Времева ориентация

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
FCAB - Foundation Compassion Alzheimer Bulgaria
Съдържание
  1. Технологично устройство
Ключови думи
  1. Ориентация
Знаеш ли?
Малки корекции у дома с нови технологии могат да помогнат за ориентация в пространството и времето!

Ако сте човек с деменция, малки корекции у дома с помощта на новите технологии могат да ви помогнат да се ориентирате по-добре в пространството и времето. Те също са полезни, за да запомните например точната дата и час.

Пример за това е електронният календар.

Приложения

1668426769107.png

Каква е идеята на това устройство?

Това е лесен за четене часовник с цифров календар за хора със загуба на памет. Показва часа, деня, датата, месеца и годината. Големият шрифт прави разчитането на часовника лесно за очите. Много полезно за проследяване на различни планирани събития (като например „вечеря със Сузи всеки последен понеделник от месеца“) и планирани срещи.

Препоръка

Такова устройство е лесно за използване. То може да помогне за проследяване на дневния график и можете да програмирате срещи и напомняния.

Знаете ли нови технологии, които могат да се използват в домашни условия, за да помогнат на хората с деменция да се ориентират по-добре във времето и пространството?

Един пример е електронен таблет за възрастни хора, който може да бъде полезен за тези с когнитивни проблеми.

Приложения

1668426716753.png

Каква е същността на тези нови технологии?


Таблетът може да показва ден, дата, час, местно време. Има функция за напомняне (кога трябва да се вземат лекарствата и дейности от дневния режим). Може също така да получава съобщения и снимки през интернет, позволява видео разговори и други услуги и приложения (с възможност за настройване).

Препоръка

Таблетът има много функции и с помощта на болногледача може да бъде настроен да помогне на лицето с деменция в много дейности и задачи. Това е практично решение за цялото семейство.

1668426687608.png
Знаеш ли?
Малки корекции у дома с нови технологии могат да помогнат за ориентация в пространството и времето!


Промените в ориентацията са симптом на неврокогнитивни нарушения. Познаването им ни позволява да се справим с тях по правилния начин и да намерим стратегии, които могат да помогнат.

Представете си, че се събуждате посред нощ и сте загубили пространствено-времевата координация: не знаете кое време е на деня и защо навън е тъмно. Всичко това може да доведе до объркване, дезориентация и страх от възможни опасности за семейството и приятелите.

В допълнение към трудностите с пространствената ориентация, времевата ориентация може да причини проблеми и за тези, които живеят с деменция: може да се случи да забравите деня от седмицата или да преживеете промяна във възприемането на времето.

И така, какво можем да направим?

Можем да помогнем на хората с деменция, като предоставим календари, които ни позволяват да отбележим времето, например чрез отбелязване на текущия ден всяка сутрин и записване на ежедневни ангажименти. Също така може да бъде полезно да се намерят алтернативни начини за изразяване на течението на времето, като например използването на пясъчен часовник или да се каже „когато пералната машина приключи“.

Можете да се възползвате от технологията, за да намерите забавни и интерактивни режими, за да поддържате добра времева ориентация, например чрез таблети. Осъзнаването, че сте в определен сезон или при визуализиране на метеорологичните условия на деня, помага на хората, живеещи с деменция, да прилагат поведение и да правят избори, подходящи за контекста, като например избора на подходящо облекло за сезона и температурата.

В заключение, малки предпазни мерки и ежедневни жестове могат да направят разлика в ежедневието на човек с деменция. Те осигуряват чувство за владеене на ситуацията и сигурност, че не са оставени на случайността на неочаквани събития.

1668426882496.png
 
Last edited:
Top