maaltijden

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Dagelijks leven
  2. Sociale en emotionele vaardigheden
Weet je dat eten veel sociale dimensies omvat die essentieel zijn voor welzijn en kwaliteit van leven!

1661929301595.png

"De mens is wat hij eet": wie dit ook zei. Feuerbach wilde het belang van voeding voor de persoon benadrukken. Voedsel is de brandstof die ons fysiologische systeem in staat stelt om actief te blijven en te functioneren.

Eten heeft ook een emotionele, sociale en culturele waarde. Samen eten heeft een betekenis van delen en gezelligheid. Het genereert een gevoel van huiselijkheid en verbondenheid. Het verliezen voor de belangstelling voor eten en het bereiden van maaltijden betekent het verliezen van een deel van dit plezier. Als u een persoon met dementie bent, probeer betrokken te worden bij routines die maaltijdbereiding omvatten. "Proef" deze momenten weer!

En jij, hoe doe jij het om maaltijden aangenamer te maken?

Bespreek het met de leden van je gemeenschap

Feuerbach zei: "De mens is wat hij eet." Met dit citaat benadrukte hij hoe belangrijk voeding voor de persoon kan zijn. Voedsel kan worden beschouwd als de brandstof die ons fysiologische systeem in staat stelt om actief te blijven en te functioneren. Het heeft echter niet alleen een puur biologische waarde, maar ook een emotionele, sociale en culturele.

Eten is gekoppeld aan positieve en negatieve emoties, aan momenten van delen en gezelligheid, aan dat gevoel van huiselijkheid en verbondenheid, evenals aan de feestdagen. Het verliezen van onafhankelijkheid bij het bereiden van voedsel betekent een verlies van kwaliteit van leven.

Het betrekken van mensen met dementie bij het bereiden van maaltijden kan essentieel zijn om hen een gevoel van controle en routine te geven. Maaltijdbereiding kan een tijd van delen en dagelijkse betrokkenheid zijn. Het markeert de tijd die gedurende de dag is verstreken (met voordelen in termen van tijdsoriëntatie) en produceert een gevoel van nut en betrokkenheid.



Dementie beïnvloedt verschillende aspecten die verband houden met eten, zoals kauwen en slikken, veranderde perceptie van geuren en smaken, het niet herkennen van voedsel en het onderscheiden van objecten, moeite met aandachtdsspanning en het voltooien van complexere taken zoals koken.

Deze moeilijkheden veroorzaken vaak een negatieve reactie, die kan leiden tot een houding van afwijzing, apathie, onverschilligheid, afwijzing van eten en drinken. Met gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging tot gevolg, maar ook angst voor het maaltijdmoment en met stressvolle gevolgen voor het gezin.

Om mensen met dementie te helpen kunnen we:
  • Bied fingerfood aan om problemen met betrekking tot het juiste gebruik van bestek aan te pakken
  • Vermijd plastic bekers of zaken die meestal voor kinderen worden gebruikt
  • Verminder bestek en laat alleen het noodzakelijke over
  • Gebruik klittenband bestek zodat ze het gemakkelijker vast gehouden kan worden
  • Faciliteer voedselherkenning met behulp van vormen om de vorm van voedsel na te bootsen
  • Vermijd het opleggen van te beperkende diëten als medische omstandigheden dit toelaten
  • Zorg ervoor dat er kleurcontrast is tussen het eten en het bord. Dit helpt om gemakkelijker om het voedsel te zien (we kunnen bijvoorbeeld een blauw bord gebruiken om de kleur van het voedsel te benadrukken)
  • Bied eten en drinken aan rekening houdend met persoonlijke gewoonten en voorkeuren. Hou hierbij ook rekening met de temperatuur van het eten of de dranken
  • Bied één gerecht/ drankje tegelijk aan
  • Als je, als zorgverlener, mensen helpt met het eten, laat ze een hand op je arm leggen, zodat ze meer controle hebben over de timing
  • Verwijder indien mogelijk het tafelblad uit de rolstoel zodat de persoon net als iedereen op dezelfde afstand van de tafel en op dezelfde hoogte aan de tafel kan zitten
  • Laat de persoon met dementie indien mogelijk dezelfde stoel gebruiken als iedereen
  • Neem tijdens de lunch of het diner de persoon op in de gesprekken en gebruik, indien nodig, specifieke vragen over het onderwerp
  • Wees aandachtig voor externe stimuli zoals radio, tv, lawaai, beweging, enz., Deze kunnen stress of desoriëntatie veroorzaken
  • Maak een routine in het maaltijdgebeuren. Zorg voor rustige en goed verlichte omgevingen.
  • Als mantelzorger tijdens een maaltijd kun je de persoon stimuleren om zelfstandig te eten/drinken, zonder hem te dwingen.

1661929668414.png

Vergeet het belangrijkste niet: we eten allemaal beter in gezelschap. Ga zitten en eet met hen!
 
Top