Καταστήματα

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Κοινοτικές ιδιωτικές υπηρεσίες
Λέξεις κλειδιά
  1. Δημόσιοι χώροι (π.χ. βιβλιοθήκες ή μουσεία για άτομα με άνοια)
Γνωρίζετε ότι..

Ένα ασφαλές περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια!


Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι μετά τη συνταξιοδότηση δημιουργούν τη δική τους καθημερινή ρουτίνα. Σε κάποιον αρέσει να βγαίνει για έναν καφέ, σε άλλους να αγοράζουν μια εφημερίδα ή να συναντά φίλους για μια ευχάριστη συζήτηση.
1650017255655.png

Η καθημερινή ρουτίνα έχει σημαντική αξία που σχετίζεται με την αίσθηση του ανήκειν και της αυτονομίας. Έχουν επίσης σημαντική κοινωνική αξία, παρέχοντας καθημερινή οικολογική διέγερση που επιτρέπει την πιο αργή εξέλιξη της νόσου.

Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, μπορεί να αντιμετωπίσετε σύγχυση και προβλήματα στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Προκειμένου να διατηρηθούν οι καθημερινές συνήθειες με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια, είναι απαραίτητο να γίνει το περιβάλλον και η πρόσβαση σε καταστήματα/υπηρεσίες ασφαλέστερη και καταλληλότερη παρέχοντας μια συναρπαστική και λιγότερο μπερδεμένη εμπειρία.


1650017273379.png
Εσείς, τι κάνετε για να κάνετε ασφαλέστερη την πρόσβαση σε καταστήματα και υπηρεσίες;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας.

Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι μετά τη συνταξιοδότηση συνηθίζουν να δημιουργούν τη δική τους καθημερινή ρουτίνα. Σε άλλους αρέσει να βγαίνουν για έναν καφέ, σε άλλους να αγοράζουν μια εφημερίδα ή να συναντιούνται με φίλους για μια ευχάριστη συζήτηση.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, όπως να πάτε στο παντοπωλείο, να αγοράσετε ψωμί, να πάτε στο σούπερ μάρκετ ή στην τοπική αγορά, να πάτε στο φαρμακείο ή σε κατάστημα ρούχων. Οι καθημερινές ρουτίνες έχουν σημαντική αξία που σχετίζεται με την αίσθηση του ανήκειν και της αυτονομίας, έχουν επίσης σημαντική κοινωνική αξία, παρέχοντας την καθημερινή οικολογική διέγερση που επιτρέπει την πιο αργή εξέλιξη της νόσου.

Τα άτομα που ζουν με άνοια μπορεί να εμφανίσουν σύγχυση και προβλήματα στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Για να διατηρήσουμε τις καθημερινές συνήθειες με ασφάλεια για όσο το δυνατόν περισσότερο, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες λύσεις.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για να κάνετε το περιβάλλον και την πρόσβαση σε καταστήματα/υπηρεσίες ασφαλέστερες και πιο κατάλληλες για άτομα που ζουν με άνοια παρέχοντας μια ανταποδοτική και λιγότερο μπερδεμένη εμπειρία:
  • Χρωματιστά μονοπάτια σημειωμένα στο δάπεδο για να υποδεικνύουν τη διαδρομή προς το κατάστημα, το ταμπλό και την έξοδο
  • Σε ένα μπαρ ή εστιατόριο, τοποθετήστε τα τραπέζια μακριά για να εξασφαλίσετε ένα ιδιωτικό και ήσυχο περιβάλλον. Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αποπροσανατολισμό.
  • Αποφύγετε να βάζετε μαύρο χαλάκι στην είσοδο: τα σκούρα χρώματα στο πάτωμα μπορεί λανθασμένα να εκληφθούν ως άδεια.
  • Σημειώστε τα βήματα και, όπου είναι δυνατόν, αντικαταστήστε τα με ράμπες
  • Αποφύγετε τους καθρέφτες ή τις γυάλινες πόρτες
Άλλες προτάσεις:
  • Εμφάνιση ενός προϊόντος κάθε φορά, π.χ. εάν το άτομο θέλει να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια, δείξτε του ένα μοντέλο τη φορά για να αποφύγετε την υπερδιέγερση.
  • Συμφωνήστε με καταστηματάρχες της περιοχής να πληρώσετε εσείς αργότερα τον καφέ ή την εφημερίδα
  • Μπορεί να είναι χρήσιμο να αφήνετε τον αριθμό τηλεφώνου του φροντιστή σε τοπικούς καταστηματάρχες προκειμένου να καλούνται σε περίπτωση ασυνήθιστων κινήσεων από το άτομο που ζει με άνοια
1667297360092.png
Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με την άνοια είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια καλή συνεργασία μεταξύ φροντιστών και καταστηματαρχών.

Οι άνθρωποι που ζουν στην κοινότητα και οι καταστηματάρχες πρέπει να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν άτομα που ζουν με άνοια και άλλες μορφές αναπηρίας προκειμένου να προσαρμόσουν δημιουργικά τους εμπορικούς χώρους.

Ένα παράδειγμα είναι το έργο «Dementia Friendly Supermarket» στο Μπάρι, όπου 13 μεγάλα καταστήματα εκπαίδευσαν υπαλλήλους να καθοδηγούν άτομα με άνοια ενώ ψωνίζουν. Τροποποίησαν τη δομή, παρέχοντας πινακίδες με μεγεθυσμένα γράμματα και χώρους ανάπαυσης μεταξύ των διαδρόμων για να κάνουν τις αγορές τους προσαρμοσμένες στους πελάτες που ζουν με άνοια. Διανεμήθηκαν επίσης διακριτικά αναγνώρισης στους πελάτες για προσωπική βοήθεια και προτεραιότητα στα ταμεία.

1650017273379.png
Εσείς, τι κάνετε για να κάνετε ασφαλέστερη την πρόσβαση σε καταστήματα και υπηρεσίες;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας.

Αναφορές:

http://www.alzheimer.it/todisorientamento.html
https://www.dementiafriendly.it/sto...ntro-estetico-delle-sorelle-ilaria-e-arianna/
https://startupitalia.eu/2494-20210...tro-inclusivo-ecco-le-citta-dementia-friendly


 
Top