Transport

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Gemeenschappelijke openbare diensten
  2. Buitenshuis
Trefwoorden
  1. Vervoer (bijv. autodelen)
Weet je?

Je zelfstandig verplaatsen in je omgeving kan je kwaliteit van leven verbeteren!

De mogelijkheid hebben om je zelfstandig te verplaatsen in je buurt, zorgt ervoor dat je er meer sociaal verbonden blijft. Het gebruik van openbaar Vervoer kan soms een uitdaging zijn. Een mogelijke optie zijn aangepaste taxidiensten voor ouderen, zieken of mensen met een beperking die aangepast vervoer nodig hebben om zich te verplaatsen.

1664182576971.png


En jij, Welk vervoersmiddel gebruik je?
Welke vervoersdiensten zijn bij jou aanwezig in de buurt?

Meer Weten?
Weet je?

Je zelfstandig verplaatsen in je omgeving kan je kwaliteit van leven verbeteren!

1664182804680.png
Voor mensen met dementie is het belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben zich zelfstandig te kunnen verplaatsen in hun stad of buurt. Moeilijkheden in het zich zelfstandig verplaatsen buitenshuis, kunnen gevoelens van eenzaamheid en sociale uitsluiting veroorzaken. Voor grotere afstanden zijn mensen met dementie aangewezen op openbaar Vervoer of op hulp van vervoersdiensten. Hiervan gebruik maken zal voor sommigen een hele uitdaging zijn. Ook kunnen personen met dementie tijdens de reis uitdagingen en moeilijkheden tegenkomen die negatieve gevoelens veroorzaken. Mogelijke barrières zijn: het oversteken van een drukke straat, slechte verlichting, moeite met het vinden van een rustplek … . Oriëntatieproblemen, problemen ondervinden bij het betalen van tickets of het vinden van informatiebalies kunnen bijdragen tot deze negatieve gevoelens.

Volgende verwijzingen beschrijven de impact van dagelijkse reiservaringen voor mensen met dementie:

https://www.upstream.scot/dfe


Inclusieve gemeenschappen proberen rekening te houden met de verplaatsingen van mensen met dementie, door meer toegankelijke routes te plannen en rekening te houden met moeilijkheden waarmee zij kunnen worden geconfronteerd. Duidelijke en eenvoudige verkeersborden en informatie over het openbaar vervoer maken het verschil en helpen om zich beter te oriënteren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat mensen gemakkelijk bushaltes, poorten en toegangszones of bushaltereserveringen kunnen vinden. Ook veiligheidsmaatregelen zoals gele lijnen of zebrapaden moeten duidelijk gemarkeerd en zichtbaar zijn. Het gebruik van foto's verdient de voorkeur boven geschreven aanwijzingen.Een mogelijke optie kan autodeelservice zijn. Sommige sociaal-culturele verenigingen of kinderdagverblijven organiseren vervoer rechtstreeks vanuit uw huis naar het buurthuis. Dankzij deze service beginnen de sociale activiteiten vanaf het moment dat u uw huis verlaat en wordt de reis een sociale gelegenheid. Het is belangrijk om dezelfde bestuurder te behouden en een routine te creëren.https://www.ageuk.org.uk/calderdaleandkirklees/our-services/shopmobility/ Dit is een dienst in een kleine stad in het Verenigd Koninkrijk die kleine scooters en elektrische rolstoelen verhuurt om zich in het stadscentrum tussen de winkels te kunnen verplaatsen. Het kan een hulp zijn voor ouderen met mobiliteitsproblemen.

Verwijzingen

https://www.upstream.scot/

https://www.alzheimers.org.uk/get-involved/dementia-friendly-communities/organisations/transport
 
Top