Varno domače okolje (izogibanje vedenjskim spremembam)

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3
Vsebine
  1. Zasebne storitve v skupnosti
Ključne besede
  1. prosti čas
Ste vedeli?
Varno okolje lahko izboljša kakovost življenja oseb z demenco!

Naredite domače okolje varnejše

Varno okolje lahko izboljša počutje osebe, ki živi z demenco. Okolje je bistvenega pomena pri določanju simptomatologije osebe, ki živi z demenco. Določena sprememba v postavitvi pohištva v hiši na primer lahko povzroči vedenjske in čustvene spremembe, kot so halucinacije ali blodnje. Zdravljenje vedenjskih sprememb se začne z obravnavo dejavnikov in preizkušanjem vedenjskih in okoljskih sprememb (1).

Poskrbite, da bo vaš dom zaščiten in varen, zato uvedite nekaj ukrepov in sprememb.

Kaj so vedenjske spremembe?
Za demenco ni značilen samo upad kognitivnih sposobnosti, ampak tudi vedenjske spremembe, kot so halucinacije in blodnje. Ocenjena razširjenost blodenj pri demenci se giblje od 9 % do 59 %, pri halucinacijah pa od 6 % do 41 %. Incidenca teh simptomov je bila dva- do trikrat večja pri zmerni do hudi kognitivni okvari v primerjavi z blago okvaro (1).

Halucinacije so napačne zaznave predmetov ali dogodkov, ki vključujejo čute (2). Na primer, oseba, ki živi z demenco, se lahko pogovarja z ljudmi, ki jih ni, vidi predmete ali ljudi, ki jih ni, okuša stvari ali voha, ki jih ni (1).

1658396809215.png

Zablode so napačne predstave in prepričanja, ki se ne ujemajo z resničnostjo in vztrajajo kljub dokazom o nasprotnem.

Oseba lahko na primer verjame, da je v nevarnosti, verjame, da so oskrbovalci sleparji ali da jo bodo skrbniki zapustili. Zelo pomembno je razlikovati med blodnjami, ki osebi povzročajo stisko in tistimi, ki jih lahko obravnavamo kot »fenomen tolažbe«. Študija je pokazala, da 40 % blodenj ni povzročilo nelagodja pri pacientu. Pravzaprav lahko nekatere zablode, kot je domišljija, da je pokojni zakonec še vedno živ, izboljšajo razpoloženje in dobro počutje.

Kako narediti dom varnejši?
Ogledala, temni koti, silhuete ali drobnarije v obliki živali in slike (3) so nekateri primeri predmetov, ki lahko povzročijo spremembe v vedenju. Da bi se izognili tem spremembam, lahko oskrbovalci:
  • Preverite zvoke, ki bi jih lahko napačno razlagali, kot je hrup televizije ali klimatske naprave.
  • Poiščite razsvetljavo, ki meče sence, odseve ali popačenja na površinah tal, sten in pohištva. Prižgite luči, da zmanjšate sence!
  • Ogledala pokrijte s krpo ali jih odstranite, če oseba, ki živi z demenco, misli, da gleda tujca.
Ta preprosta dejanja lahko preprečijo tveganje, da bi videli stvari, ki ne obstajajo.

Kako ravnati z njimi?
Ko se pojavijo halucinacije in blodnje, bodite previdni! Najprej ocenite situacijo in se odzovite z naslednjimi ukrepi:
  • Ponudite pomiritev (odzovite se na umirjen in podporen način; priznajte občutke in poskusite ugotoviti, kaj halucinacija pomeni za posameznika).
  • Uporabite motilce (predlagajte sprehod ali se premaknite v drugo sobo; poskusite preusmeriti pozornost osebe na glasbo, pogovor ali dejavnosti, ki jih uživate skupaj).
  • Odgovorite iskreno (če vas oseba vpraša o halucinaciji ali blodnji, bodite iskreni). (2)

1650015982973.png
In vi, kaj počnete, da bo vaše domače okolje varnejše?
Razpravljate s člani skupnosti.

Ste vedeli?
Varno okolje lahko izboljša kakovost življenja oseb z demenco!

Če ste oseba z demenco, lahko varno okolje izboljša vaše počutje. Neprimerna postavitev znotraj vaše hiše ali nenadna sprememba lahko povzroči vedenjske in čustvene spremembe, kot so halucinacije ali blodnje.

Poskrbite za zaščito vašega doma in izvajajte ukrepe ter prilagodite prostor za večjo varnost.

Ker lahko doživljate halucinacije in blodnje, bi bilo najbolje, da se izogibate ogledalom, slikam, temnim kotom, figuricam ali okraskom v obliki živali. Ti predmeti lahko povzročijo spremembe. Da bi se jim izognili, lahko spremenite okolje. Ko se pojavijo halucinacije in blodnje, bodite previdni! Najprej ocenite situacijo in se odzovite z ustreznimi ukrepi.


1650015982973.png
In vi, kaj počnete, da bo vaše domače okolje varnejše?
Razpravljate s člani skupnosti.
 
Top