Картографиране на поведението и ежедневно планиране

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. игри
Ключови думи
  1. Социални и емоционални умения
Знаехте ли?
Възрастните обичат рутината!
1668166309917.png

Ако сте човек, който живее с деменция, рутините могат да осигурят комфорт и подкрепа, помагайки ви да поддържате независимост и чувство за време.

Рутинните процедури често остават достъпни дори в средните стадии на заболяването.

Ежедневните практики могат да ви ангажират с познати[1] дейности. Това може да намали тревожността и разочарованието и да осигури чувство за сигурност, спокойствие и контрол над околната среда.

Участието в дейности помага за поддържане на когнитивната функция, поддържане на физическа и умствена активност. В допълнение, ежедневните дейности и рутини могат да ви дадат нещо, върху което да се съсредоточите, повишавайки чувството ви за продуктивност и полезност.


1668166342888.png

[1]
Знаехте ли?
Възрастните обичат рутината!


Понякога искаме да организираме нови дейности или да променим ежедневните си навици, защото мислим, че хората с деменция ще се отегчат. Вместо това рутините подобряват и подсилват независимостта и чувството за време.

Тъй като рутините се съхраняват в дългосрочната памет, а деменцията обикновено засяга краткосрочната памет на първо място, рутините често остават достъпни дори и в средните стадии на заболяването. Ежедневните навици помагат на хората с деменция да се справят с краткосрочната загуба на паметта, като ги ангажират в познати[1] дейности. Те могат да намалят чувството на безпокойство и разочарование, произтичащи от непозната и променяща се среда. Рутините правят хората свободни просто да правят неща, без постоянно да мислят как да го направят!

Структурираната рутина помага на хората, живеещи с деменция, да преминат през деня с по-голямо чувство за сигурност, спокойствие и чувство за контрол върху околната среда. Това може да бъде полезно както за болногледачите, така и за хората с деменция. Болногледачите ще бъдат по-малко загрижени за дейностите по планиране. От друга страна хората, живеещи с деменция, ще постигнат подобрение в настроението и намаляване на тревожността и възбудата от структурирани и повтарящи се дейности.

Участието в дейности помага за поддържане на когнитивната функция, поддържане на физическа и умствена активност. В допълнение, ежедневните дейности и рутини могат да дадат на хората, живеещи с деменция, нещо, върху което да се съсредоточат, повишавайки чувството им за продуктивност и полезност.

За да планирате приятни дейности, наблюдението на хора с деменция може да бъде много полезно. Кое време на деня е по-стресиращо? По кое време на деня те са по-възбудени? И кои от тях са по-приятни според тяхното невербално изразяване и поведение? Отбележете ги, като следвате таблицата по-долу.

1668166439780.png

Може да стане ясно как да организираме деня чрез промяна на някои аспекти и планиране на деня, фокусирайки се върху приятни моменти. Често предизвикателни поведения (объркване, агресия, нетърпение и т.н.) се появяват поради определена причина, а понякога причината е, че хората с деменция не са в състояние да попитат какво искат или да изразят от какво се нуждаят.

Няколко съвета[2]:

- Обърнете внимание на това, което им харесва, техните интереси и умения
- Спонтанните дейности по ежедневните домакински задължения са важни за поддържане на независимост и чувство за постигане на нещо: така че нека ви помогнат да миете чиниите, да сложите масата, да сгънете прането и т.н.
- Изберете часовете от деня, когато работят най-добре и вземете предвид времето за отдих и почивките
- Бъдете гъвкави и креативни (способностите ще се променят с напредването на заболяването, така че успехът на дадена дейност може да варира ден за ден)
- И накрая, не забравяйте, че понякога по-малко е повече!

1668166566129.png

Референции

https://www.whereyoulivematters.org/importance-of-routines-for-dementia/
https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/daily-care-plan


[1] [2]
 
Top