voorbeeld van een zintuiglijke activiteit : sensorische zakjes

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
ZDUS
Website
Inhoudsopgave
  1. goede praktijken van lesgeven in de gemeenschap
Trefwoorden
  1. Mantelzorgers
  2. Creatieve activiteiten
Voorbeeld activiteit in de zorg voor mensen met dementie

Wanneer een mantelzorger de zorg op zich neemt voor een persoon met dementie, bouwen ze samen een routine op. Deze zorgrelatie en routine hangt af van het welzijn van beiden en verandert naarmate de dementie vordert.

Het is belangrijk dat mantelzorgers kennis hebben over verschillende creatieve en zinvolle activiteiten. Deze kunnen helpen het algemeen welzijn te behouden.

Bij het kiezen van een activiteit is het belangrijk om rekening te houden met de persoon met dementie: zijn routines, voorkeuren, hobby's en vaardigheden. Op basis hiervan kan je samen een activiteit uitwerken. Hou er rekening mee dat wanneer het dementieproces vordert, mantelzorgers worstelen met het onderhouden van gesprekken en terugtrekking uit sociale activiteiten van mensen met dementie. Kennis over aangepaste zinvolle activiteiten kan hierbij helpen.

Jouw rol als volwassenenopleider is om het belang van de rol van mantelzorgers te benadrukken, maar ook om voorbeelden te geven of om aan te geven van hoe mantelzorgers verschillende hulpmiddelen en activiteiten kunnen plannen en uitproberen in hun dagelijkse zorg voor mensen met dementie. De beste manier is om een zinvolle en creatieve activiteit te laten zien. Hier is een voorbeeld: een sensorisch zakje voor mensen met dementie. Laat je publiek zien hoe gemakkelijk het is om er één te maken en hoe zorgverleners het kunnen gebruiken om een persoon met dementie te stimuleren en te ontspannen.
Een zintuiglijk, sensorisch zakje is in feite een gemakkelijk te maken zakje. Het kan samen worden gemaakt, waarbij interessante texturen en materialen, die belangrijk zijn voor de persoon, worden gebruikt om het zakje te vullen. Het moet stimulerend zijn om naar te kijken en aan te raken. De zintuiglijke zakjes zijn een boeiende zintuiglijke activiteit voor mensen met dementie en kunnen angst verminderen en ontspannende, rustige gevoelens teweegbrengen.

Hier zijn video-instructies over hoe je er een maakt:


Voor meer ideeën over zinvolle activiteiten om aan uw publiek te presenteren, kunt u verwijzen naar de MYH4D "Be connected" MOOC: Module 3 - Communiceren in het dagelijks en gemeenschapsleven met mensen met dementie.

Laat uw mening horen:
Heb je ooit een zinvolle sensorische activiteit getoond als onderdeel van je lessen?
Ken je een andere zinvolle activiteit die je kan aanbevelen?

 
Top