Vnaprejšnje načrtovanje oskrbe

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
OCMW Kortrijk (Belgija)
Spletna stran
Vsebine
  1. vnaprejšnje načrtovanje oskrbe
Ključne besede
  1. zaključek življenja
Advance Care Planning (ACP) ali vnaprejšnje načrtovanje oskrbe »daje ljudem možnost, da načrtujejo svojo prihodnjo podporo in oskrbo«.

To je pomembno za osebe z demenco, kjer obstaja možnost, da bodo kasneje imeli težave z razumevanjem. Trenutno velja, da ACP zajema celoten proces oskrbe. Kot oseba z demenco jasno poveste, kaj je za vas pomembno in kako želite biti podprti.

Ne glede na to, da ste sestavili ACP, je vedno možno, da se vaše preference in želje čez čas spremenijo. Še vedno je pomembno, da človeka še naprej poslušate.

Zgodnje načrtovanje oskrbe je dinamičen, oseben in vključujoč proces, osredotočen na kakovost življenja.

Obstaja več smernic in metod za začetek in vzdrževanje procesa zgodnjega načrtovanja oskrbe.

Kot dobro prakso navajamo primer iz Belgije: »Preden pozabim«. To je aplikacija in povezana metoda, razvita za vodenje pogovorov o zgodnjem načrtovanju oskrbe za osebe z demenco. Projekt uporabniku ponuja vizijo, metodologijo in orodje, ne zgolj načina za pogovor. Več informacij: na spletni strani “Voor ik het vergeet” (Preden pozabim).


Ali poznate podobna orodja, metode ali smernice za vodenje pogovorov o zgodnjem načrtovanju oskrbe? Kaj menite, da potrebuje posebno pozornosti?

Advance Care Planning (ACP) ali vnaprejšnje načrtovanje oskrbe »daje ljudem možnost, da načrtujejo svojo prihodnjo podporo in oskrbo, vključno z zdravljenjem, ko so še sposobni za to.« [1] Izdelava ACP je vsekakor pomembna za osebe, ki jim grozi izguba duševnih sposobnosti (npr. zaradi napredujoče bolezni, kot je demenca) ali za ljudi, katerih duševne sposobnosti se s časom spreminjajo (npr. s psihološkimi motnjami). V svoji vlogi izobraževalca odraslih prispevate k temu, da postane koncept zgodnjega načrtovanja oskrbe znan in odprt za razpravo.

Opredelitev zgodnje načrtovanja oskrbe je v zadnjih letih vse bolj v ospredju. Če je bil na začetku poudarek na koncu življenja, s posebno pozornostjo na pisnih oporokah, se je to razvilo v širšo razlago. Zgodnje načrtovanje oskrbe obravnava celoten proces oskrbe, v katerem oseba (ali zakoniti zastopnik) izrazi svoje želje, vrednote in pričakovanja, v sodelovanju z neformalnimi oskrbovalci in izvajalci oskrbe.[2]

Zaradi posebne narave demence (kognitivni upad) je priporočljivo, da se o zgodnjem načrtovanju oskrbe pogovorite že v zgodnji fazi. To ni obveznost za zadevno osebo in njegove bližnje, saj vsi ne želijo razmišljati o prihodnosti.

Če se o zgodnjem načrtovanju oskrbe pogovorite dovolj zgodaj, se lahko neformalni oskrbovalci prilagodijo osebi z demenco in njenim željam ter se lažje odločijo v najboljšem interesu, ko oseba nima več zmogljivosti za to. »Ali bi si oseba z demenco tega želela?«

Kljub temu je pomembno, da še naprej slišimo glas osebe z demenco. Vrednote, želje in preference se lahko sčasoma spremenijo. “Kakšna je kakovost življenja trenutno?" Zgodnje načrtovanje oskrbe in trenutna volja osebe z demenco gresta z roko v roki. Dejansko voljo osebe je mogoče pridobiti z interakcijo z osebo samo in/ali z opazovanjem in posvetovanjem s ključnimi deležniki.

Zgodnje načrtovanje oskrbe je dinamičen, oseben in vključujoč proces, osredotočen na kakovost življenja.

Obstaja več smernic in metod za začetek in vzdrževanje procesa zgodnjega načrtovanja oskrbe.


Kot dobro prakso navajamo primer iz Belgije: »Preden pozabim«. To je aplikacija in povezana metoda, razvita za vodenje pogovorov o zgodnjem načrtovanju oskrbe za osebe z demenco. Projekt uporabniku ponuja vizijo, metodologijo in orodje, ne zgolj načina za pogovor. Več informacij: na spletni strani “Voor ik het vergeet” (Preden pozabim).Ali poznate podobna orodja, metode ali smernice za vodenje pogovorov o zgodnjem načrtovanju oskrbe? Kaj menite, da potrebuje posebno pozornosti?


[1] NICE Advance Care Planning
[2] Sociaal.net : Vroegtijdige zorgplanning bij dementie
 
Last edited:
Top