Магазини

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
 1. Обществени частни услуги
 2. На открито
Ключови думи
 1. Съоръжения на обществени места (напр. библиотеки или музеи за хора, живеещи с деменция)
 2. Съоръжения за частни магазини
 3. Благоприятна среда
 4. Лична настройка
Знаеш ли?
Безопасната среда може да подобри качеството на живот на хората, живеещи с деменция!
Понякога по-възрастните хора след пенсионирането си изграждат своето ежедневие. Някой обича да излиза на кафе, други купуват вестник или се срещат с приятели за приятен разговор.1668430674453.png

Ежедневните дейности имат важна стойност, свързана с чувството за принадлежност и автономност. Те също така имат значителна социална стойност, осигурявайки ежедневна екологична стимулация, която позволява по-бавна прогресия на заболяването.

Ако сте човек, който живее с деменция, може да изпитате объркване и проблеми с ежедневните дейности. За да се поддържат ежедневните навици възможно най-дълго, от съществено значение е околната среда и достъпът до магазини/услуги да бъдат по-безопасни и по-подходящи, осигурявайки приятно и по-малко объркващо преживяване.

1668430707058.png
А вие какво правите, за да осигурите по-безопасен достъп до магазини и услуги?

Обсъдете го с членовете на общността
Знаеш ли?
Безопасната среда може да подобри качеството на живот на хората, живеещи с деменция!


Понякога по-възрастните хора след пенсионирането си изграждат своето ежедневие. Някои обичат да излизат на кафе, други купуват вестник или се срещат с приятели за приятен разговор.

Има много дейности, които можете да направите, включително да излизате за хранителни стоки, да купувате хляб, да ходите до супермаркета или местния пазар, да отидете в аптеката или магазина за дрехи. Ежедневните дейности имат важна стойност, свързана с чувството за принадлежност и автономност, имат и значителна социална стойност, осигурявайки ежедневна екологична стимулация, която позволява по-бавна прогресия на заболяването.

Хората, живеещи с деменция, могат да изпитат объркване и проблеми с ежедневните дейности. За да поддържаме ежедневните си навици възможно най-дълго, можем да приложим някои решения.

По-долу са дадени някои предложения, които да направят околната среда и достъпа до магазини/услуги по-безопасни и по-подходящи за хора, живеещи с деменция, и да осигурят приятно и по-малко объркващо преживяване:
 • Цветни пътеки, маркирани на пода, за да укажат маршрута до магазина, касата и след това до изхода
 • В бар или ресторант поставете масите далеч една от друга, за да осигурите лична и тиха обстановка. Прекомерният шум може да доведе до голяма дезориентация.
 • Избягвайте поставянето на черна изтривалка на входа: тъмните цветове на пода могат погрешно да се възприемат като празнини.
 • Маркирайте стъпалата и, където е възможно, ги заменете с рампи
 • Избягвайте огледала или стъклени врати.


Други предложения:

 • Показвайте по един продукт в даден момент, например ако искате да купите чифт обувки, покажете им един модел в даден момент, за да избегнете свръхстимулация.
 • Споразумейте се с местните търговци да платите по-късно за кафето или вестника.
 • Може да е полезно телефонният номер на болногледача да бъде оставен на местните търговци, за да бъде повикан в случай на необичайни действия на лицето, живеещо с деменция.

1668430852578.png

Повишаването на осведомеността на общността относно деменцията е от решаващо значение за изпълнението на тези дейности. Това е предпоставка за добро и ползотворно сътрудничество между болногледачите и търговците.

Хората, живеещи в общността, и търговците трябва да бъдат обучени и подготвени да се справят с хората, живеещи с деменция и други форми на увреждане, за да могат творчески да адаптират търговските пространства.

Пример за това е проектът „Dementia Friendly Supermarket“ в Бари, където 13 мегамагазини обучават служители да ръководят хората с деменция, докато пазаруват. Те промениха структурата, предоставяйки знаци с големи букви и зони за почивка между пътеките, за да направят времето за пазаруване пригодено за клиентите, живеещи с деменция. Идентификационни значки бяха раздадени и на клиентите за лична помощ и приоритет при гишетата и касата.

1668430812747.png
А вие какво правите, за да осигурите по-безопасен достъп до магазини и услуги?

Обсъдете го с членовете на общността

Референции


http://www.alzheimer.it/todisorientamento.html
https://www.dementiafriendly.it/sto...ntro-estetico-delle-sorelle-ilaria-e-arianna/
https://startupitalia.eu/2494-20210...tro-inclusivo-ecco-le-citta-dementia-friendly
 

Attachments

 • 1668430085362.png
  1668430085362.png
  111.8 KB · Views: 0
Last edited:
Top