Varnost na domu

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija) in Foundation Compassion Alzheimer Bulgaria (Bolgarija)
Vsebine
 1. Tehnološke naprave
Ključne besede
 1. varnost na domu
Ali veste, da so osebe z demenco izpostavljene velikemu tveganju za padce?

Padci in nestabilno ravnotežje v veliki meri prispevajo k visoki stopnji umrljivosti med starejšimi in bistveno prispevajo k omejevanju mobilnosti in prezgodnjemu vstopu v oskrbovano življenje. Podatki kažejo, da med starejšimi, hospitaliziranimi po padcu, le polovica preživi več kot eno leto. Čeprav večina teh padcev ne povzroči večjih poškodb, jih približno 5 % povzroči zlom ali zahteva hospitalizacijo. Poleg tega se povezani zapleti znatno povečajo s starostjo in se podvojijo pri ljudeh, starejših od 75 let.

V splošnem so prisotna še funkcionalna stanja, ki olajšajo padce, kot so izguba mišične moči, težave pri hoji in ravnotežju, mišična oslabelost, kar pri osebah z demenco potem ustvari še večje tveganje.

Natančneje, če upoštevamo tveganje padca kot večfaktorski kompleks, je treba upoštevati dejavnike, kot so ravnotežje, hoja, vid, psihosocialni in okoljski dejavniki ter napredovanje demence.

1658410782485.png


Ljudje, ki živijo z oblikami demence, kot so Parkinsonova bolezen, demenca z Lewyjevimi telesci ali vaskularna demenca, so bolj nagnjeni k motnjam gibanja.

Multidisciplinaren pristop k problemu nakazuje, da je treba kognitivno ocenjevanje s poudarkom na izvršilnih funkcijah in ocenjevanje hoje vključiti v oceno tveganja.


Strategije, ki jih lahko uporabite:
 • uporaba pripomočkov za hojo na podlagi psihofizičnih lastnosti;
 • vadbeni programi, ki ugotavljajo nepravilnosti v hoji, moči in ravnotežju;
 • posebne intervencije za izboljšanje pozornosti, sposobnosti načrtovanja, reševanja problemov in kognitivne prožnosti, namenjene izboljšanju hoje, zlasti pri načrtovanju in izvedbi kompleksnih poti;
 • ocena pacientovega odnosa do tveganja, presoje in zaviralne kontrole;
 • dobra komunikacijska strategija oskrbovalca z osebo. Pomembno je, da uporabljamo jasen in preprost jezik, s kratkimi stavki, predlagamo eno navodilo naenkrat in se prepričamo, da je bilo prejeto, damo čas za sprejem sporočila, jih spodbujamo in motiviramo, hkrati spremljamo njihove kretnje in izraze, da ne bi vzbujali strahu ali zmede. Medtem poskrbite za pozornost osebe, spodbujajte očesni stik, zmanjšajte morebitne motnje okolja med komunikacijo.

Poleg tega so koristne še bivalne prilagoditve doma, kot so:
 • uporaba pripomočkov, kot so nočne luči ali stikala, vidna v temi, osvetlitev določenih prostorov (kot so vrata, garderobne omare); izogibajte se predmetom s preveč zamegljenimi obrisi;
 • odstraniti ovire in nevarne predmete s tal, preproge ali premikajoče se predmete na tleh, izogibati se je treba luknjam ali puščanju tekočine na površinah, ostrim robom na površinah ter nizkemu, nevarnemu in nestabilnemu pohištvu;
 • predmeti skupne rabe morajo biti uporabni, shranjeni čim bližje, če je le mogoče, omare in druge predmete za lažjo prepoznavnost označite z nalepkami;
 • nosite primerno, udobno in nedrsečo obutev;
 • izogibajte se izpostavljanju nenadnim in intenzivnim zvokom, ki lahko prestrašijo ljudi in vodijo do nenadnega tavanja.

Veliko pomoč lahko nudi tudi uporaba senzorične tehnologije, kot so senzorične podloge, ki jih je mogoče namestiti na posteljo ali stol osebe z demenco. Monitor bo oskrbovalca opozoril, ko pacient vstane ali zapusti posteljo ali stol. Prispeva lahko k varnosti in avtonomiji osebe, ki lahko kratek čas ostane sama v prostoru v razmeroma varnih razmerah.


Ali veste, da so osebe z demenco izpostavljene velikemu tveganju za padce?

Alzheimerjeva bolezen, na primer, lahko vpliva na človekovo moč, ravnotežje, koordinacijo, presojo in zaznavanje. Vsi ti zapleti lahko prispevajo k hitremu padcu osebe.

Napredek tehnologije ponuja veliko pomoč pri oskrbi in preprečevanju padcev.
Primer je senzorična podloga za posteljo ali stol.


Pripomoček
2.png
Kakšna je ideja tega pripomočka?
Oskrbovalca opozori, ko pritisk na podlogo popusti. Podlogo lahko položite na sedež stola, monitor pa bo oskrbovalca opozoril, ko pacient vstane ali zapusti stol.

Priporočilo
Takšna naprava je varna za uporabo. Osebe z demenco in njihovi oskrbovalci se bodo bolje počutili, saj se bodo na ta način izognili morebitnim tveganjem za padec.


1650619612670.png
In vi, kaj menite, kako lahko izboljšate varnost doma?
Razpravljajte s člani skupnosti.
 
Last edited:
Top