Προώθηση της ανεξαρτησίας των ατόμων με άνοια

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Λέξεις κλειδιά
  1. Ανεξαρτησία και δέσμευση
  2. Δημιουργικές δραστηριότητες
  3. Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς για την άνοια
Περιεχόμενο
  1. Δίνοντας φωνή σε άτομα με άνοια
Μπορούν τα άτομα με άνοια να έχουν φωνή;

Μετά τη διάγνωση ή μετά την εμφάνιση σημείων άνοιας, προκύπτουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την περαιτέρω εμπλοκή του ατόμου. Η εξάρτηση από τα μέλη της οικογένειας, τους φροντιστές, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή τους νόμιμους εκπροσώπους αναπτύσσεται στα τελευταία στάδια, παρόλα αυτά η συγκέντρωση των ατόμων πρέπει να μένει αφοσιωμένη στην καλή ποιότητα ζωής των ατόμων με άνοια. Το ταξίδι της άνοιας πρέπει να είναι χαρούμενο, με ευκαιρίες προς τους ανθρώπους με άνοια ώστε να αυτοπροσδιορίζουν τις ζωές τους όπως τους βολεύει, να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, τα ενδιαφέροντα τους , τις ανάγκες τους και γενικά να συμμετέχουν σε θετικές εμπειρίες.

Ως εκπαιδευτής ενηλίκων, ο ρόλος σας είναι να δίνετε φωνή σε άτομα με άνοια. Μπορείτε να το κάνετε αυτό συμπεριλαμβάνοντάς τους στα εργαστήριά σας, αναγνωρίζοντας το πλήρες δυναμικό τους, εστιάζοντας σε αυτά που μπορούν να κάνουν, αντί σε αυτά που δεν μπορούν και δίνοντάς τους χώρο να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την άνοια. Σε κοινωνικούς λόγους, αυτό συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όπου τα άτομα με άνοια έχουν μια θέση. Για προσωπικούς λόγους συμβάλλει στη συμμετοχή τους σε σημαντικές δραστηριότητες για να παραμείνουν συνδεδεμένοι και κοινωνικά ενταγμένοι. Το να είναι μέρος σε κάτι όπου μπορούν να ακουστούν και να είναι παρόντες μπορεί να φέρει μεγάλα οφέλη για την ευημερία τους. Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με άνοια που ζουν έξω από εγκαταστάσεις φροντίδας, καθώς έχουν λιγότερες ευκαιρίες σε σύγκριση με άτομα σε οίκους ευγηρίας με καθημερινά οργανωμένα προγράμματα.


Θα πρέπει να δείξετε στους μαθητές σας τα οφέλη του να δίνετε φωνή σε άτομα με άνοια με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς τομείς. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων:
Παράδειγματα πραγματικής ζωής που δίνει σε άτομα με άνοια την ευκαιρία να τραγουδήσουν και να συμμετάσχουν σε κοινές δραστηριότητες με άλλους. Μια πρωτοβουλία που παρέχει στους οργανισμούς την απαραίτητη βοήθεια για να ξεκινήσουν να τραγουδούν τα άτομα με Αλτσχάιμερ με τους φροντιστές τους, χρησιμοποιώντας τη μουσική και το τραγούδι ως εργαλείο διέγερσης. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνετε η ποιότητα ζωής, εστιάζοντας στις δυνατότητες των ατόμων που ζουν με άνοια.
Το DEEP – Dementia Engagement and Empowerment Project είναι ένα ανεξάρτητο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου που συγκεντρώνει πολλές ομάδες ατόμων με άνοια, ενθαρρύνοντάς τους να μιλήσουν για θέματα που είναι σημαντικά για αυτούς και όχι για θέματα που άλλα άτομα θεωρούν σημαντικά για αυτούς. Μια τέτοια ομάδα έχει έδρα στο Μάντσεστερ και ΄Fabulous Forgetful Friends’ και σημαίνει ότι ζούνε καλά παρά την άνοια τους.

Το να δίνεις φωνή έχει να κάνει με τη δημιουργία ευκαιριών για τα άτομα με άνοια έτσι ώστε να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους συμπεριλαμβάνουν, αφήνοντας πίσω τους περιορισμούς και αναδεικνύοντας τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Μην φοβάστε να τους ρωτήσετε αν θέλουν να είναι μέρος της διάλεξής σας και να μοιραστούν την εμπειρία τους! Μην υποθέτετε απλώς ότι δεν θα τους ενδιέφερε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να δώσετε θέση σε άτομα με άνοια, ανατρέξτε στο MYH4D “Be connected” MOOC, Ενότητα 4 - Περιεκτική Κοινότητα Επικεντρωμένη σε άτομα που ζουν με άνοια.
 
Top