Лична хигиена

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
FCAB - Foundation Compassion Alzheimer Bulgaria
Съдържание
  1. Технологично устройство
Ключови думи
  1. Ориентация
  2. Лична хигиена
  3. Безопасност у дома
Знаеш ли?

Ставането през нощта, за да отидете до тоалетната, може да бъде много стресиращо.

Ако сте човек, който живее с деменция, ставайки през нощта, за да отидете до тоалетната, може да бъде много стресиращо! Също така да се къпете и да се грижите за личната хигиена може да бъде предизвикателство.

Домашната среда, специално проектирана за вас, предлага модерни помещения за настаняване, които помагат да се чувствате по-добре ориентирани и в безопасност.

Тук можете да намерите някои примери.


Приложения

1) Светеща тоалетна седалка

1668424408588.png

Каква е идеята на това улеснение?

Полезна притурка за хора с деменция у дома е нощна лампа, активирана с движение. Тя не само осветява тоалетната чиния, а дори слабо осветява цялата баня. Лесно е да се намери и да се използва през нощта.

2) Snoezelen тръба


1668424362413.png

Каква е идеята на това устройство?

Тръбата Snoezelen осигурява набор от сензорни стимулации, които могат да бъдат пригодени да отговарят на нуждите на хора с деменция, за да се повиши осведомеността. Тази специална тръба и средата Snoelezen могат да осигурят приятно изживяване и превръщат къпането и грижата за личната хигиена в релаксиращо време. Това също е опит, фокусиран върху остатъчните сензомоторни способности на хора с деменция и осигурява мултисензорна стимулация.


Препоръка

Дизайн като този е безвреден за използване. Хората с деменция могат да се чувстват комфортно и безопасно.

1668424316692.png
Знаеш ли?
Ставането през нощта, за да отидете до тоалетната, може да бъде много стресиращо.

Възрастните хора или хората, живеещи с деменция, може да се нуждаят от повече помощ в грижата за тялото, измиването и обличането. Способността за извършване на ежедневни хигиенни дейности е ограничена от проблеми с паметта, времева дезориентация, трудности при планирането и организирането на сложни дейности, загуба на практически умения и способност за вземане на решения.

Независимо от прогреса на заболяването, е необходимо да се обърне специално внимание на нуждата на човека от личен живот. Присъствието ни, докато се мият, или за просто наблюдение, или за да им помогнете, може да бъде стресиращо и неудобно. Ако те все още могат да се къпят или да вземат душ сами, все още полезна предпазна мярка е да извадите ключа за банята. Също така е важно да се зачитат навиците на човека: някои предпочитат ваната за къпане, други душа. Имайки предвид броя на трудностите, които могат да създадат дейностите по грижа за тялото, важно е да се опитаме да направим тази дейност приятна, преди всичко като работим върху околната среда, създаваме удобни и топли стаи, насилваме човека възможно най-малко, като избягваме да го третираме като дете или му се караме. Хората, живеещи с деменция, често все още могат да оценят добрата миризма, разговор или добра музика.

Специфични дейности

За мъжете бръсненето може да бъде деликатен момент. За да не бъдете прекалено натрапчиви, но в същото време да избегнете порязвания и рискове за здравето, може да се препоръча използването на електрическа самобръсначка. Насърчаването му да се обръсне поддържа интереса му към грижата за себе си жив и поддържа духа му висок. Същото важи и за измиването с шампоан и подстригването. Въпреки това е препоръчително да запазите късата подстрижка по практични причини. Понякога може да е полезно да имате фризьор у дома.

Безопасност

Добре е да поставите дръжки за хващане на различни места в банята, за да могат възрастните хора да се движат лесно и да влизат и излизат от ваната. Може да е полезно да имате седалка и душ устройство във ваната или просто да поставите стол под душа. Добра идея е да премахнете всички ненужни вещи от банята и да избягвате килимите, които могат да представляват риск от препъване.

Обличане

Обличането и събличането всеки ден може да е предизвикателство за човек, живеещ с деменция: може вече да не знае как да облече дрехите си и в какъв ред. Трудно избират дрехи според сезона и климатичните условия или не осъзнават нуждата от промяна. Ето защо е полезно да се опрости изборът на дрехи, да се избягват копчетата (предпочитайте затваряне с ципове или велкро), да се избягва показването на дрехи, които не са подходящи за сезона или контекста, и като цяло да се предпочитат практични, удобни и достатъчно големи дрехи.

Инконтиненция (Изпускане)

Човек, който живее с деменция, може в някакъв момент да изпита уринарна инконтиненция. Понякога може да се появи фекална инконтиненция, но тя е по-често срещана в по-късните стадии на заболяването.

В случаите, когато причината не е лечима, е важно да се предотвратят епизоди на изпускане чрез разпознаване на причините за тях и поддържане на някои добри правила, като например избягване на приема на течности преди лягане, улесняване на уринирането и ориентацията към банята със специфични помощни средства и използване на дрехи, които са лесни за отстраняване.

Ако проблемът с инконтиненцията стане по-сериозен, трябва да се обмисли използването на пелени.1668424509379.png

Библиография:

https://demenze.regione.veneto.it/come-assistere/igiene-cura-e-sicurezza-della-casa
https://www.alzheimer-schweiz.ch/fi...ukte/163-24I_2020_Curare_igiene_personale.pdf
http://www.alzheimer.it/igiene.html
http://www.alzheimer.it/incont.html#:~:text=L'incontinenza%20pu%C3%B2%20essere%20causa,abbia%20indumenti%20puliti%20da%20indossare.
 
Last edited:
Top