Μάθηση και αυτοπραγμάτωση σε άτομα με άνοια

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Ιστότοπος της μελέτης περίπτωσης
Περιεχόμενο
  1. Αυτοπραγμάτωση
Λέξεις κλειδιά
  1. Κοινωνική ένταξη
  2. Δημιουργικές δραστηριότητες
  3. Άνοια Περιεκτική κοινωνία
Το 2018 ιδρύθηκε η ομάδα εργασίας ατόμων με άνοια στη Φλάνδρα. Στόχος του ήταν να δώσουν στους ανθρώπους με άνοια και στους αγαπημένους τους μια δυνατή φωνή και να ενθαρρύνουν την κοινωνία να ενισχύσει την αυτονομία των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Με αυτή την ιδιότητα συνέταξαν το μανιφέστο των ατόμων με άνοια.

Η 8η δήλωση έχει ως εξής: «Ας ζήσουμε κι εμείς κάτι νέο! Αφήστε μας να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και δώστε μας ευκαιρίες να μάθουμε! Συνεχίζουμε να θέλουμε να μάθουμε πράγματα ». Αυτό μπορεί να περιγραφεί ως η αναζήτηση για αυτοπραγμάτωση. Να γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και να νιώθει σημαντικός στο περιβάλλον του.

Τα άτομα με άνοια μπορούν ακόμα να μάθουν νέα πράγματα. Η ασθένειά τους κάνει να πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Οι μαθησιακές μορφές που χρησιμοποιούν τα άτομα με άνοια είναι μορφές μάθησης στις οποίες η μνήμη δεν χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιείται μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αυτό ονομάζεται ασυνείδητη ή αυτόματη μάθηση. Αυτές περιλαμβάνουν μάθηση χωρίς σφάλματα, εκμάθηση συναισθημάτων, μάθηση συσχετισμού και μάθηση χειριστή. [1]

Μια υπέροχη πρωτοβουλία είναι η οργάνωση «Het Ventiel».

Το 2013, ο Πάτρικ, ένας άνδρας με νεαρή άνοια από το Kortrijk, ανέβηκε με ποδήλατο στο Mont Ventoux για το έργο «Te Gek!?». Στη διαδρομή αυτή του ανατέθηκε ένας φίλος, ο Rick de Leeuw, ο οποίος τον στήριξε κατά τη διάρκεια της εντατικής προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σύντομα έγινε σαφές ότι ο στόχος για την επίτευξη του στόχου έκανε όλη τη διαφορά. Ο Πάτρικ δεν είχε οδηγήσει ποτέ στο παρελθόν αγωνιστικό ποδήλατο, αλλά ήταν ανοιχτός σε μια νέα πρόκληση μετά από μια δύσκολη διάγνωση άνοιας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, η οποία του αύξησε την αυτοπεποίθηση, απέχτησε μια φιλία και του άνοιξε νέες προοπτικές. Λίγο αργότερα, η Γκούντρουν, η σύζυγος του Πάτρικ, πήρε την ιδέα να δημιουργήσει ένα οργανισμό με φίλους για άτομα με άνοια νεαρής ηλικίας. Το 2015, ο Het Ventiel είδε το φως. Πολλές φορές την εβδομάδα, άτομα με άνοια νεαρής ηλικίας, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι φίλοι τους συναντιούνται για να κάνουν χαλαρωτικές ή δύσκολες δραστηριότητες και να ξεπεράσουν τα όρια τους: ιππασία, ζωγραφική, μίνι γκολφ, περπάτημα, γυμναστική, τραγούδι, ... στη κλίμακα που μπορεί το κάθετε άτομο με άνοια νεαρής ηλικίας. Ο Het Ventiel εστιάζει στη διασκέδαση και όχι στην ασθένεια. Τα άτομα με άνοια έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέα χόμπι, κάτι που δίνει σε πολλούς αυτοπεποίθηση αφού παρατηρούν ότι οι δραστηριότητες της προηγούμενης ημέρας γίνονται πιο δύσκολες. Η εστίαση είναι σε ό,τι είναι ακόμα εφικτό και προσαρμοσμένο στο ίδιο το άτομο, ο Het Ventiel αναζητά νέες προκλήσεις και αυτό εγγυάται περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Βέλγιο. Ονομάζεται «Restaurant Misverstand (Παρεξήγηση)». Το πρώτο εστιατόριο στο Βέλγιο όπου όλο το προσωπικό έχει διαγνωστεί με άνοια νεαρής ηλικίας. Επιβλέπονται από τον τηλεοπτικό παραγωγό Dieter Coppens, τον Chef Seppe Nobels και τον ειδικό σε θέματα άνοιας Anouck de Bruijn ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται με το Alzheimer's League. Το εστιατόριο Misverstand θέλει να δείξει στον έξω κόσμο τι μπορούν ακόμα να κάνουν τα άτομα με νεανική άνοια. Κανείς από αυτούς δεν έχει εμπειρία στην εστίαση.

«Μέσα από τη δουλειά τους στο εστιατόριο, ελπίζουμε ότι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το στάδιο της ασθένειας. Με το Restaurant Misverstand θέλουμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι η ζωή δεν σταματά μετά τη διάγνωση της άνοιας και ότι πολλά είναι ακόμα δυνατά, με την παροχή καλής καθοδήγησης.» Anouck de Bruijn.[2]


Από αυτά τα παραδείγματα μαθαίνουμε ότι τα άτομα με άνοια μπορούν να απολαύσουν μια πλήρη ζωή, με την υποστήριξη συγγενών και φίλων. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων και χόμπι είναι δυνατή και αυξάνει την αυτονομία και τη συμμετοχή του ατόμου.

Γνωρίζετε άλλα παραδείγματα ατόμων με άνοια τα οποία συμμετέχουν στην κοινωνία και τους δίνονται ευκαιρίες να βιώσουν νέα πράγματα, να μάθουν;

[1] Hulpmiddelen bij dementie - Lerend vermogen

[2] https://communicatie.een.be/dieter-...enen-het-nieuwe-restaurant-misverstand-qxnjnu
 
Top