Προσανατολισμός

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Τεχνολογική Συσκευή
Λέξεις κλειδιά
  1. Προσανατολισμός
Γνωρίζεις ότι..

Οι τεχνολογικές συσκευές με GPS μπορούν να βελτιώσουν τον προσανατολισμό;

1650018361295.png
«Θα ήθελα έναν κόσμο πιο ευρύχωρο από αυτόν που βρίσκομαι τώρα!»

«Δεν είναι τόσο η περιπλάνηση όσο η εξερεύνηση του κόσμου»


Εάν είστε άτομο που πάσχει από άνοια, οι τεχνολογικές συσκευές με GPS μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες προσανατολισμού σας και να αποτρέψουν την περιπλάνηση.

Ποια είναι η ουσία αυτών των νέων τεχνολογιών;


Οι συσκευές GPS εφαρμόζονται επί του παρόντος στην κοινωνική μέριμνα για την υποστήριξη των χρηστών σε ανεξάρτητες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και είναι εφαρμόσιμες για άτομα με γνωστικές αναπηρίες.

Ένα παράδειγμα είναι οι συναγερμοί GPS που στοχεύουν στην υποστήριξη των χρηστών σε ανεξάρτητες δραστηριότητες.

1.
1650018143724.png

1650018152220.png
Το GPS σε ρολόι ή μενταγιόν με δυνατότητα geofencing. Η τεχνολογία παρακολουθεί άτομα με άνοια και επικοινωνεί με μια υπηρεσία παρακολούθησης εάν τα άτομα με άνοια αναφέρουν ότι έχουν χαθεί ή έχουν φτάσει στο γεωγραφικό φράγμα. Για παράδειγμα - το Spotter GPS Watch μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά καλά ως ρολόι συναγερμού για ηλικιωμένους. Με αυτόν τον τρόπο τα άτομα με άνοια μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα SOS στους συγγενείς τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πατώντας το κουμπί SOS. Το ρολόι για ηλικιωμένους είναι επίσης εξοπλισμένο με λειτουργία κλήσης και μπορούν να ρυθμιστούν διαφορετικές ζώνες καθώς είναι εξοπλισμένο με πολλές πρόσθετες λειτουργίες.
2.
1650018169741.png
Τα βραχιόλια παρακολούθησης άνοιας είναι ιχνηλάτες σε πραγματικό χρόνο. Είναι πολύ χρήσιμα σε εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης είτε πρόκειται για ηλικιωμένο άτομο που πάσχει από άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή γνωστικής έκπτωσης. Ουσιαστικά, ο ηλικιωμένος φοράει το βραχιόλι GPS και, στη συνέχεια, τα ζωντανά δεδομένα παρακολούθησης GPS που μεταδίδονται από αυτό το βραχιόλι GPS για ηλικιωμένους μπορούν να προβληθούν 24/7 από τα ενδιαφερόμενα μέλη της οικογένειας ή τους φροντιστές υγείας.


Σύσταση

Στις μέρες μας αναπτύσσονται πολλές καινοτόμες λύσεις. Οι παραγωγοί τεχνολογιών GPS για άτομα που ζουν με άνοια και τους φροντιστές τους στοχεύουν να αποδείξουν ότι οι νέες τεχνολογίες είναι κλινικά αποτελεσματικές και συμφέρουν οικονομικά.

Αυτές οι συσκευές στοχεύουν στην προώθηση καλύτερης ποιότητας ζωής και βοηθούν στους κινδύνους περιπλάνησης. Μια συσκευή όπως ένα ρολόι ή ένα βραχιόλι GPS μπορεί να είναι μια καλή λύση. Μπορεί να βοηθήσει τους φροντιστές να ανακουφιστούν από το άγχος.



1650622187871.png

Εσείς, ποιες τεχνολογικές συσκευές χρησιμοποιείτε για να βελτιώσετε τον προσανατολισμό σας;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Γνωρίζεις ότι..

Οι τεχνολογικές συσκευές με GPS μπορούν να βελτιώσουν τον προσανατολισμό;

Είναι σύνηθες για ένα άτομο με άνοια να φεύγει και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου. Έξι στους δέκα ανθρώπους που ζουν με άνοια θα περιπλανηθούν τουλάχιστον μία φορά (3).

Ο όρος «περιπλάνηση» αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενο και συχνό βαθμό, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με απόπειρες απόδρασης ή αποπροσανατολισμού αν δεν συνοδεύεται (2). Μπορεί να περιλαμβάνει άσκοπη συμπεριφορά που στερείται χρονικού προσανατολισμού ή μια βόλτα για να αναζητήσει κάτι, με σκοπό που δεν είναι προφανώς γνωστός στον παρατηρητή. Παραδείγματα «περιπλάνησης» είναι: το τρέξιμο, το υπερβολικό περπάτημα, ο βηματισμός ή το άσκοπο περπάτημα εμπρός και πίσω, η προσπάθεια να βγεί έξω, η απόδραση, η αναζήτηση άλλων και η αδυναμία της συνεχόμενης καθιστικής ζωής(1).

Δεν έχει σαφή αιτιολογία, αλλά μπορεί να σχετίζεται με πλήξη, αποθάρρυνση, αποπροσανατολισμό, προβλήματα μνήμης κ.λπ. (4). Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τον κρυμμένο λόγο στην κίνηση ενός ατόμου, καθώς του επιτρέπει να προχωρήσει πέρα από τα συμπτώματα και να βρει βαθύτερες ισορροπίες (5).

