Μείωση του στίγματος μέσω της γλώσσας και των εικόνων

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Λέξεις κλειδιά
  1. Στίγμα
Περιεχόμενο
  1. Μείωση του στίγματος μέσω της γλώσσας και των εικόνων
Στίγμα είναι όταν κάποιος σας βλέπει με αρνητικό τρόπο επειδή έχετε ένα διακριτικό χαρακτηριστικό ή προσωπικό χαρακτηριστικό που θεωρείται, ή στην πραγματικότητα, είναι μειονέκτημα (αρνητικό στερεότυπο). Δυστυχώς, οι αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις απέναντι σε άτομα που έχουν μια πάθηση ψυχικής υγείας είναι κοινές.

Τα άτομα που ζουν με άνοια και τα άτομα που υποστηρίζουν κάποιον με άνοια συχνά στιγματίζονται. Το στίγμα προκαλείται από φόβο και έλλειψη επίγνωσης και κατανόησης σχετικά με την ασθένεια[1]Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η άνοια στην κοινωνία και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για την άνοια επηρεάζει την αντίληψή μας για την άνοια. Η γενική εικόνα της άνοιας είναι αρνητική και εστιάζει κυρίως στην τελευταία φάση της άνοιας. [2]Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για αυτό έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με άνοια στην κοινότητα. Έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο σε άτομα με άνοια. Μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, τη διάθεσή τους και τα συναισθήματα ευτυχίας ή κατάθλιψης. Λέξεις με αρνητική χροιά μπορούν να αφήσουν βαθύ αντίκτυπο στο άτομο με άνοια και στους φροντιστές του. [3]

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, τα άτομα με άνοια μπορούν να έχουν την αίσθηση ότι δεν έχουν αξία, ότι αποτελούν βάρος για την κοινωνία. Αυτό έχει επίσης επιρροή στους άτυπους φροντιστές που κάνουν την ιστορία τους γνωστή όλο και λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η απομόνωση των ατόμων με άνοια και των άτυπων φροντιστών τους. [4]Οι εργαζόμενοι στην αρωγή έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου. Αυξάνοντας τη γνώση για την άνοια, δίνοντας φωνή σε άτομα με άνοια και μιλώντας για την άνοια, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε αυτό το στίγμα και να δώσουμε στα άτομα με άνοια και στους φροντιστές τους την αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινωνία και ότι οι εμπειρίες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.


Το MOOC του MYH4D στοχεύει στην αύξηση της γνώσης σχετικά με την άνοια. Η παροχή φωνής σε άτομα με άνοια επισημαίνεται στο δεύτερο μέρος αυτού του COP.

Εδώ θέλουμε κυρίως να εστιάσουμε στη χρήση της γλώσσας και στην εικόνα που δημιουργείται στα μέσα. Σχετικά με τη γλώσσα, μπορούμε να πούμε, ότι πρέπει να είναι: ακριβής, σεβαστή, περιεκτική, ενδυναμωτική, μη στιγματιστική.[5]Η εικόνα στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι μια εικόνα της διαφορετικότητας με έμφαση στις δυνατότητες που έχουν τα άτομα με άνοια.

Τα άτομα με άνοια είναι στην πρώτη θέση σαν τα άτομα με το δικό τους ιστορικό ζωής, προσωπικότητας, κοινωνικών επαφών, ... . Η κατάσταση της άνοιας τους θα έχει αντίκτυπο, αλλά δεν είναι η καθοριστική πτυχή της ζωής τους.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την οπτικοποίηση των ατόμων με άνοια. Η βελγική ιστοσελίδα «vergeet dementia, onthou mens» δημιούργησε μια τράπεζα εικόνων διαθέσιμη. Εικόνες για την άνοια, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα σε δημοσιεύσεις από άτομα με άνοια. Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι άλλοι για τη ζωή των ανθρώπων με άνοια. Beelden van personen met dementie | Onthou Mens

Σε αυτό το CoP θα θέλαμε να μοιραστούμε παραδείγματα, καλές πρακτικές για τη μείωση του στίγματος για την άνοια μέσω της γλώσσας και των εικόνων. Για αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας!



[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6453665/
[2] https://onthoumens.be/sites/default/files/u16/communicatieadvies_kbs.pdf
[3] https://www.dementia.org.au/sites/default/files/resources/dementia-language-guidelines.pdf
[4] https://onthoumens.be/sites/default/files/u16/communicatieadvies_kbs.pdf
[5] https://www.dementia.org.au/resources/dementia-language-guidelines
 
Top