Осигуряване на достъп до квартала

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. Обществени частни услуги
  2. На открито
Ключови думи
  1. Съоръжения на обществени места (напр. библиотеки или музеи за хора, живеещи с деменция)
Знаете ли, че има градове, подходящи за хора, живеещи с деменция?

Искате ли да живеете в приобщаващо и грижовно място, предназначено да отговори на вашите нужди за социализация и безопасност?

Ето два примера:

1) В Монца, Италия (1) е построено истинско село. Всяка сграда и обществено пространство е проектирана да насърчава независимостта на хората, живеещи с деменция. Тук можете да намерите площади, улици, театър, църква, магазини и всичко останало, което присъства в един град, предназначени да ви накарат да се чувствате „у дома“.

2) В Кортрийк в Белгия (2) е създаден маршрут с пейки и места за почивка. Всяка област има информация за сградите и историята на дадено място. Ето защо тя се нарича Reminescent Promenade.

1668431816180.pngКарта, показваща 4 маршрута

1668431844161.png
Какво друго можете да направите, за да направите квартала по-приобщаващ?

Обсъдете с общността

Знаете ли, че има градове, подходящи за хора, живеещи с деменция?

За да направите мястото, където живеете приобщаващо и благоприятно за хора с деменция е възможно да промените начина, по който са структурирани градовете и кварталите, и да направите някои корекции, за да ги направите по-приобщаващи. Някои предложения идват от селището за лица с болестта на Алцхаймер „Il Paese Ritrovato“ (1). Това е село в Монца (Италия) със защитени апартаменти за хора, живеещи с деменция. Всяко пространство (улица, площад, театър, градини, библиотека, църква, зеленчукова градина и т.н.) е проектирано така, че да бъде съвместимо с болестта и да върне усещането за „дом“. Това е иновативен, възпроизводим проект, който представлява нов начин на лечение.

В тази среда се наблюдава подобрение на симптомите на хора с деменция; подобряване на настроението, социализацията и активното участие в стимулиращи дейности, като например градината на общността. Това е иновативният аспект на проекта.

Животът в среда, която позволява на хората, живеещи с деменция, безопасно да избират как да прекарват времето си, е от съществено значение за тяхното благосъстояние и качество на живот.

Някои идеи могат да бъдат обобщени, както следва:

  • Направете околната среда възможно най-спокойна и успокояваща, използвайки цветовете.
  • Осигурете достъпна околната среда, насърчаваща независимостта и ориентацията чрез ясно видими, пътни знаци и маркировки, като се използват карти и снимки.
  • Избягвайте трафика, шума и всякаква форма на прекомерна стимулация
  • Направете различните среди и услуги разпознаваеми по своите функции и лесно достъпни на пешеходно разстояние една от друга.
  • Създайте места за отдих и пространства, които насърчават социализацията.

Друга идея за обществените места „приятелски настроени към хората с деменцията“, идва от град Aalbeke в Кортрийк (Белгия). Тук е създаден път извън старчески дом, наречен „Reminescent Promenade“. Това е алея с възпоменателни точки. Включва информация за сгради или паметници, свързани с минали събития; хората, живеещи с деменция, могат да преживеят събития от миналото и да говорят за тях. Целта е както хората с деменция да станат част от местното ежедневие, така и да се насърчи диалогът между поколенията, тъй като разходката е отворена за участие от всички.1668431988607.png
Карта, показваща 4 маршрута по протежение на „Reminescent Promenade“​
1668431945559.png
Какво друго можете да направите, за да направите квартала по-приобщаващ?

Обсъдете с общността


Библиография:

https://cooplameridiana.it/centri_e_servizi/paese-ritrovato/
https://www.agefriendlyeurope.org/news/“go-back-time”-reminiscence-promenade-belgium
https://efid.info/casestudy/31-a-reminiscence-promenade-in-aalbeke-belgium/
https://www.kortrijk.be/agenda/e/levend-geheugen/035428a3-59a0-4e86-9bf7-d8aea1cd394f
 
Top