Samouresničitev in učna sposobnost pri osebah z demenco

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
OCMW Kortrijk (Belgija)
Spletna stran
Vsebine
  1. samoaktualizacija
Ključne besede
  1. socialna vključenost
  2. ustvarjalne aktivnosti
  3. demenci vključujoča družba

Leta 2018 je bila v Flandriji ustanovljena delovna skupina oseb z demenco. Osebam z demenco in njihovim bližnjim želijo dati močan glas ter spodbuditi družbo h krepitvi avtonomije oseb z demenco in njihovih oskrbovalcev, zato so sestavili manifest oseb z demenco.

8. izjava pravi: »Dovolite nam, da doživimo nekaj novega! Pustite nam, da pridobivamo nove izkušnje in dajte nam priložnost za učenje! Ostajamo radovedni.« To lahko opišemo kot iskanje samouresničitve. Izvleči najboljše iz sebe in se kot oseba počutiti pomembno v svojem okolju. Osebe z demenco se še vedno lahko naučijo novih stvari.

Čudovita pobuda je prijateljska organizacija »Het Ventiel«.

Leta 2013 je Patrick, mlajši moški z demenco iz Kortrijka, kolesaril na Mont Ventoux za projekt »Te Gek!?«. Dodelili so mu prijatelja Ricka de Leeuwa, ki ga je podpiral med intenzivnimi pripravami. Med pripravami je kmalu postalo jasno, da je pomembno imeti cilj, za katerega se živi. Patrick še nikoli ni vozil dirkalnega kolesa, vendar je bil po težki diagnozi demence odprt za nov izziv. Bila je čudovita izkušnja, rastoče zaupanje, prijateljstvo. Kmalu pozneje je Gudrun, Patrickova žena, dobila idejo, da bi ustanovila prijateljsko pobudo za osebe z demenco. Leta 2015 je Het Ventiel ugledal luč. Večkrat na teden se mlajše osebe z demenco, njihovi bližnji in prijatelji srečujejo, da se ukvarjajo s sproščujočimi ali napornimi aktivnostmi in premikajo meje: jahanje, slikanje, mini golf, sprehodi, fitnes, petje, ... po meri posameznika. Het Ventiel se osredotoča na zabavo in ne na bolezen. Osebe z demenco dobijo priložnost raziskati nove hobije, nekaj, kar marsikomu vlije novo samozavest, potem ko opazi, da postaja opravljanje dnevnih aktivnosti težje. Fokus je na tistem, kar je še možno in je po meri posameznika, Het Ventiel išče nove izzive in to zagotavlja 'lesk' v očeh ljudi.

Drug primer je televizijski program, ki se je pred kratkim pojavil v Belgiji. Imenuje se »Restaurant Misverstand (Misunderstanding)«. Prva restavracija v Belgiji, kjer ima celotno osebje diagnosticirano demenco pri mlajših (ang. young-onset dementia). Restavracija Misverstand želi zunanjemu svetu pokazati, kaj osebe, ki se jim demenca pojavi pri mlajših letih še zmorejo. Nihče od njih nima izkušenj v gostinstvu.

»Upamo, da bodo zaposleni. v tej fazi bolezni. z delom v restavraciji pridobili več samozavesti. Z Restavracijo Misverstand želimo družbi pokazati, da se po diagnozi demence življenje ne konča in da je ob dobrih usmeritvah še veliko mogoče.« Anouck de Bruijn.

Ali poznate druge primere, ko so osebe z demenco vključene v družbo in kjer imajo priložnost izkusiti nove stvari, se učiti?


Leta 2018 je bila v Flandriji ustanovljena delovna skupina oseb z demenco. Osebam z demenco in njihovim bližnjim želijo dati vidnost ter spodbuditi družbo h krepitvi avtonomije oseb z demenco in njihovih oskrbovalcev, zato so sestavili manifest oseb z demenco.
Brez naslova.png

Osma izjava pravi: »Dovolite nam, da doživimo nekaj novega! Pustite nam, da pridobivamo nove izkušnje in dajte nam priložnost za učenje! Ostajamo radovedni.« To lahko opišemo kot iskanje samouresničitve. Izvleči najboljše iz sebe in se kot oseba počutiti pomembno v svojem okolju.

