Ορίζοντας και επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της άνοιας

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Λέξεις κλειδιά
  1. Στίγμα
  2. Καδράρισμα και αναπλαισίωση
  3. Στερεότυπα και διακρίσεις
Περιεχόμενο
  1. Πλαισιώνοντας και επαναπλαισιώνοντας την κοινή εικόνα της άνοιας
Η άνοια απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης με διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα με το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Ως εκπαιδευτής ενηλίκων, μπορείτε να μεταφέρετε με απλό τρόπο ποια είναι τα πλαίσια. Στο πλαίσιο της άνοιας, γνωρίζετε τα διαφορετικά πλαίσια και μπορείτε να αναλύσετε μερικά παραδείγματα.

Το πλαίσιο είναι μια τεχνική πειθούς στην επικοινωνία κατά την οποία οι εικόνες και οι λέξεις επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τονίζουν σιωπηρά ορισμένες πτυχές αυτού που περιγράφεται. .[1] Χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο ή ένα πλαίσιο σκέψης, επηρεάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι βλέπουν την πραγματικότητα. Με τον προσδιορισμό της έννοιας δημιουργείτε έναν συσχετισμό με το μήνυμα που θέλει να περάσει το οποίο το ενισχύει. Το πλαίσιο χρησιμοποιείται ευρέως στη διαφήμιση. Αναδεικνύοντας το προϊόν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, προσπαθεί κανείς να πείσει τους ανθρώπους να αγοράσουν αυτό το προϊόν. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι αυτό ενός γιαουρτιού όπου ένα κουτάκι αναφέρει ότι περιέχει 20% λιπαρά ενώ ένα πανομοιότυπο αναφέρει ότι είναι 80% χωρίς λιπαρά. Πώς θα επηρέαζε αυτό την επιλογή σας;

Ακόμα και στην πολιτική και στα ΜΜΕ, το πλαίσιο είναι διαρκώς παρόν.

Τα Counter frames συνδέονται στενά με τα πλαίσια. Προσφέροντας ένα Counter frames, δίνετε στο γεγονός ή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται κάτι διαφορετικό νόημα. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι το πώς είδαμε την αυτοαπομόνωση κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid. Από αρνητική άποψη (π.χ. είμαι κολλημένος στο σπίτι) αυτό μετατρέπεται σε κάτι θετικό (π.χ. είμαι ασφαλής στο σπίτι)

Χρησιμοποιούμε επίσης διαφορετικά πλαίσια στο πλαίσιο της άνοιας. Αυτά τα πλαίσια μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε.

Ο καθηγητής Van Gorp και ο κ. Vercruysse διεξήγαγαν έρευνα στα κυρίαρχα πλαίσια σχετικά με την άνοια στα μέσα ενημέρωσης. Έψαξαν επίσης για Counter frames. Αυτά τα πλαίσια μετρητών ταιριάζουν περισσότερο με την πραγματικότητα και δίνουν ξανά αξία στο άτομο πίσω από αυτή την κατάσταση..[2]

Διέκρινε 6 πλαίσια με 6 Counter frames

ΠλαίσιαCounterframes
1Α Δυϊσμός σώματος και νου1Β Ενότητα σώματος και νου
2 Ο εισβολέας3Ο παράξενος σύντροφος του ταξιδιού
4Α Πίστη στην επιστήμη4Β Φυσική διαδικασία γήρανσης
5 Ο φόβος του θανάτου και του εκφυλισμού6 Carpe diem
7A Αντεστραμμένοι ρόλοι7Β Ο καθένας με τη σειρά του
8A Όχι «quit pro quo»8Β Η καλή μάνα
Ένα παράδειγμα για τον εισβολέα εναντίον του παράξενου ταξιδιώτη.

«Ως εναλλακτική στην απειλητική προσωποποίηση της άνοιας, του εχθρού που πρέπει να καταπολεμηθεί πάση θυσία, υπάρχει η άποψη της άνοιας ως «κάποιος» που πρέπει κανείς να μάθει να αποδέχεται (να αντιμετωπίζει). [...] Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι το άτομο μαθαίνει να ανταπεξέρχεται σε αυτόν τον εξωτερικό παράγοντα, δεν βιώνει τον παράγοντα αυτό ως βάρος και, κυρίως, διατηρεί τον έλεγχο της ζωής του. Δεν είναι αυτός ο παράγοντας που καθορίζει τι θα συμβεί».[3]

Για καθένα από αυτά τα πλαίσια μπορείτε να βρείτε περισσότερες εξηγήσεις στο άρθρο του Van Gorp/ Vercruysse : Πλαίσια και counter-frames που δίνουν νόημα στην άνοια.[4]

Παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο και καθορίστε μαζί ποιο πλαίσιο χρησιμοποιείται.


