Spomin

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Prosti čas
Ključne besede
  1. spomin
Ste vedeli?
Izguba spomina ni običajen del staranja!

V nasprotju s splošnim prepričanjem izguba spomina, tako kot pri vseh drugih kognitivnih funkcijah, ni fiziološki vidik staranja. V starosti se sposobnost pridobivanja novih informacij spremeni zaradi progresivne izgube učinkovitosti možganskih sistemov, vendar se starejši ljudje še vedno lahko spominjajo stvari ali ustvarjajo nove spomine. Študije kažejo, da je ena od veščin, na katere staranje najbolj vpliva, hitrost: vendar to ne pomeni, da se starejši ne morete odzvati ali priklicati spomina, samo pustiti mu morate dovolj časa.

Kaj je spomin?
Spomin kot inteligenca je ena najkompleksnejših funkcij človeka; je zmožnost pridobivanja novih informacij ali izkušenj, s katerimi se ljudje srečujejo v življenju in zmožnost, da se jih spomnijo v prihodnosti. Poznamo več vrst spomina, ki so: kratkoročni spomin, delovni spomin, dolgoročni spomin, avtobiografski spomin in prospektivni spomin. Pri spominu ne gre le za to, da si lahko zapomnimo stvari. Spomin igra pomembno vlogo v človekovem življenju pri ohranjanju občutka samozavedanja, saj brez spomina izgubimo občutek, kdo smo. Spomin je tudi pomemben za ohranjanje vsakodnevne samostojnosti.

Kako bi lahko trenirali svoj spomin?
Obstaja več načinov za ohranjanje spomina v vsakdanjem življenju, zahvaljujoč naši možganski sposobnosti prilagajanja in kompenzacije, ki je še vedno prisotna pri starejših. Možnost je, da to kognitivno funkcijo izvajate na zabaven način, prek nekaterih aplikacij, ki jih lahko igrate v prostem času (npr. ko čakate v čakalni vrsti) ali z družabnimi igrami, ki jih lahko igrate s svojimi najdražjimi. Uživanje v tej vrsti igre lahko blagodejno vpliva na vaš spomin in kakovost življenja.

Aplikacije

1.jpg
V tej aplikaciji je več vrst iger, ki trenirajo spomin: združite nekaj slik, sledite ulici in se izogibajte oviram, poiščite nov element, zapomnite si sestavine in jih dodajte na pico, zapomnite si nakupovalni seznam, zapomnite si zaporedje barv in ga ponovite, zapomni si ime, ki ustreza vsakemu obrazu. Igra ponuja različne težavnostne stopnje. (iOS in Android)
2.jpgTa aplikacija deluje na vizualnem in kratkem spominu. Cilj je poustvariti kombinacijo matrice, ki ste jo že videli. Obstajajo različne težavnostne stopnje. (Android)
3.jpgTa igra je enaka igri s pomnilniškimi karticami. Obstajajo različne težavnostne sopnje in časi za odgovor.
(iOS in Android)

Namizne igre

111.jpg


Spominske kartice: obstajajo različne različice te igre. Cilj je najti pare enakih kart. Običajno igrate z drugimi igralci, vendar lahko igrate tudi sami. Prav tako se lahko odločite, koliko parov parov kart boste uporabili.

5.png

Trivial: to je kviz z vprašanji splošnega znanja (zgodovina, geografija, literatura, umetnost, znanost in šport).
S to igro si lahko prikličete prej naučene informacije ali se naučite novih informacij, medtem ko se zabavate z drugimi igralci.

Priporočilo
Nihče ne ve bolje kot vi, kateri čas in stopnja igre sta popolna za vas, zato se ne pozabite ustaviti, preden začutite utrujenost ali občutite dolgočasje! Igranje je čas užitka, namenjen mentalnemu treningu ob dobrem počutju.

Ste vedeli?
Izguba spomina ni običajen del staranja!

V starosti se sposobnost pridobivanja novih informacij spremeni, vendar se starejši ljudje še vedno lahko spominjajo stvari ali ustvarjajo nove spomine.

Spomin je sposobnost pridobivanja novih informacij in njihovega priklica v prihodnosti.
Priljubljen način urjenja spomina je znana družabna igra »Memory«. Igra je namenjena iskanju parov enakih kart.

111.jpg Zajeta slika.JPG
 
Last edited:
Top