perceptueel- motorische functies

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Spellen
  2. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Perceptueel-motorische functies
Wist je dat?

Perceptueel-motorische functies kunnen worden beïnvloed in preklinische fasen van dementie!


Perceptueel-motorische functies kunnen worden beschouwd als een reeks vaardigheden die nodig zijn bij dagelijkse activiteiten. Ze omvatten interactie van vrijwillige bewegingen en perceptie, oog-handcoördinatie (belangrijk bijvoorbeeld bij het tekenen), het vermogen om de betekenis van sommige bewegingen te herkennen (bijvoorbeeld 'Hallo' zeggen met handen) en bewustzijn van perceptie (bijvoorbeeld gezichtsherkenning)[1].

Als u een persoon bent die met dementie leeft, kunt u deze vaardigheden verliezen. U kunt de stappen of volgorde vergeten die nodig zijn om dagelijkse taken uit te voeren, zoals aankleden, wassen en koffie bereiden.
Een manier om je perceptueel-motorische functies te trainen is het bekende spel "Labyrint". Het spel is gericht op het verplaatsen van de bal om doelen te bereiken, met behulp van de kortst mogelijke route door het Labyrint.

1661930197708.png

En jij, hoe train je je Perceptueel-motorische vaardigheden?

Bespreek het met de leden van je gemeenschap.

Motorische stoornissen worden meestal beschouwd als specifieke symptomen van bepaalde vormen van ziekten zoals de ziekte van Parkinson. De nieuwste wetenschappelijke studies tonen aan dat sommige bewegingsproblemen ook aanwezig zijn in preklinische fasen van sommige vormen van dementie (waarvan de meest prototypische symptomen cognitief zijn, zoals in het geval van de ziekte van Alzheimer).

De cognitieve functies die het eerst in het gedrang komen zijn oriëntatie, geheugen en praxis, terwijl de motorische functies het meest getroffen worden door spiertonus en dynamische coördinatie.

Wat zijn perceptueel-motorische functies?

De perceptueel-motorische functies omvatten een reeks vaardigheden die nodig zijn bij dagelijkse activiteiten: de vaardigheden die de interactie van vrijwillige bewegingen en perceptie omvatten, de oog-handcoördinatie die belangrijk is bij bijvoorbeeld tekenen of het spelen van balspellen, maar ook het vermogen om de betekenis van sommige bewegingen te herkennen of ze te doen (bijvoorbeeld 'Hallo' zeggen met handen) en het bewustzijn van perceptie (bijv. Gezichtsherkenning).

Elke activiteit vereist specifieke opeenvolgingen van gebaren om een doel te bereiken in relatie tot de externe ruimte. Mensen met dementie kunnen dit vermogen verliezen. Zij kunnen de sequenties vergeten die nodig zijn om dagelijkse taken uit te voeren, zoals aankleden, wassen en koffie zetten. Zij kunnen ook niet meer weten hoe zij een voorwerp moeten gebruiken. Soms kan hulp nodig zijn om de handelingen correct uit te voeren.

Een sedentaire levensstijl versnelt fysieke achteruitgang, vandaar het belang van een actieve levensstijl en fysieke activiteit. Ze hebben niet alleen positieve effecten op de lichamelijke gezondheid, maar ook op de cognitie. De geleidelijke afname van de handmotoriek is bijvoorbeeld gerelateerd aan een vermindering van het vermogen om functionele dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals het verplaatsen van objecten, aankleden, eten en schrijven, en kan daarom de kwaliteit van leven beïnvloeden.


Hier vindt u advies over apps en spelletjes waarmee u perceptuele en motorische functies kunt trainen!

Apps
1661930412809.png
In deze app zijn er verschillende soorten spellen die werken aan perceptueel-motorische functies: herhaal symmetrische patronen, lokaliseer een objectief getal binnen een numeriek bereik, identificatie van 3D-figuren, puzzels, schatting van omtrek en vormen, ... .
Er zijn progressieve niveaus van moeilijkheden aanwezig. (iOS en Android)

1661930495114.png
Deze app werkt aan coördinatie en heeft als doel het bewegingsvermogen van de hand en het oog te stimuleren. In het bijzonder kun je spelletjes vinden over: bimanuele coördinatie van elementen, selectie van juiste items, het oplossen van een doolhof met behulp van de gyroscoop, kiezen tussen rechts of links, reeksen getallen maken die objecten vermijden.
Er zijn progressieve niveaus van moeilijkheden aanwezig. (iOS en Android)


Tafelspelletjes
1661930631400.png
Labyrint: dit is een eenvoudig spel waarin je visueel-motorische vaardigheden traint door een bal langs het pad in het doolhof te laten bewegen. U coördineert zichten handbewegingen om het doel te bereiken.


1661930661973.png
Cortex: in dit spel is er een specifieke uitdaging waarbij je het object van een kaart moet herkennen door hem aan te raken. Tactiele herkenning is nodig en wordt gestimuleerd.


1661930705962.png
Puzzel: met puzzelen werk je op visueel-ruimtelijk vermogen en fijne handbewegingenAnder spel:
1661930765236.png
Elk balspel stimuleert de perceptueel-motorische vaardigheden, zoals bijvoorbeeld de oog-handcoördinatie.Aanbeveling


Niemand weet beter dan jij wanneer en welk niveau van het spel perfect voor je is. Vergeet niet te stoppen voor je vermoeidheid of verveling ervaart of voelt! Spelen is een tijd van plezier, gewijd aan mentale training terwijl je je goed en comfortabel voelt.[1] Uitgave, F. (2013). Diagnostische en statistische handleiding van psychische stoornissen. Am Psychiatrisch Assoc, 21, 591-643.
 

Attachments

  • 1661930099792.png
    1661930099792.png
    123.2 KB · Views: 0
Top