Osebe z demenco se še vedno lahko naučijo novih stvari. Njihova bolezen pomeni, da se morajo nenehno prilagajati spreminjajočim se okoliščinam. Naučijo se soočati s situacijo. Učne oblike, ki jih uporabljajo osebe z demenco, so oblike učenja, pri katerih se spomin ne uporablja ali le v omejenem obsegu. To se imenuje nezavedno ali samodejno učenje. To vključuje učenje brez napak, čustveno učenje, asociacijsko učenje in instrumentalno pogojevanje, ki je učenje, pri katerem se spremeni verjetnost pojavljanja vedenja glede na posledice, ki jih ima to vedenje za posameznika.[1]

Čudovita pobuda je prijateljska organizacija »Het Ventiel«.

Leta 2013 je Patrick, mlajši moški z demenco iz Kortrijka, kolesaril na Mont Ventoux za projekt »Te Gek!?«. Dodelili so mu prijatelja Ricka de Leeuwa, ki ga je podpiral med intenzivnimi pripravami, med katerimi je kmalu postalo jasno, da je pomembno imeti cilj, za katerega se mora živeti. Patrick še nikoli ni vozil dirkalnega kolesa, vendar je bil po težki diagnozi demence odprt za nov izziv. Bila je čudovita izkušnja, rastoče zaupanje, prijateljstvo. Kmalu pozneje je Gudrun, Patrickova žena, dobila idejo, da bi ustanovila prijateljsko pobudo za osebe z demenco. Leta 2015 je Het Ventiel ugledal luč. Večkrat na teden se osebe z demenco, njihovi bližnji in prijatelji srečujejo, da se ukvarjajo s sproščujočimi ali napornimi aktivnostmi in premikajo meje: jahanje, slikanje, mini golf, sprehodi, fitnes, petje, ... po meri posameznika. Het Ventiel se osredotoča na zabavo in ne na bolezen. Osebe z demenco dobijo priložnost raziskati nove hobije, nekaj, kar marsikomu vlije novo samozavest, potem ko opazi, da postaja opravljanje dnevnih aktivnosti težje. Fokus je na tistem, kar je še možno in je po meri posameznika, Het Ventiel išče nove izzive in to zagotavlja 'lesk' v očeh ljudi.

Drug primer je televizijski program, ki se je pred kratkim pojavil v Belgiji. Imenuje se »Restaurant Misverstand (Misunderstanding)«. Prva restavracija v Belgiji, kjer ima celotno osebje diagnosticirano demenco pri mlajših (ang. young-onset dementia). Nadzirajo jih televizijski producent Dieter Coppens, chef Seppe Nobels in strokovnjakinja za demenco Anouck de Bruijn ter sodelujejo z Alzheimerjevo ligo. Restavracija želi zunanjemu svetu pokazati kaj osebe, ki se jim demenca pojavi pri mlajših letih še zmorejo. Nihče od njih nima izkušenj v gostinstvu.

»Upamo, da bodo zaposleni z delom v restavraciji v tej fazi bolezni pridobili več samozavesti. Z Restavracijo Misverstand želimo družbi pokazati, da se po diagnozi demence življenje ne konča in da je ob dobrih usmeritvah še veliko mogoče.” Anouck de Bruijn.[2]

Iz teh primerov izvemo, da lahko osebe z demenco ob podpori sorodnikov in prijateljev uživajo polno življenje. Učenje novih stvari in hobijev je možno ter povečuje avtonomijo in sodelovanje osebe.


Ali poznate druge primere, ko so osebe z demenco vključene v družbo in kjer imajo priložnost izkusiti nove stvari, se učiti?

[1] Hulpmiddelen bij dementie - Lerend vermogen
[2] https://communicatie.een.be/dieter-...enen-het-nieuwe-restaurant-misverstand-qxnjnu[/spoiler]
 
Last edited:
Top