Prevozne storitve

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3
Vsebine
  1. Zunanjost
Ključne besede
  1. prevozi
  2. javna okolja
Ste vedeli?
Samostojna mobilnost v vašem mestu lahko izboljša kakovost vašega življenja!

1658400610775.png

Možnost samostojnega gibanja po mestu ali soseski, kjer živite, je pomembna za osebe z demenco. Težave pri samostojnem gibanju povzročajo osamljenost in izključenost iz družbenih omrežij, dejavnika, ki zmanjšujeta dobro počutje osebe z demenco.

Starejši ljudje, ki ne morejo več voziti, se morajo zanašati na javni prevoz, ki jim lahko postane življenjski izziv. Včasih javni prevoz morda ni možen in do nekaterih krajev ni ustreznih povezav. Tudi starejši se lahko med potovanjem srečajo z izzivi in težavami, ki povzročajo negativne občutke. Možne ovire so: prečkanje prometne ulice, slaba osvetlitev, težave pri iskanju prostora za sedenje in počitek. Ljudje imajo lahko tudi težave z orientacijo, težave pri plačevanju vozovnic ali iskanju informacijskih okenc.

Tukaj so stripi in videoposnetki, ki opisujejo vpliv vsakodnevnih potovalnih izkušenj na osebe, ki živijo z demenco:
https://www.upstream.scot/dfe


Vključujoče skupnosti poskušajo biti previdne pri gibanju starejših, načrtujejo bolj vključujoča potovanja in upoštevajo težave, s katerimi se lahko soočajo.

Jasna in enostavna cestna signalizacija ter informacije javnega prevoza naredijo razliko in starejšim ljudem pomagajo pri boljši orientaciji. Na primer, pomembno je, da ljudje zlahka najdejo avtobusna postajališča, izhode in dostopna območja. Tudi varnostni ukrepi, kot so rumene črte ali prehodi za pešce, morajo biti jasno označeni in vidni. Uporaba slik ima prednost pred zgoščenimi zapisi.

Možnost je lahko tudi storitev souporabe avtomobila. Nekatera družbeno-kulturna društva ali vrtci organizirajo prevoz neposredno od vašega doma do dnevnega centra. Zahvaljujoč tej storitvi se družabne dejavnosti začnejo od trenutka, ko zapustite svoj dom, potovanje pa postane priložnost za druženje. Pomembno je, da je voznik vsakokrat isti in da ustvarite rutino.

Primer: https://www.ageuk.org.uk/calderdaleandkirklees/our-services/shopmobility/
To je storitev v majhnem mestecu v Združenem kraljestvu, ki izposoja majhne skuterje in električne invalidske vozičke, s katerimi se lahko premikate po središču mesta med trgovinami in nakupujete. Storitev je v veliko pomoč starejšim z gibalnimi težavami.


1650017612155.png

In vi, katero prevozno sredstvo uporabljate?
Kakšne prevozne storitve so prisotne tam, kjer živite?

Razpravljajte s člani skupnosti.


Ste vedeli?
Samostojna mobilnost v vašem mestu lahko izboljša kakovost vašega življenja!


6.png

Možnost samostojne mobilnosti v kraju, kjer živite, je pomembna za ohranjanje povezanosti osebe s socialnim omrežjem. Včasih pa je lahko uporaba javnega prevoza za starejše ljudi izziv. Možnost bi lahko bila souporaba avtomobila, kjer je ta storitev prisotna.

1650017612155.png

In vi, katero prevozno sredstvo uporabljate?
Kakšne prevozne storitve so prisotne tam, kjer živite?
Razpravljajte s člani skupnosti.
 
Last edited:
Top