Prosti čas

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Prosti čas
Ključne besede
  1. spomin
  2. pozornost
  3. socialne in čustvene spretnosti
  4. socialna aktivnost
Ste vedeli?
Če eno uro na dan posvetite svojim hobijem, lahko upočasnimo napredovanje demence!

Ukvarjanje s hobiji in prostočasnimi dejavnostmi, ki jih imamo najraje, je zelo pomembno za naše dobro počutje. Ko hobijem namenimo uro ali več ur na dan, lahko s tem odložimo začetek bolezni in upočasnimo njeno napredovanje. Prostočasne aktivnosti izboljšujejo kakovost življenja tistih, ki živijo z demenco. Zasledovanje interesov, ki so bili prisotni pred nastopom bolezni, omogoča, da se povežemo z delom sebe, vadimo, razvijamo in treniramo preostale spretnosti ter jih delimo z drugimi. Praktična in ponavljajoča se narava hobijev pomaga vzpostavljati miselni red in predvidljivost, torej občutek udobja.

a.jpg

Da bi bolje načrtovali svoje prostočasne dejavnosti, morate upoštevati osebne interese in potrebe, ki so del vaše trenutne in so bili vaše pretekle dnevne rutine.

Poleg tega morajo biti dejavnosti smiselne in ustrezne za osebe, ki živijo z demenco. Predlaganje dejavnosti, prilagojene veščinam in interesom oseba z demenco, vodi do občutnega povečanja pozitivnih čustev in večjega nadzora nad vedenjskimi motnjami, ki jih povzroča dolgočasje.

Sprehodi, igranje kart, preživljanje časa s prijatelji in družino, skrb za hišnega ljubljenčka, so le nekateri primeri dejavnosti, ki lahko povrnejo občutek užitka, samospoštovanja in neodvisnosti. Posebno pozornost je potrebno nameniti glasbenim dejavnostim, kot so petje, ples in igranje. Te so lahko vir potencialnih motoričnih, kognitivnih, čustvenih in socialnih koristi. Lahko pozitivno vplivajo na razpoloženje in izboljšujejo kognitivne sposobnosti pri nalogah pozornosti in spomina.

Zajeta slika.JPG

Ali veste?
Če eno uro na dan posvetite svojim hobijem, s tem vplivamo na napredovanje demence!
a.jpg

Ukvarjanje s hobiji in prostočasnimi dejavnostmi, ki jih imamo najraje, je zelo pomembno za naše dobro počutje in izboljšuje kakovost življenja!

Če želite bolje načrtovati svoje prostočasne dejavnosti, morate upoštevati osebne interese in potrebe. Te najdemo v sedanjih in preteklih dnevnih rutinah. Sprehodi, igranje kart, petje, ples, preživljanje časa s prijatelji in družino, skrb za hišne ljubljenčke … vse to so primeri dejavnosti, ki lahko povrnejo občutek ugodja.

Zajeta slika.JPG

 
Last edited:
Top