Κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Ελεύθερος χρόνος
Λέξεις κλειδιά
  1. Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες
Το συναίσθημα και η γνώση δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα!

Οι κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες αναφέρονται στην ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων και κατανόησης του τι σκέφτεται το άλλο άτομο, ποιες είναι οι προθέσεις του και τι αισθάνεται. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες διατηρούνται συνήθως στην υγιή γήρανση και στην άνοια. Έτσι γίνονται ένα σημαντικό κανάλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξυπνήσει αναμνήσεις και να βελτιώσει την ευημερία.

Αυτό το επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο σε ιταλική έκδοση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση της ικανότητας αναγνώρισης συναισθημάτων με την χρήση της αφήγησης, ένα πιο κοινωνικό τρόπο.

1666361063238.png
Οι συναισθηματικές και γνωστικές ικανότητες μπορεί να μην επηρεάζονται από την άνοια. Η γνώση ασχολείται με τους μετωπιαίους λοβούς, ενώ τα συναισθήματα ασχολούνται με το μεταιχμιακό σύστημα. Η σχέση με αυτές τις δύο όψεις διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και διατηρούν σχέσεις.

Τα άτομα που ζουν με άνοια μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ή να ελέγξουν τα συναισθήματα με τρόπο κατάλληλο για το πλαίσιο (αυτό είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για ορισμένες μορφές μετωπο-χρονικής άνοιας). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή σε επιθετικές συμπεριφορές χωρίς πραγματική απειλή. Αν και, συνήθως σε σύγκριση με τη γνωστική απόδοση (π.χ. μνήμη, προσοχή, κ.λπ.), η συναισθηματική επεξεργασία θεωρείται ότι διατηρείται με την υγιή γήρανση και την άνοια. Για παράδειγμα, τα άτομα με άνοια μπορεί να μην καταλαβαίνουν για τι γίνεται λόγος, αλλά μπορούν να καταλάβουν αν το συναίσθημα είναι ευγενικό ή σκληρό. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες γίνονται ένα προτιμώμενο κανάλι επικοινωνίας με άτομα που ζουν με άνοια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει αναμνήσεις ή να επιβραδύνει την υποβάθμιση των γνωστικών ικανοτήτων. Επιπλέον, το συναισθηματικό κανάλι μπορεί να τονωθεί για να ενισχύσει την ευημερία του ατόμου, όπως μέσω ενός ωραίου αρώματος ή ακρόασης μουσικής που ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις. Συνιστάται η φροντίδα σε άτομα με άνοια να επικεντρώνεται κυρίως στη διέγερση της συναισθηματικής λειτουργίας (όπως η συμπάθεια και η ενσυναίσθηση), παρά να επικεντρώνεται μόνο στη διέγερση της γνωστικής λειτουργίας.

Εφαρμογές:

1650616742169.png
Τα συναισθήματά μου: Σε αυτήν την εφαρμογή μπορείτε να εκπαιδεύσετε την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε συναισθήματα και μπορείτε να εξασκηθείτε με αυτά επιλέγοντας τη σωστή συμπεριφορά που θα μπορούσατε να έχετε εάν βρισκόσασταν στην κατάσταση που περιγράφεται. (Android)
Επιτραπέζια
1650617720613.png
Smiley Games: ο στόχος αυτού του απλού και διασκεδαστικού παιχνιδιού είναι να βρείτε smileys που εκφράζουν το ίδιο συναίσθημα. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο να ονομάζετε το συναίσθημα δυνατά και να το συσχετίζετε με καταστάσεις τις οποίες έχετε ζήσει.
1650616530287.png
La storia della famiglia emozioni: σε αυτό το επιτραπέζιο παιχνίδι υπάρχουν κάποιες κάρτες που απεικονίζουν διαφορετικά συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμό, αηδία και φόβο) και άλλες με παραμύθια. Οι παίκτες πρέπει να μαντέψουν ποια ιστορία αντιπροσωπεύει καλύτερα το επιλεγμένο συναίσθημα. Αυτό το παιχνίδι διεγείρει την κοινωνικοποίηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ικανότητα επικοινωνίας συναισθημάτων. Μόνο η ιταλική έκδοση είναι διαθέσιμη.
1650617783747.png
Dixit: υπάρχουν κάρτες με εικόνες και ιστορίες. Ο στόχος είναι οι παίκτες να μαντέψουν το θέμα που περιγράφει η κάρτα. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να προσαρμοστεί για να εκπαιδεύσει τις δεξιότητες της συναισθηματικής αναγνώρισης και να κατανοήσει την πρόθεση των άλλων, θέτοντας ως νέο κανόνα την επιλογή ενός θέματος που σχετίζεται με συναισθήματα.

Σύσταση

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς ποια ώρα και ποιο επίπεδο του παιχνιδιού είναι ιδανικό για εσάς, γι' αυτό θυμηθείτε να σταματήσετε πριν αισθανθείτε κουρασμένοι έτσι ώστε να μην χάσετε το ενδιαφέρον σας! Το παιχνίδι πρέπει να είναι μια στιγμή ευχαρίστησης, όπου παράλληλα εργάζεστε πάνω στις κοινωνικές-συναισθηματικές σας δεξιότητες, και νιώθετε καλά και άνετα.

Πώς εκπαιδεύετε τις κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες; Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας.
 
Top