Внимание

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. Свободно време
Ключови думи
  1. внимание
Знаете ли?
Вниманието е основна функция, тя е „кралицата“ на мозъка ви!


Вниманието се нарича основна функция, тя е в основата на няколко ежедневни дейности. Вниманието е „кралицата“ на мозъчната ви дейност, защото регулира когнитивното функциониране на ума ви.

Основната функция на вниманието е да филтрира хиляди стимули, които едновременно идват в нашите сетивни органи (зрение, слух, допир и т.н.). Без да обръщате внимание на това, което се случва, няма да можете да го запомните. Това е причината, поради която вниманието е толкова важно в ежедневието.

Можете да тренирате вниманието си с тази игра (на разположение само в италианска версия), прекарване на време и общуване с приятели!


1668165624863.png

1668165679858.png
Знаете ли?
Вниманието е основна функция, тя е „кралицата“ на мозъка ви!


Вниманието се нарича основна функция или „кралица“ на всички когнитивни области, защото регулира функционирането на други когнитивни функции. Ако всички стимули от външната среда достигнат до мозъка ви, това ще ви подлуди! Това е причината, поради която вниманието е толкова важно в ежедневието.

Какво е внимание? Защо е толкова важно?

Вниманието е когнитивната функция, която ни позволява да обработваме информация от външния свят, да филтрираме само съответните стимули, да игнорираме неподходящите и да организираме информацията, за да приложим подходящ отговор. Основната функция на вниманието е да филтрира хиляди стимули, които едновременно идват към нашите сетивни органи (зрение, слух, мирис, допир, вкус и т.н.). Няколко фактора като възраст или неврокогнитивни разстройства (като деменция) могат да повлияят на нашите способности за внимание. С възрастта вниманието ни намалява. Деменцията може постепенно да намали способността ни да филтрираме и избираме стимули. Това може да доведе до чувство на дезориентация и объркване, особено в нови среди и контексти. Неуспехите във фокусирането на вниманието върху стимулите могат да доведат до трудности при запомнянето на нова информация. Ако човек има дефицит на внимание, той или тя ще има проблеми, например със запомняне на неща или планиране на действие. Това е причината, поради която вниманието се нарича „основна функция“.

Има три основни форми на внимание: устойчиво внимание, селективно внимание, разделено внимание и скорост на обработка.

Тъй като нашето внимание е отговорно за много когнитивни функции, от съществено значение е да го тренираме възможно най-много. Ползите от добре обученото внимание могат да бъдат използвани в толкова много аспекти на ежедневието!

Нека започнем с някои съвети за приложения и настолни игри, които могат да ви помогнат да поддържате вниманието си тренирано!

1668166000693.png
1668165964863.png

1668165916358.png
Препоръка

Никой не знае по-добре от вас какво време и ниво на игра е идеално за вас, така че не забравяйте да спрете, преди да даден члена на семейството да изпита или усети умора или скука! Играта е време на удоволствие, посветено на вниманието, докато се чувствате добре и комфортно.


Референции

Harada, C. N., Natelson Love, M. C., & Triebel, K. L. (2013). Нормално когнитивно стареене. Клиники по гериатрична медицина, 29(4), 737—752. https://doi.org/10.1016/j.cger.2013.07.002

https://curiosamentepsicologia.altervista.org/
„Non so come avrei fatto senza di te“ Manuale per i familiari delle persone con demenza (2013), Servizio Sanitario Regione Emilia Romagna

 
Top