ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Εξωτερικό χώρο
Λέξεις κλειδιά
  1. Μεταφορά (π.χ. κοινή χρήση αυτοκινήτου)
Γνωρίζεις ότι..

Η ανεξάρτητη μετακίνηση στην πόλη σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας!
1667296608244.png
Η ευκαιρία να μετακινηθείτε ανεξάρτητα στον τόπο διαμονής σας είναι σημαντική για να διατηρήσετε τη σύνδεση ενός ατόμου με ένα κοινωνικό δίκτυο. Μερικές φορές όμως η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους ηλικιωμένους. Μια πιθανή επιλογή θα μπορούσε να είναι η κοινή χρήση αυτοκινήτου όπου υπάρχει αυτή η υπηρεσία.

1650017612155.png

Εσείς, ποιο μεταφορικό μέσο χρησιμοποιείτε; Τι είδους υπηρεσίες μεταφοράς υπάρχουν εκεί που ζείτε;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας.


Γνωρίζεις ότι..

Η ανεξάρτητη μετακίνηση στην πόλη σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας!

Η ευκαιρία να μετακινούνται ανεξάρτητα στην πόλη ή στη γειτονιά όπου ζουν είναι σημαντική για τα άτομα που ζουν με άνοια. Οι δυσκολίες στην ανεξάρτητη κίνηση προκαλούν μοναξιά και αποκλεισμό από την κοινωνική δικτύωση, παράγοντες που μειώνουν την ευημερία του ατόμου που ζει με άνοια. Οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν πλέον να οδηγούν πρέπει να βασίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που μπορεί να γίνει μια δια βίου πρόκληση για αυτούς. Μερικές φορές τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να μην εξυπηρετούνται καλά και μπορεί να μην υπάρχουν βολικές συνδέσεις με ορισμένα μέρη. Επίσης, οι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το οποίο πολλές φορές προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Μερικά πιθανά εμπόδια περιλαμβάνουν τη διέλευση ενός πολυσύχναστου δρόμου, τον κακό φωτισμό, τη δυσκολία εύρεσης χώρου για να καθίσετε και να ξεκουραστείτε. Επίσης, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα προσανατολισμού, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή εισιτηρίων ή στην εύρεση γραφείων πληροφοριών.

Ακολουθούν μερικά κόμικς και βίντεο που περιγράφουν τον αντίκτυπο των καθημερινών ταξιδιωτικών εμπειριών για τα άτομα που ζουν με άνοια:

https://www.upstream.scot/dfe

Οι κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς προσπαθούν να προσέχουν τις μετακινήσεις των ηλικιωμένων, σχεδιάζοντας περισσότερα ταξίδια χωρίς αποκλεισμούς και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Τα σαφή και απλά οδικά σήματα και οι πληροφορίες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνουν τη διαφορά και βοηθούν τους ηλικιωμένους να προσανατολίζονται καλύτερα. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να βρίσκουν εύκολα στάσεις λεωφορείων, πύλες και περιοχές πρόσβασης ή κρατήσεις στάσεων λεωφορείων. Επίσης, οι προφυλάξεις ασφαλείας, όπως οι κίτρινες γραμμές ή οι διαβάσεις πεζών, θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες και ορατές. Η χρήση εικόνων προτιμάται από τα πυκνά κείμενα.

Μια πιθανή εναλλακτική μπορεί να είναι οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτου. Ορισμένοι κοινωνικοπολιτιστικοί σύλλογοι ή κέντρα ημερήσιας φροντίδας οργανώνουν μεταφορές απευθείας από το σπίτι σας για να φτάσετε στο κοινοτικό κέντρο. Χάρη σε αυτή την υπηρεσία οι κοινωνικές δραστηριότητες ξεκινούν από τη στιγμή που φεύγετε από το σπίτι σας και το ταξίδι γίνεται μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το ίδιο πρόγραμμα οδήγησης για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα.

https://www.ageuk.org.uk/calderdaleandkirklees/our-services/shopmobility/

Αυτή είναι μια υπηρεσία σε μια μικρή πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο που νοικιάζει μικρά σκούτερ και ηλεκτρικά αναπηρικά καροτσάκια για να μετακινούνται στο κέντρο της πόλης μεταξύ καταστημάτων για ψώνια. Μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα.

Αναφορές:
https://www.upstream.scot/
https://www.alzheimers.org.uk/get-involved/dementia-friendly-communities/organisations/transport

1650017612155.png

Εσείς, ποιο μεταφορικό μέσο χρησιμοποιείτε; Τι είδους υπηρεσίες μεταφοράς υπάρχουν εκεί που ζείτε;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας.


 
Top