίζεις ότι..

Ένα ασφαλές περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια!

Κάντε το περιβάλλον του σπιτιού πιο ασφαλές

Ένα ασφαλές περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την ευημερία ενός ατόμου που ζει με άνοια. Το περιβάλλον είναι απαραίτητο για τον προσδιορισμό της συμπτωματολογίας ενός ατόμου που ζει με άνοια. Η διάταξη του σπιτιού θα μπορούσε να προκαλέσει συμπεριφορικές και συναισθηματικές αλλαγές, όπως ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες. Η αντιμετώπιση των αλλαγών συμπεριφοράς ξεκινά με την αντιμετώπιση πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν και την προσπάθεια συγκεκριμένων συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών αλλαγών (1).
Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι προστατευμένο και εφαρμόστε ορισμένα μέτρα και αλλαγές για να το κάνετε πιο ασφαλές.

Τι είναι οι αλλαγές συμπεριφοράς;
Η άνοια δεν χαρακτηρίζεται μόνο από γνωστικά συμπτώματα, αλλά περιλαμβάνει επίσης αλλαγές συμπεριφοράς, όπως ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.
Ο εκτιμώμενος επιπολασμός των παραληρημάτων στην άνοια κυμαίνεται από 9% έως 59%, ενώ για τις ψευδαισθήσεις κυμαίνεται από 6% έως 41%. Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων ήταν δύο τρεις φορές υψηλότερη στη μέτρια έως σοβαρή γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με την ήπια έκπτωση (1).

Οι ψευδαισθήσεις είναι ψευδείς αντιλήψεις αντικειμένων ή γεγονότων που αφορούν τις αισθήσεις (2). Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζει με άνοια μπορεί να μιλήσει σε άτομα που δεν είναι εκεί, να δει αντικείμενα ή άτομα που δεν είναι εκεί, να γευτεί πράγματα ή να μυρίσει πράγματα που δεν υπάρχουν (1).
Οι αυταπάτες είναι παρανοήσεις και πεποιθήσεις που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα, δεν μοιράζονται με άλλους και επιμένουν παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, να πιστεύει ότι οι φροντιστές είναι απατεώνες, να πιστεύει ότι οι φροντιστές θα τους εγκαταλείψουν. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των παραληρημάτων που προκαλούν δυσφορία στο άτομο και εκείνων που μπορούν να θεωρηθούν ως «φαινόμενα άνεσης». Μια μελέτη ανέφερε ότι το 40% των παραληρημάτων δεν οδήγησαν σε δυσφορία στον ασθενή. Στην πραγματικότητα, ορισμένες αυταπάτες, όπως το να φαντάζεται κανείς ότι ο αποθανών σύζυγος είναι ακόμα ζωντανός, μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να δημιουργήσει ένα αίσθημα μεγαλύτερης ευημερίας.

1667297765035.png

Πώς να κάνετε το σπίτι πιο ασφαλές;

• Καθρέφτες, σκοτεινές γωνίες, αντικείμενα με τη μορφή ζώων και πίνακες ζωγραφικής (3) είναι μερικά παραδείγματα αντικειμένων που μπορούν να δημιουργήσουν αλλοιώσεις.
• Για να αποφύγουν αυτές τις αλλαγές οι φροντιστές μπορούν να τροποποιήσουν το περιβάλλον:
• Ελέγξτε για ήχους που μπορεί να παρερμηνευθούν, όπως θόρυβος από τηλεόραση ή κλιματιστικό.
• Αναζητήστε φωτισμό που δημιουργεί σκιές, αντανακλάσεις ή παραμορφώσεις στις επιφάνειες δαπέδων, τοίχων και επίπλων. Ανάψτε τα φώτα για να μειώσετε τη σκιά!
• Καλύψτε τους καθρέφτες με ένα πανί ή αφαιρέστε τους εάν το άτομο που πάσχει από άνοια νομίζει ότι κοιτάζει έναν ξένο.
• Αυτές οι απλές ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο να δείτε πράγματα που δεν υπάρχουν.

Πώς να τα αντιμετωπίσετε;

Όταν εμφανίζονται ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, να είστε προσεκτικοί! Πρώτα, αξιολογήστε την κατάσταση και απαντήστε με τις ακόλουθες ενέργειες:
• Προσφέρετε επιβεβαίωση (απαντήστε με ήρεμο και υποστηρικτικό τρόπο, αναγνωρίστε τα συναισθήματα πίσω από την ψευδαίσθηση και προσπαθήστε να μάθετε τι σημαίνει η ψευδαίσθηση για το άτομο)
• Χρησιμοποιήστε περισπασμούς (πρότεινε μια βόλτα ή μετακόμιστε σε άλλο δωμάτιο, προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή του ατόμου στη μουσική, τη συζήτηση ή τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί)
• Απαντήστε με ειλικρίνεια (εάν το άτομο σας ρωτήσει για κάποια παραίσθηση ή αυταπάτη, να είστε ειλικρινείς) (2)

1650015982973.png
Εσείς, τι κάνετε για να κάνετε το περιβάλλον του σπιτιού πιο ασφαλές;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας


Αναφορές:

Deardorff, W. J., & Grossberg, G. T. (2019). Behavioral and psychological symptoms in Alzheimer's dementia and vascular dementia. Handbook of clinical neurology, 165, 5–32.
https://www.alz.org/help-support/caregiving/stages-behaviors/hallucinations
 
Top