Socialne in čustvene spretnosti

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Prosti čas
Ključne besede
  1. socialne in čustvene spretnosti
Čustva in spoznanja gredo z roko v roki.

Na čustvene in kognitivne sposobnosti demenca lahko vpliva različno. Kognicija se ukvarja s čelnimi režnji, čustva pa z limbičnim sistemom. Odnos med tema dvema vidikoma oblikuje, kako se ljudje obnašajo in vzdržujejo odnose.

Osebe, ki živijo z demenco, imajo lahko včasih težave s prepoznavanjem ali nadzorom čustev v ustreznem kontekstu (to je še posebej značilno za nekatere oblike fronto-temporalne demence), kar lahko privede do doživljanja tesnobe ali agresivnega vedenja.

Čeprav v primerjavi s kognitivno zmogljivostjo (npr. spomin, pozornost itd.) običajno velja, da je čustvena obdelava razmeroma dobro ohranjena pri zdravem staranju in demenci.

Na primer osebe z demenco morda ne razumejo, o čem se govori, lahko pa razumejo ali gre za prijazen ali neprijeten občutek. Socialne in čustvene veščine postanejo prednostni kanal za komunikacijo z osebami, ki živijo z demenco in jih je mogoče uporabiti za obujanje spominov ali upočasnitev slabšanja kognitivnih sposobnosti. Poleg tega je mogoče stimulirati čustveni kanal za izboljšanje dobrega počutja osebe, na primer s prijetnim vonjem ali poslušanjem glasbe, ki obuja prijetne spomine. Priporočljivo je, da je oskrba oseb z demenco osredotočena predvsem na stimulacijo čustvenih funkcij (kot sta sočutje in empatija), ne pa le na stimulacijo kognitivnih funkcij.

Aplikacije

1.jpgV tej aplikaciji lahko trenirate svojo sposobnost prepoznavanja čustev in jih lahko vadite tako, da izberete pravilno vedenje, ki bi ga lahko sprejeli, če bi bili v opisani situaciji. (Android)

Namizne igre

1.pngSmiley Games: cilj te preproste in zabavne igre je najti smeške, ki izražajo enaka čustva. Lahko tudi vadite, da čustva poimenujete na glas in jih povezujete s situacijami. v katerih ste jih doživeli.
12.pngLa storia della famiglia emozioni: v tej družabni igri je nekaj kart, ki prikazujejo različna čustva (veselje, žalost, jeza, gnus in strah), druge pa prikazujejo zgodbe. Igralci morajo uganiti, katera zgodba najbolje predstavlja izbrano čustvo. Ta igra spodbuja socializacijo, čustveno inteligenco in sposobnost komuniciranja čustev. Na voljo je samo italijanska različica.
3.pngDixit: na voljo so karte s slikami in zgodbami; cilj je, da igralci ugibajo izbrano temo za opis karte. To igro je mogoče prilagoditi za urjenje veščin čustvenega prepoznavanja in razumevanja namere drugih, pri čemer je kot novo pravilo uvedena izbira teme, povezane z občutki in čustvi.

Priporočilo
Nihče ne ve bolje kot vi, kateri čas in stopnja igre sta popolna za vas, zato se ne pozabite ustaviti, preden začutite utrujenost ali občutite dolgočasje! Igranje je čas užitka, namenjen mentalnemu treningu ob dobrem počutju.
Viri
Ben-David, B. M., Gal-Rosenblum, S., van Lieshout, P. H., & Shakuf, V. (2019). Age-related differences in the perception of emotion in spoken language: The relative roles of prosody and semantics. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 62(4S), 1188-1202.

Fujii, M., Butler, J. P., & Sasaki, H. (2014). Emotional function in dementia patients. Psychogeriatrics : the official journal of the Japanese Psychogeriatric Society, 14(3), 202–209. https://doi-org.bvsp.idm.oclc.org/10.1111/psyg.12059

Nelis SM, Clare L, Martyr A, Markova I, Roth I, Woods RT, Whitaker CJ, Morris RG. Awareness of social and emotional functioning in people with early-stage dementia and implications for carers. Aging Ment Health. 2011 Nov;15(8):961-9. doi: 10.1080/13607863.2011.575350. Epub 2011 Jul 4. PMID: 21722021
https://www.alzheimers.org.uk/about...gnosis/how-dementia-progresses/function-brain

Čustva in spoznanja gredo z roko v roki.

Socialno-čustvene veščine se nanašajo na sposobnost prepoznavanja čustev in razumevanja, kaj druga oseba misli, kakšni so njeni nameni in kaj čuti. Socialne in čustvene spretnosti so pomembne za zdravo staranje in pomemben kanal, ki ga lahko uporabimo za obujanje spominov in izboljšanje počutja.

Ta družabna igra, ki je na voljo samo v italijanski različici, se lahko uporablja za urjenje sposobnosti prepoznavanja čustev in pripovedovanja pravljic na družabni način.


12.png Zajeta slika.JPG
 
Last edited:
Top