Vrije Tijd

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Dagelijks leven
Weet je?

Een uur per dag besteden aan hobby's is een beschermende factor voor dementie!


1661871377006.png
Het nastreven van hobby's en activiteiten die we het leukst vinden in onze vrije tijd zijn van groot belang zijn voor ons welzijn. Het kan uw kwaliteit van leven verbeteren!

Om uw vrijetijdsactiviteiten beter te plannen, moet u rekening houden met persoonlijke interesses en behoeften. Ze zijn aanwezig in de huidige en vroegere dagelijkse routines. Wandelen, kaarten, zingen, dansen, tijd doorbrengen met vrienden en familie, betrokken zijn bij activiteiten zoals het verzorgen van familieleden of huisdieren, zijn enkele voorbeelden van activiteiten die een gevoel van plezier kunnen geven.

En jij, hoe breng je je vrije tijd door?
Bespreek het met de leden van je gemeenschap.

Het uitoefenen van hobby's en activiteiten die we het leukst vinden in onze vrije tijd kunnen van groot belang zijn voor ons welzijn. Een uur of meer per dag besteden aan hobby's is een beschermende factor tegen het ontstaan van dementie. Het verbetert ook de levenskwaliteit van mensen met dementie. Door passies na te jagen die al voor het begin van de ziekte aanwezig waren, kan men zich met een deel van zichzelf verbinden, overgebleven vaardigheden oefenen, ontwikkelen, trainen en deze met anderen delen. Het praktische en repetitieve karakter van hobby's helpt om mentale orde en voorspelbaarheid te bereiken, wat een gevoel van comfort geeft.

Om uw vrijetijdsactiviteiten beter te plannen, moet u rekening houden met persoonlijke interesses en behoeften, onderdeel van uw huidige en vroegere dagelijkse routine.

Daarnaast moeten de activiteiten zinvol en relevant zijn voor mensen met dementie. Het voorstellen van activiteiten op maat van vaardigheden en interesses van mensen met dementie leidt tot een aanzienlijke toename van positieve emoties en een grotere controle op door verveling veroorzaakte gedragsstoornissen.

Wandelen, kaarten, tijd doorbrengen met vrienden en familie, betrokken zijn bij activiteiten gericht op de zorg of hulp van familieleden of uw huisdier, zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten die een gevoel van plezier, zelfrespect en onafhankelijkheid kunnen teruggeven. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan muzikale activiteiten zoals zingen, dansen en spelen. Ze kunnen een bron zijn van potentiële motorische, cognitieve, emotionele en sociale voordelen. Ze kunnen leiden tot positieve effecten op de stemming en cognitieve vaardigheden in aandachts- en geheugentaken.
 
Last edited:
Top