Pozornost

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Igre
Ključne besede
  1. pozornost
  2. socialna aktivnost
Ste vedeli?
Pozornost je ključna funkcija vaših možganov!

Pozornost je osrednja možganska funkcija ali »kraljica« vseh kognitivnih področij, saj uravnava delovanje drugih kognitivnih funkcij. Če bi vsi dražljaji iz zunanjega okolja dosegli vaše možgane, tega ne bi prenesli! To je razlog, zakaj je pozornost tako pomembna v vsakdanjem življenju.

Kaj je pozornost? Zakaj je tako pomembna?

Pozornost je kognitivna funkcija, ki nam omogoča, da obdelujemo informacije iz zunanjega sveta, filtriramo le relevantne dražljaje, ignoriramo nepomembne in organiziramo informacije, da se nanje lahko ustrezno odzovemo. Glavna funkcija pozornosti je filtriranje na tisoče dražljajev, ki pridejo do naših čutil hkrati (vid, sluh, vonj, tip, okus). Več dejavnikov, kot so starost ali nevrokognitivne motnje (kot je demenca), lahko vplivajo na naše zmožnosti pozornosti.

S starostjo se naša pozornost zmanjšuje. Demenca lahko postopno zmanjša našo sposobnost filtriranja in izbire dražljajev. To lahko povzroči občutek dezorientacije in zmedenosti, zlasti v novih okoljih in kontekstih. Napake pri osredotočanju pozornosti na dražljaje lahko posledično povzročijo težave pri pomnjenju novih informacij. Če ima oseba pomanjkanje pozornosti, bo imela težave, na primer s spominjanjem stvari ali načrtovanjem. To je razlog, zakaj se pozornost imenuje »osrednja funkcija«.

Obstajajo tri glavne oblike pozornosti: trajna pozornost, selektivna pozornost, deljena pozornost in pri vseh je pomembna še hitrost obdelave informacij.

Ker je naša pozornost odgovorna za številne kognitivne funkcije, je nujno, da jo čim bolj treniramo in vadimo. Prednosti dobro izurjene pozornosti je mogoče izkoristiti v številnih vidikih vsakdanjega življenja!

Začnimo z nekaj nasveti o aplikacijah in igrah, ki vam lahko pomagajo ohraniti vašo pozornost!

Mobilne aplikacije

1.jpg
V tej aplikaciji je več vrst iger, ki delujejo na pozornost: uganke, iskanje razlik med dvema slikama,
iskanje skritih predmetov, iskanje besed v matriki, iskanje vsiljivca, izbira barve besed in izbira pravilne strani.
Igre imajo različne težavnostne stopnje.
(iOS in Android)
2.jpg
Ta aplikacija deluje na selektivno pozornost, hitrost obdelave in vizualni spomin.
Cilj je čim hitreje najti število znotraj matrice. Izberete lahko velikost matrice in barvno ali belo ozadje,
da naredite igro bolj zapleteno.
(iOS in Android)
3.jpg
V tej igri moraš biti pozoren na piko drugačne barve in ji slediti, tudi ko postane tako pisana kot druge.
Igra ima različne težavnostne stopnje.
(Android)


Namizne igre

5.png
Cortex: je igra, ki trenira koncentracijo in logično razmišljanje.
Ima več iger/kart in nekatere od njih delujejo na pozornost, zlasti na selektivno pozornost in hitrost obdelave (na primer iskanje na sliki, kateri element se pojavi manj ali iskanje manjkajoče številke).
Ostanite osredotočeni na igro, da se odzovete hitreje kot drugi igralci.
6.png
Jungle Speed: je igra hitrosti. Cilj je, da ko so na voljo ujemajoče se karte, hitreje kot drugi igralci dosežete totem na sredini mize. S to igro delate tudi na svoji selektivni pozornosti, saj morate biti pozorni na podrobnosti, ki razlikujejo karte med seboj.
7.png

Dooble: uri vašo hitrost obdelave in vizualno sposobnost hitrega iskanja slik z istimi predmeti.
Ves čas igre morate ostati osredotočeni na nalogo, tako da trenirate tudi svojo stalno pozornost.
Zajeta slika1.JPG

Metti a fuoco: je igra urjenja kognitivnih funkcij, zlasti pozornosti in vizualnega prepoznavanja na zabaven in družaben način. Nastala je z namenom, da se prek skupinskih aktivnosti spodbuja socializacija pri osebah z nevrodegenerativnimi boleznimi. Za zdaj je na voljo samo italijanska različica.

Zajeta slika.JPGPriporočila
Nihče ne ve bolje kot vi, katera igra je primerna za vas, zato se ne pozabite ustaviti, preden začutite utrujenost ali dolgočasje! Igranje je čas užitka, posvečeni pozornosti ob dobrem počutju.

Ali veste?
Pozornost je ključna funkcija vaših možganov!

Pozornost je osrednja možganska funkcija, ki vpliva na izvajanje številnih naših dnevnih aktivnosti. Pozornost je »kraljica« možganske dejavnosti, saj uravnava kognitivno delovanje našega uma.

Glavna naloga pozornosti je filtriranje na tisoče dražljajev, ki pridejo do naših čutil hkrati (vid, sluh, dotik itd.). Brez pozornosti na to, kaj se dogaja okrog vas, si tega ne boste mogli zapomniti. To je razlog, zakaj je pozornost tako pomembna v vsakdanjem življenju.

Predstavljamo vam igro, ki je na voljo samo v italijanski različici, s katero lahko trenirate svojo pozornost ob tem pa preživljate prosti čas in se družite s prijatelji.

Zajeta slika1.JPG Zajeta slika.JPG
 
Last edited:
Top