Senzorična blaznica za oskrbo oseb z demenco

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
ZDUS - Zveza društev upokojencev Slovenije
Spletna stran
Vsebine
  1. Vloga neformalnih oskrbovalcev
Ključne besede
  1. neformalni oskrbovalci
  2. oskrba oseb z demenco
  3. ustvarjalne aktivnosti
Pomenljive aktivnosti v oskrbi oseb z demenco
Rutina v oskrbi osebe z demenco lahko hitro postane izziv za oba, tako oskrbovalca, ki nudi oskrbo, kot osebo, ki jo prejema. Zato je pomembno, da neformalni oskrbovalci spoznajo in se naučijo, kako v dnevno oskrbo vpeljati različne ustvarjalne in pomenljive aktivnosti.

Pri izbiri aktivnosti je pomembno upoštevati rutino osebe z demenco, njene preference, hobije in sposobnosti. Na podlagi teh vedenj lahko izberete ali vzpostavite aktivnost, v kateri bo oseba najverjetneje uživala. Z napredovanjem demence se oskrbovalci borijo vzdrževati komunikacijo, pogovor ter z njihovim zapiranjem vase. Zato bi morali poznati pomenljive aktivnosti, ki bi jih lahko preizkusili.

Eden takšnih primerov je senzorična blazinica, vključujoča senzorična aktivnost za osebe z demenco.

Senzorična blaznica je v bistvu vrečka, ki jo je enostavno narediti in se uporablja za raziskovanje čutov. Napolni se jo z zanimivimi teksturami in materiali, ki so pomembni za osebo z demenco. Na pogled in dotik mora biti spodbudna. Senzorične blazinice zmanjšajo tesnobo ter ustvarijo sproščujoče in umirjene občutke.

Pomenljive aktivnosti v oskrbi oseb z demenco

Ko oskrbovalec prevzame vlogo skrbi za osebe z demenco, si ustvari rutino, ki lahko sčasoma postane izziv tako zanj, ki zagotavlja oskrbo, kot za osebo, ki jo prejema. Odnosi med obema so odvisni od dobrega počutja vpletenih in se spreminjajo z napredovanjem demence.

Zato je pomembno, da neformalni oskrbovalci spoznajo različne ustvarjalne in pomenljive aktivnosti, ki jih je mogoče izvajati za ohranjanje splošnega dobrega počutja obeh udeleženih oseb.

Pri izbiri aktivnosti je pomembno upoštevati rutino osebe z demenco, njene preference, hobije in sposobnosti, saj na podlagi teh vedenj lahko izberete ali vzpostavite aktivnost, v kateri bo najverjetneje uživala. Zavedati se morate tudi, da se z napredovanjem demence oskrbovalci borijo vzdrževati komunikacijo, pogovor ter z njihovim zapiranjem vase. Zato bi morali poznati pomenljive aktivnosti, ki bi jih lahko preizkusili.

Vaša vloga kot izobraževalca odraslih je, da poudarite pomen in vlogo neformalnih oskrbovalcev, pa tudi da ponudite ali nakažete primere, kako lahko oskrbovalci načrtujejo in preizkusijo različna orodja in aktivnosti pri vsakodnevni oskrbi oseb z demenco. Najboljši način je prikazati pomenljivo in ustvarjalno aktivnost. Eden takšnih primerov je sledeč: senzorična blazinica za osebe z demenco. Pokažite svojim učečim se, kako enostavno jo je izdelati in kako jo lahko oskrbovalci uporabijo za spodbujanje in sprostitev osebe z demenco.

Senzorična blaznica je v bistvu vrečka, ki jo je enostavno narediti in se je lahko dotaknete in otipate ter se uporablja za raziskovanje čutov. Lahko se jo naredi s skupnimi močmi. Napolni se jo z zanimivimi teksturami in materiali, pomembnimi za osebo z demenco. Na pogled in dotik mora biti spodbudna. Gre za privlačno senzorično aktivnost za osebe z demenco in njihova uporaba lahko zmanjša tesnobo ter srpoži sproščujoče in umirjene občutke.

Oglejte si video navodila, kako se izdela:


Če želite svojim učečim se predstaviti več idej pomenljivih aktivnosti, se vpišite na MYH4D spletni tečaj Bodi povezan: Modul 3 – Komunikacija z osebami z demenco v vsakdanjem življenju in v skupnosti.

Vaše mnenje:
  • Ali ste že kdaj predstavili pomenljivo oskrbovalno aktivnost na svojih usposabljanjih?
  • Ali poznate še kakšno pomenljivo aktivnost, ki bi jo lahko priporočili svojim učečim se?
 
Last edited:
Top