Памет

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. игри
Ключови думи
  1. памет
Знаеш ли?
Загубата на памет не е нормална част от стареенето!

В напреднала възраст способността за придобиване на нова информация се променя, но по-възрастните хора все още могат да си спомнят неща или да създават нови спомени.

Паметта е способността да се придобива нова информация и да се припомня в бъдеще.

Начин да тренирате паметта си е добре познатата настолна игра, наречена „Memory“. Играта има за цел да намери двойки еднакви карти.
1668169871396.png

1668169929952.png
Знаеш ли?
Загубата на памет не е нормална част от стареенето!

Противно на общоприетото схващане, загубата на паметта, както при всички други когнитивни функции, не е физиологичен аспект на стареенето. В напреднала възраст способността за придобиване на нова информация се променя поради прогресивната загуба на ефективност на мозъчните системи, но възрастните хора все още могат да си спомнят неща или да създават нови спомени. Проучванията показват, че едно от най-засегнатите от стареенето умения е скоростта: това обаче не означава, че не сте в състояние да отговорите или да си припомните спомен, ако си дадете достатъчно време.

Какво е памет?

Паметта, като интелигентност, е една от най-сложните функции на човешките същества; това е способността да се придобива нова информация или преживявания, с които хората се сблъскват по време на живота си и способността да ги припомнят в бъдеще. Има много видове памет, основните са: краткосрочна памет, работна памет, дългосрочна памет, автобиографична памет и бъдеща памет. Паметта не се състои само в това да можеш да си спомняш неща, а играе важна роля в човешкия живот в поддържането на чувството да бъдеш себе си, защото без памет губим чувството за това кои сме. И накрая, паметта е важна за поддържането на ежедневна независимост.

Как можа да тренираш паметта си?

Има няколко начина да поддържаме паметта тренирана и упражнявана в ежедневието, благодарение на способността на мозъка ни да се адаптира и компенсира, което продължава да присъства при възрастните хора. Възможно е да упражнявате тази когнитивна функция по забавен начин, чрез някои приложения, които можете да играете в свободното си време (например, когато чакате на опашка) или с настолни игри, които можете да споделите с любимите си хора. Наслаждавайки се на този тип игра може да постигнете благоприятен ефект върху паметта и качеството на живот.

1668170057861.png
1668170093513.png
Препоръка

Никой не знае по-добре от вас кое време и ниво на игра е идеално за вас, така че не забравяйте да спрете, преди да се почувствате уморени или да сте спрели да се забавлявате! Това трябва да е момент на удоволствие, в който работите върху паметта си, докато се чувствате добре и удобно.
1668170148239.png

Референция:

Cavallini E., Bottiroli S., Rosi A., Vecchi T. (2018) Interventi di potenziamento della memoria per l’anziano. Spunti utili per lo psicologo. Ordine degli Psicologi della Lombardia
Harada, C. N., Natelson Love, M. C., & Triebel, K. L. (2013). Нормално когнитивно стареене. Клиники по гериатрична медицина, 29(4), 737—752. https://doi.org/10.1016/j.cger.2013.07.002
 
Top