Μείωση του στίγματος μέσω της γλώσσας και των εικόνων

Στίγμα είναι όταν κάποιος σας βλέπει με αρνητικό τρόπο επειδή έχετε ένα διακριτικό χαρακτηριστικό ή προσωπικό χαρακτηριστικό που θεωρείται, ή στην πραγματικότητα, είναι μειονέκτημα (αρνητικό στερεότυπο). Δυστυχώς, οι αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις απέναντι σε άτομα που έχουν μια πάθηση ψυχικής υγείας είναι κοινές.

Τα άτομα που ζουν με άνοια και τα άτομα που υποστηρίζουν κάποιον με άνοια συχνά στιγματίζονται. Το στίγμα προκαλείται από φόβο και έλλειψη επίγνωσης και κατανόησης σχετικά με την ασθένεια[1]Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η άνοια στην κοινωνία και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για την άνοια επηρεάζει την αντίληψή μας για την άνοια. Η γενική εικόνα της άνοιας είναι αρνητική και εστιάζει κυρίως στην τελευταία φάση της άνοιας. [2]Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για αυτό έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με άνοια στην κοινότητα. Έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο σε άτομα με άνοια. Μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, τη διάθεσή τους και τα συναισθήματα ευτυχίας ή κατάθλιψης. Λέξεις με αρνητική χροιά μπορούν να αφήσουν βαθύ αντίκτυπο στο άτομο με άνοια και στους φροντιστές του. [3]

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, τα άτομα με άνοια μπορούν να έχουν την αίσθηση ότι δεν έχουν αξία, ότι αποτελούν βάρος για την κοινωνία. Αυτό έχει επίσης επιρροή στους άτυπους φροντιστές που κάνουν την ιστορία τους γνωστή όλο και λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η απομόνωση των ατόμων με άνοια και των άτυπων φροντιστών τους. [4]Οι εργαζόμενοι στην αρωγή έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου. Αυξάνοντας τη γνώση για την άνοια, δίνοντας φωνή σε άτομα με άνοια και μιλώντας για την άνοια, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε αυτό το στίγμα και να δώσουμε στα άτομα με άνοια και στους φροντιστές τους την αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινωνία και ότι οι εμπειρίες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Το MOOC του MYH4D στοχεύει στην αύξηση της γνώσης σχετικά με την άνοια. Η παροχή φωνής σε άτομα με άνοια επισημαίνεται στο δεύτερο μέρος αυτού του COP.

Εδώ θέλουμε κυρίως να εστιάσουμε στη χρήση της γλώσσας και στην εικόνα που δημιουργείται στα μέσα. Σχετικά με τη γλώσσα, μπορούμε να πούμε, ότι πρέπει να είναι: ακριβής, σεβαστή, περιεκτική, ενδυναμωτική, μη στιγματιστική.[5]Η εικόνα στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι μια εικόνα της διαφορετικότητας με έμφαση στις δυνατότητες που έχουν τα άτομα με άνοια.

Τα άτομα με άνοια είναι στην πρώτη θέση σαν τα άτομα με το δικό τους ιστορικό ζωής, προσωπικότητας, κοινωνικών επαφών, ... . Η κατάσταση της άνοιας τους θα έχει αντίκτυπο, αλλά δεν είναι η καθοριστική πτυχή της ζωής τους.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την οπτικοποίηση των ατόμων με άνοια. Η βελγική ιστοσελίδα «vergeet dementia, onthou mens» δημιούργησε μια τράπεζα εικόνων διαθέσιμη. Εικόνες για την άνοια, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα σε δημοσιεύσεις από άτομα με άνοια. Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι άλλοι για τη ζωή των ανθρώπων με άνοια. Beelden van personen met dementie | Onthou Mens

Σε αυτό το CoP θα θέλαμε να μοιραστούμε παραδείγματα, καλές πρακτικές για τη μείωση του στίγματος για την άνοια μέσω της γλώσσας και των εικόνων. Για αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας!
 
Top