Πώς να το αποτρέψετε;

Για να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά, θα μπορούσατε να εκτελέσετε τις ακόλουθες ενέργειες

  • Προτείνετε δομημένες και ουσιαστικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Σχεδιάστε πράγματα που πρέπει να κάνετε την ώρα της ημέρας που το άτομο είναι πιο πιθανό να περιπλανηθεί (δραστηριότητες και άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, της ταραχής και της ανησυχίας)
  • Βεβαιωθείτε ότι ικανοποιούνται όλες οι βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της τουαλέτας, της διατροφής και της ενυδάτωσης
  • Εντάξετε το άτομο σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το διπλό πλύσιμο των ρούχων ή η προετοιμασία του δείπνου
  • Καθησυχάστε το άτομο εάν αισθάνεται χαμένο, εγκαταλελειμμένο ή αποπροσανατολισμένο.
  • Αποφύγετε πολυσύχναστα μέρη που προκαλούν σύγχυση και μπορεί να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό, όπως εμπορικά κέντρα.
Τι να κάνετε όταν συμβεί αυτό;

Όταν παρατηρήσετε ότι το άτομο με άνοια εξαφανίστηκε, κάντε τις εξής ενέργειες:


  • Ξεκινήστε αμέσως την αναζήτηση, έχοντας κατά νου τις συνήθεις του ατόμου (τα μοτίβα περιπλάνησης).
  • Ξεκινήστε κοιτάζοντας τη γύρω περιοχή.
  • Ελέγξτε τα τοπικά τοπία, όπως λίμνες, δεντροστοιχίες ή φράχτες, πολλά άτομα βρίσκονται μέσα σε θάμνους.
  • Αναζήτηση περιοχών στις οποίες έχει περιπλανηθεί το άτομο στο παρελθόν.
  • Εάν το άτομο δεν βρεθεί εντός 15 λεπτών, καλέστε τις αρχές για να υποβάλετε μια αναφορά αγνοούμενου. Ενημερώστε τους ότι το άτομο έχει άνοια.
Τι μέτρα να πάρετε:

Μπορούμε να ράψουμε τα στοιχεία επικοινωνίας των πιο στενών συγγενών στην τσάντα ή το παλτό τους. Επιπλέον, μια μεγάλη βοήθεια από την κοινότητα όπου ζουν τα άτομα με άνοια θα ήταν: όταν το άτομο κινείται σε συνήθη μονοπάτια, θα μπορούσαν να ενημερώνονται οι καταστηματάρχες και οι γνωστοί δίνοντάς τους οδηγίες σχετικά με τις προτεινόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που το άτομο βρεθεί σε δυσκολία.

Εκτός από αυτές τις προφυλάξεις, υπάρχουν τεχνολογικές συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν τους φροντιστές να διαχειριστούν το άτομο που ζει με άνοια.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οργάνων. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι συσκευές GPS (39,76%), οι συναγερμοί και οι αισθητήρες (16,7%).

Τα συστήματα παρακολούθησης της κίνησης σε πραγματικό χρόνο, όπως το Vigil Dementia System, προσδιορίζουν την άμεση τοποθεσία ενός ατόμου και επιτρέπουν στο προσωπικό να επέμβει εάν το άτομο ή οι άνθρωποι γύρω του κινδυνεύουν να υποστούν βλάβη (5).

Υπάρχουν επίσης φορητές συσκευές (ρολόι, βραχιολάκι, πάτοι παπουτσιών, κορδόνι, ζώνη) που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές εντοπισμού. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα μετριασμού των κινδύνων, ενώ επιτρέπουν σε ένα άτομο με άνοια να είναι σωματικά ενεργό (2). Για παράδειγμα, η εφαρμογή Android iWander προσφέρει απομακρυσμένη παρακολούθηση στους φροντιστές χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία που βασίζεται σε GPS για τον εντοπισμό περιπλάνησης (5).

Αυτές οι τεχνολογίες μπορεί να παρατείνουν το χρόνο που ένα άτομο με άνοια μπορεί να ζήσει στη δική του κοινωνία και να βελτιώσει την ευημερία του και των φροντιστών.


1650622181443.png
Εσείς, ποιες τεχνολογικές συσκευές χρησιμοποιείτε για να βελτιώσετε τον προσανατολισμό σας;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Αναφορές

1 Brittain, K., Degnen, C., Gibson, G., Dickinson, C. & Robinson, L. (2017). When walking becomes wandering: representing the fear of the fourth age. Sociology of Health & Illness, 39(2), 270–284. doi:10.1111/1467-9566.12505
2 Neubauer, N.A., Lapierre, N., Ríos-Rincón, A., Miguel-Cruz, A., Rousseau, J. & Liu, L. (2018). What do we know about technologies for dementia-related wandering? A scoping review. Canadian Journal of Occupational Therapy, 85(3), 196–208.
3. https://www.alz.org/help-support/caregiving/stages-behaviors/wandering
4. http://www.alzheimer.it/wander.html
5. Graham, M.E. (2017). From wandering to wayfaring: Reconsidering movement in people with dementia in long-term care. Dementia (London, England), 16(6), 732–749.
Citation at the beginning taken from “Visione parziale, un diario dell’Alzheimer” C.S. Handerson
 
Top