Направете домашната околна среда по-безопасна (избягване на поведенчески промени)

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. Обществени частни услуги
  2. На закрито
Ключови думи
  1. Благоприятна среда
Знаеш ли?
Безопасната среда може да подобри качеството на живот на хората, живеещи с деменция!


Ако сте човек, който живее с деменция, безопасната среда може да подобри вашето благосъстояние. Неподходящата подредба на къщата може да доведе до поведенчески и емоционални промени, като халюцинации или делюзии.

Уверете се, че вашият дом е защитен и прилагайте мерки и промени, за да го направите по-безопасен.

Тъй като може да изпитате халюцинации и делюзии, най-добре е да избягвате огледала, картини, тъмни ъгли, фигурки или орнаменти с животинска форма. Тези обекти могат да предизвикат промени. За да ги избегнете, можете да промените околната среда. Когато се появят халюцинации и делюзии, бъдете внимателни! Първо, оценявайте ситуацията и реагирайте с подходящи действия.
1668429551535.png
Знаеш ли?
Безопасната среда може да подобри качеството на живот на хората, живеещи с деменция!


Направете домашната среда по-безопасна


Безопасната среда може да подобри благосъстоянието на човек, който живее с деменция. Околната среда е от съществено значение за определяне на симптоматиката на човек, който живее с деменция. Подредбата на къщата може да доведе до поведенчески и емоционални промени, като халюцинации или делюзии. Лечението на поведенческите промени започва със справяне с потенциални допринасящи фактори и опит за специфични поведенчески промени и промени на околната среда (1).

Уверете се, че вашият дом е защитен и прилагайте някои мерки и промени, за да го направите по-безопасен.

Какво представляват поведенческите промени?

Деменцията не се характеризира само с когнитивни симптоми, а включва и поведенчески промени, като халюцинации и делюзии.

Изчисленото разпространение на делюзиите при деменция варира от 9% до 59%, докато за халюцинациите варира от 6% до 41%. Честотата на тези симптоми е два-три пъти по-висока при умерено до тежко когнитивно увреждане в сравнение с леко увреждане (1).

Халюцинациите са фалшиви възприятия за обекти или събития, включващи сетивата (2). Например, човек, който живее с деменция, може да говори с хора, които не са там, да види предмети или хора, които не са там, да вкуси неща или миризма, които не присъстват (1).
1668429783271.png
Делюзиите са погрешни схващания и вярвания, които не съответстват на реалността, не се споделят от другите и продължават да съществуват въпреки доказателствата за противното.

Например, човек може да повярва, че е в опасност, да вярва, че полагащите грижи са измамници, да вярва, че болногледачите ще ги изоставят. Много е важно да се прави разлика между заблудите, които причиняват дистрес на човека, и тези, които могат да се считат за „феномен на комфорта“. Едно проучване съобщава, че 40 % от делюзиите не са довели до дискомфорт на пациента. Всъщност, някои делюзии, като например болният да си представи, че починалият съпруг все още е жив, могат да подобрят настроението и да генерират усещане за по-голямо благополучие.

Как да направим дома по-безопасен?

Огледала, тъмни ъгли, силуети или дребни предмети под формата на животни и картини (3) са някои примери за обекти, които могат да генерират промени.

За да се избегнат тези промени, болногледачите могат да променят околната среда:
  • Проверете за звуци, които могат да бъдат изтълкувани погрешно, като например шум от телевизор или климатик;
  • Потърсете осветление, което хвърля сенки, отражения или изкривявания върху повърхностите на подовете, стените и мебелите. Включете светлините, за да намалите сянката!
  • Покрийте огледалата с кърпа или ги махнете, ако човек, който живее с деменция, мисли, че гледа непознат.
Тези прости действия могат да предотвратят риска от виждане на неща, които не съществуват.


Как да се справим с тях?

Когато се появят халюцинации и делюзии, бъдете внимателни! Първо, оценявайте ситуацията и реагирайте със следните действия:
  • Осигурете увереност (отговорете по спокоен и подкрепящ начин; признайте чувствата зад халюцинацията и се опитайте да разберете какво означава халюцинацията за човека)
  • Използвайте разсейване (предложете разходка или преместване в друга стая; опитайте се да насочите вниманието на човека към музика, разговор или дейности, които ви харесват заедно)
  • Отговорете честно (ако човекът ви пита за халюцинация или заблуда, бъдете честни). (2)1668429623709.png
А вие какво правите, за да направите домашната среда по-безопасна?

Обсъдете го с членовете на общността


Референции

Deardorff, W. J., & Grossberg, G. T. (2019 г.). Поведенчески и психологически симптоми при деменция на Алцхаймер и съдова деменция. Наръчник по клинична неврология, 165, 5—32.
https://www.alz.org/help-support/caregiving/stages-behaviors/hallucinations
http://www.alzheimer.it/alluc.html
 
Last edited:
Top