Транспорт

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. Обществени услуги
  2. На открито
Ключови думи
  1. Транспорт (напр. споделяне на автомобили)
  2. Обществена настройка
Знаеш ли?
Самостоятелното придвижване във вашия град може да подобри качеството на живота!


Възможността хората да се движат самостоятелно там, където живеят е важна, за да може човек да е свързан със социаните си мрежи. Но понякога използването на обществен транспорт може да бъде предизвикателство за възрастните хора. Възможен вариант може да бъде споделянето на автомобили, когато тази услуга е налице.

1668431142961.png
А вие какви транспортни средства използвате? Какви транспортни услуги има там, където живеете?

Обсъдете го с членовете на общността.
Знаеш ли?
Самостоятелното придвижване във вашия град може да подобри качеството на живота!
1668431300549.png

Възможността да се движат самостоятелно из техния град или квартал, където живеят, е важна за хората, живеещи с деменция. Трудностите при самостоятелното движение причиняват самота и изключване от социалните мрежи, фактори, които намаляват благосъстоянието на лицето, живеещо с деменция. Възрастните хора, които вече не са в състояние да шофират, трябва да разчитат на обществения транспорт, което може да се превърне в предизвикателството за живота им. Понякога общественият транспорт може да не е добре обслужван и няма удобни връзки с някои места. Също така, възрастните хора могат да срещнат предизвикателства и трудности по време на пътуването, които причиняват негативни чувства. Потенциални пречки могат да бъдат: пресичане на оживена улица, лошо осветление, трудно намиране на място за сядане и почивка. Също така хората могат да имат проблеми с ориентацията, да срещат трудности при плащането на билети или намирането на информационни бюра.

Тук има комикси и видеа, описващи въздействието на ежедневните пътувания за хора, живеещи с деменция:

https://www.upstream.scot/dfe


Приобщаващите общности се опитват да внимават с движенията на възрастните хора, като планират по-приобщаващи пътувания и вземат предвид трудностите, с които могат да се сблъскат.

Ясните и прости пътни знаци и информацията за обществения транспорт помагат на възрастните хора да бъдат по-добре ориентирани. Например, важно е хората да могат лесно да намерят автобусни спирки, входове и зони за достъп или гишета за автобусни резервации. Също така, предпазните мерки като жълти линии или пешеходни пътеки трябва да бъдат ясно маркирани и видими. Използването на карти е предпочитано пред сбитите надписи.

Възможна опция може да бъде услугата за споделяне на автомобили. Някои социално-културни сдружения или дневни центрове организират транспорт директно от дома ви, за да стигнете до читалището. Благодарение на тази услуга социалните дейности започват от момента, в който напуснете дома си, а пътуването се превръща във възможност за социализиране. Важно е шофьорът да бъде един и същ и да се създаде рутина.

Shopmobility (https://www.ageuk.org.uk/calderdaleandkirklees/our-services/shopmobility/) е услуга в малък град в Обединеното кралство, която дава под наем малки скутери и електрически инвалидни колички, за да се придвижват хората из центъра на града между магазините за пазаруване. Това може да бъде в помощ на възрастните хора с двигателни проблеми.1668431218541.png
А вие какви транспортни средства използвате? Какви транспортни услуги има там, където живеете?

Обсъдете го с членовете на общността.
Референции

https://www.upstream.scot/
https://www.alzheimers.org.uk/get-involved/dementia-friendly-communities/organisations/transport
 
Top